Skoči do osrednje vsebine

Volilni listič, roka, položena na listič.

Zastave na vrhovih za 30 let samostojne Slovenije

Slovenija praznuje svoj 30-ti dan državnosti

Letališče Brnik po napadu

Drugi dan vojne je JLA uporabil letalstvo in začel bombardirati in raketirati različne cilje, in sicer letališče Brnik, blokado pri Štrihovcu, železniško in policijsko postajo v Šentilju, v Murski Soboti so raketirali položaje TO-ja, ki je blokiral tamkajšnjo vojašnico, bombardirali so blokado v Medvedjeku, kjer je bila ujeta tankovska kolona, ter raketirali mejni prehod pri karavanškem predoru. Bombardirali pa so tudi televizijska oddajnika na Kumu in Nanosu. V Gornji Radgoni se je vnel silovit spopad za mejni prehod, ki je pustil v samem središču mesta veliko razdejanje in ga je JLA zavzel nekaj po 14. uri. Na Koroškem na Holmcu pri Prevaljah pa se je zgodil preobrat, saj se je po srditem boju vdalo več stražarnic JLA, Holmec pa je postal prvi slovenski osvobojeni mejni prehod. Ta dan je veliko slovenskih visokih častnikov zapustilo JLA.

Razdejanje po bitki

Ob začetku spopada je imela TO približno 16.000 oboroženih mož, do konca vojne pa približno 35.000. V oborožitvi enot ni bilo oklepnih sredstev ter artilerije. Pripadnikov slovenske Policije je bilo približno 10.000. JLA je imela v desetdnevnem spopadu uničenih ali poškodovanih 31 tankov, 22 oklepnih bojnih vozil pehote, 172 transportnih vozil, 6 helikopterjev idr. Imela je 45 mrtvih in 146 ranjenih. Enote TO so zajele 4693 pripadnikov JLA in 139 pripadnikov zvezne milice. Na slovenski strani je bilo 19 mrtvih in 182 ranjenih.

Delo v štabu Teritorialne obrambe

Janez Janša z borci

Aktualni predsednik vlade Janez Janša je leta 1990 postal minister za obrambo v Demosovi vladi pod vodstvom Lojzeta Peterleta. Pod njegovim vodenjem je iz Teritorialne obrambe nastala Slovenska vojska, ki je v osamosvojitveni vojni poleti 1991 z relativno malo žrtvami izšla kot zmagovalka.

Vojaki JLA se predajo

Republika Slovenija je samostojnost razglasila 25. junija 1991. Istega dne so oklepne in druge enote JLA začele oboroženo agresijo, da bi zasedle mejne prehode. JLA je imela nalogo, da prekine povezave Slovenije s svetom, razoroži pripadnike TO in Policije ter prisili vodstvo slovenske države v zaustavitev ukrepov, ki jih je sprejelo za ustanovitev samostojne države. Enote slovenske TO in Policije so v spopadih z vojsko JLA zmagale. Vojna je trajala od 26. junija 1991 do 7. julija 1991.

Odhod vojakov JLA

25. 10. 1991 je iz samostojne Slovenije odšla še zadnja enota okupatorske JLA. Ta dan v Sloveniji obeležujemo kot dan suverenosti. Praznujemo ga od leta 2015 dalje.