Skoči do osrednje vsebine

Ferski otoki - odvisno ozemlje Danske

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Ferski otoki so polavtonomna regija, ki ozemeljsko pripada Kraljevini Danski. Regija ni del Evropske unije ter tudi ne Schengenskega prostora. Ima demokratično izvoljen parlament in izvršno vlado, ki jo vodi predsednik vlade, in lastno zunanjo politiko. Danska je še vedno pristojna za področja kot so obramba in pravosodje.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je zelo nizka.

 • Terorizem

  Verjetnost terorističnega napada je zelo nizka.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne predpise.

  Ferski otoki niso del Evropske unije, prav tako ne Schengenskega prostora. Za dolgoročno bivanje in delo na otokih sta potrebni dovoljenje za bivanje in delo.

  Ferski otoki prav tako niso del carinske unije, zato veljajo strožja pravila glede vnosa alkohola in tobačnih izdelkov.

  Vstop na Ferske otoke z malimi živalmi ni dovoljeno, razen v primeru selitve na otoke oziroma bivanja na otokih, daljšega od treh mesecev. Na splošno je prepovedan vstop v državo z eksotičnimi in nevarnimi živalmi.

  Uporaba dronov ni dovoljena nad oziroma na razdalji 150 metrov od kateregakoli naseljenega kraja, nad oziroma na razdalji 150 metrov od katerekoli javne ceste, v 5-kilometrskem radiju letališča Vágar, nad območji za kampiranje in drugimi območjih, kjer se zbira več ljudi (npr. festivali), več kot 100 metrov nad površjem.
  Dovoljenje za uporabo dronov, izdano znotraj EU, ni veljavno na Ferskih otokih. Kazen za nezakonito uporabo dronov znaša približno 670 EUR.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vse glavne ceste so asfaltirane, razen cest do nekaterih manjših mest. Veliko cest in tunelov je lahko zelo ozkih, zate je potrebno temu prilagoditi hitrost vožnje. Splošna omejitev hitrosti vožnje je 50 km/h v naseljenih krajih in 80 km/h izven naselij. Motorna vozila (tudi motorist) morajo imeti vseskozi prižgane luči. Vožnja pod vplivom alkohola je strogo prepovedana. Prav tako je prepovedana terenska vožnja (off-road).

  V primeru, da z avtomobilom zbijete ovco, je to potrebno prijaviti policiji preko telefonske številke +298 351448.

  Predori pod vodo med posameznimi otoki so plačljivi bodisi preko spleta ali na bližnjih bencinskih črpalkah v roku treh dneh od vožnje skozi predor. Za parkiranje v krajih, kjer je to omejeno, se praviloma uporablja parkirno uro.

  Vožnja: vozijo lahko starejši od 18 let. Vožnja pod vplivom alkohola ali prehitra vožnja sta strogo prepovedani. Uporaba telefona med vožnjo je prepovedana, razen v primeru prostoročne uporabe. Luči morajo biti med vožnjo vedno prižgane.

 • Denar

  Uporabljata se dve valuti: ferska krona in danska krona (DKK), ki sta izenačeni po vrednosti in sprejemljivi povsod po otokih. Uveljavljeno je kartično poslovanje z Viso, Mastercardom in drugimi mednarodnimi plačilnimi karticami. Plačevanje z American Express praviloma ni mogoče. Menjava denarja pred prihodom na Ferske otoke ni potrebna, lahko pa se gotovina po potrebi dvigne na bankomatih. Plačevanje v tujih valutah – razen izjemoma – ni mogoče.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Značilno je morsko subarktično podnebje. Povprečna temperatura poleti znaša 14 °C, pozimi pa 3 °C. Na otokih je pogosto vetrovno, oblačno in hladno. Vreme je sicer zelo nepredvidljivo in se hitro spreminja. Pozimi so dnevi zelo kratki (približno 5 ur).

  Predvsem pozimi se potnikom priporoča, da spremljajo vremensko napoved. Potrebna so primerna oblačila. V tem času se odsvetuje pohodništvo brez lokalnega vodiča. Prav tako se pozimi odsvetuje potovati na odročne kraje

 • Priporočila

  Telefonska številka za nujne primere je 112.

  Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja tudi na Ferskih otokih. Priporočamo sklenitev tudi komercialnega potovalnega zdravstvenega zavarovanja.

 • Opombe

  Obisk popularnih pohodniških poti je praviloma plačljiv. Na določenih poteh je obvezen lokalni vodič.

Vstop na Ferske otoke

Slovenski državljani za vstop na Ferske otoke vizuma ne potrebujejo. Na Ferske otoke lahko potujejo z veljavnim potnim listom ali veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.