Skoči do osrednje vsebine

10. Slovenski razvojni dnevi

do
Ljubljana
Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za okolje in prostor bosta med 25. in 29. novembrom 2019 v Ljubljani organizirala 10. slovenske razvojne dneve – osrednji forum za razpravo slovenskih in tujih strokovnjakov, predstavnikov vladnih ter nevladnih ustanov, mednarodnih organizacij in akademske sfere o aktualnih temah ter sodelovanju na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči.

Dogodek se bo tokrat osredotočil na podnebne spremembe in z njimi povezane izzive: kako lahko z naslavljanjem podnebnih sprememb v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja prispevamo k sposobnosti manj razvitih držav za doseganje ciljev podnebne politike in prilagajanja podnebnim spremembam, s ciljem zmanjševanja neenakosti na globalni ravni.

Osrednji dogodek bo potekal 25. novembra 2019 v prostorih Pošte Slovenije v Ljubljani. Na prvi okrogli mizi bomo odgovorili na vprašanja, kako je boj proti podnebnim spremembam vključen v slovensko mednarodno razvojno sodelovanje, koliko se mladi čutijo vključene v soodločanje o politikah in praksah, ki vplivajo na podnebne spremembe in ali razvojno sodelovanje v zadostni meri podpira mlade. Na drugi okrogli mizi bomo iskali odgovore na vprašanja, kje na prehodu v krožno gospodarstvo se nahajamo v Sloveniji, Evropi in svetu in kako lahko pristopi krožnega gospodarstva naslavljajo okoljske, družbene in gospodarske izzive, s katerimi se soočajo države v razvoju in kdo je vključen v prehod v krožno gospodarstvo in kaj so njihove ključne vloge.

Predvajanju dokumentarnega filma Virunga 26. novembra 2019 v Kinu Bežigrad bo sledila razprava z Emmanuelom de Merodom, vodjo nacionalnega parka Virunga v Demokratični republiki Kongo.

Na javni razpravi Čezmejni vodni viri in integriran pristop k upravljanju z vodnimi viri bomo 27. novembra 2019 na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti odgovorili na vprašanja, zakaj je pomembno, da integriran pristop k upravljanju z vodnimi viri vključujemo v projekte razvojnega sodelovanja, ki jih načrtujemo, kakšen je integriran pristop k upravljanju z vodnimi viri v praksi ter koliko je integriran pristop k upravljanju z vodnimi viri pomemben pri čezmejnih vodah, ga lahko uporabljamo kot sredstvo za zmanjševanje tveganja konfliktov.

Delavnica za oblikovanje smernic za vključevanje varovanja okolja kot presečne teme mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči bo potekala 29. novembra 2019.

Vljudno prosimo, da svojo udeležbo na osrednjem dogodku, 25. novembra 2019, ali delavnici, 29. novembra 2019, potrdite preko spletne prijave https://www.1ka.si/a/233341 najkasneje do četrtka, 21. novembra 2019.

Karte za ogled filma Virunga dobite brezplačno na blagajni Kina Bežigrad, od ponedeljka do petka 8.00-22.00 in od sobote do nedelje 9.00-22.00. Možen je tudi spletni prevzem vstopnic, ob čemer je provizija spletnega posredovanja 1 evro na karto.

Morebitna vprašanja naslovite na elektronski naslov razvoj.mzz@gov.si.