Skoči do osrednje vsebine

Razprava o čezmejnih vodnih virih v okviru 10. slovenskih razvojnih dnevov

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Včeraj zvečer je v Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani v sklopu Slovenskih razvojnih dnevov potekala razprava "Čezmejni vodni viri in integriran pristop k upravljanju z vodnimi viri". Voda in trajnostno upravljanje z različnimi vodnimi viri igra osrednjo vlogo pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja in ima velike posledice po svetu. Mednarodna organizacija za migracije svari, da bo do leta 2050 zaradi pomanjkanja vode moralo svoje domove zapustiti okoli 200 milijonov ljudi.
1 / 2

V razpravi, ki jo je vodil vodja Sektorja za nove izzive in grožnje Ministrstva za zunanje zadeve veleposlanik dr. Andrej Benedejčič, so sodelovali dr. Liza Debevec, Mednarodni inštitut za upravljanje z vodami, Etiopija; Domen Turšič, LLM, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani;, dr. Christian Bréthaut, Geneva Water Hub, Švica in dr. Sašo Šantl, Inštitut za vode Republike Slovenije. V uvodnem nagovoru je veleposlanik dr. Benedejčič izpostavil pomen krepitve kolektivnega interesa za sooblikovanje različnih ravni globalne politike na področju voda ter potrebo po bolj celovitem pristopu pri upravljanju z vodami. Poudarek vseh panelistov pa je bil, da je za boljše upravljanje z vodami, potrebno vzpostaviti več sodelovanja.

Dr. Debevec je izpostavila, da se brez vključevanja lokalnega prebivalstva v načrtovanje projektov vezanih na vode, ti nikakor ne morejo zaključiti uspešno. Dr. Brethaut ter dr. Šantl sta se strinjala, da je ena izmed ključnih stvari, v katero je potrebno vložiti več napora skupni jezik znanstvenikov ter odločevalcev na političnem nivoju. Domen Turšič pa je na eni strani izpostavil pomembne mednarodno pravne mehanizme, ki že delujejo in potrebo po novih, ki bodo naslovili predvsem vodonosnike. V sklepnem delu so se tako panelisti kot udeleženci strinjali, da dokler voda ne bo postala bolj vidna tako v javni in politični sferi, kot v izobraževalnem sistemu na vseh ravneh, izzivov vezanih nanjo ne bo možno uspešno nasloviti.

Prizadevanja za vodno varnost, čezmejno vodno sodelovanje in udejanjanje pravice do pitne vode so pomemben element zagotavljanja stabilnosti in odpornosti družb. Predstavljajo pomembno prioriteto slovenske zunanje politike, ki jo bo s pričetkom naslednjega leta Slovenija udejanjala tudi v vlogi predsedujoče Skupini prijateljev za vodo in mir v Ženevi.