Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

15. marca je Prefektura Papeške hiše, na svoji spletni strani objavila, da bodo zaradi aktualne težke zdravstvene situacije, velikonočni obredi potekali "brez prisotnosti večjega števila vernikov, ki običajno prisostvujejo pri obredih". Slovesnosti bodo verniki lahko spremljali na portalu Vatican News in preko običajnih svetovnih televizijskih kanalov. Kot je zagotovil vatikanski tiskovni predstavnik, velikonočne slovesnosti bodo potekale, na kakšen način, pa bo javnost obveščena, ko bo le-ta dorečen v skladu z razvojem epidemiološke situacije.  

Do 12. aprila splošne avdience papeža Frančiška (ob sredah) in nedeljski Angelus potekajo preko neposrednih televizijskih prenosov na portalu Vatican News in ostalih televizijskih kanalih.  

9.3. je italijanska vlada celotno ozemlje Italije razglasila za območje, kjer z 10.3. že veljajo sprejeti posebni ukrepi za zajezitev širjenja virusa Covid-19. Med njimi je tudi omejitev gibanja, ki je dovoljeno le zaradi nujnih, delovnih in zdravstvenih razlogov.

Od 10. marca do 3. aprila 2020 sta zaprta trg in bazilika Sv. Petra za turiste in vodene oglede. Zaprta je tudi mobilna enota vatikanske pošte na trgu Sv. Petra, dve prodajni mesti vatikanske založbe Libreria Editrice Vaticana in fotografski servis časopisa L'Osservatore Romano, ki ostaja dosegljiv preko spleta.

Varnostni organi Italije lahko pri vsakemu, ki je na poti, preverijo namen potovanja oz. gibanja in mu vročijo za izpolnitev obrazev, s katerim oseba pisno potrdi namen potovanja: https://www.interno.gov.it/sites/default/files/allegati/modulo_autodichiarazione_10.3.2020.pdf.

V kolikor namen potovanja ni upravičen, je oseba lahko kaznovana.

Tujci oziroma turisti lahko zapustijo Italijo in se vrnejo v svojo domovino.

Drugi ukrepi:

1. V primeru, da ima oseba vročino višjo kot 37,5° in težave z dihanjem, je priporočljivo, da ostane doma v samoizolaciji;
2. Absolutno prepovedano gibanje za osebe v karanteni;
3. Prepovedani so vsi javni športni dogodki;
4. Delodajalci v javnem in privatnem sektorju naj dovolijo koriščenje rednih in izrednih dopustov; spodbuja naj se delo od doma;
5. Smučišča so nehala obratovati; sezona je zaključena;
6. Prepoved vseh javnih kulturnih in verskih dogodkov ter sejmov. Kina, teatri, diskoteke ostajajo zaprte;
7. Šole, univerze in vrtci ostajajo zaprti in nadaljujejo z izobraževanjem na daljavo. Nadaljuje se le izobraževanje zdravnikov in medicinskih delavcev;
8. Zaprti so vsi muzeji in kulturni inštituti, prepovedana praznovanja in pogrebi;
9. Bari in restavracije lahko obratujejo le pod pogojem, da je zagotovljena varna distanca 1 m med strankami, obratujejo pa med 6.00 in 18.00 uro;
10. V trgovinah je potrebno zagotoviti varno distanco 1 m med strankami oziroma omejiti število strank v prostorih;
11. Za zdravstvene delavce velja prepoved koriščenja dopusta;
12. Zaprte so telovadnice, športni centri, terme in rekreacijski centri;

Letališča so sicer še vedno odprta, letov pa je vse manj, zato vsem potnikom svetujemo,
da pred potovanjem preverijo zadnje stanje svojega leta.

Vatikanski ukrepi za zajezitev koronavirusa (Covid-19), 8. marec 2020

Papežev vikar za rimsko škofijo kardinal Angelo De Donatis je 8. marca izdal dekret, s katerim določa, da so v rimskih cerkvah do 3. aprila 2020 ukinjene civilne in verske slovesnosti, vključujoč tudi pogrebne. Rimske cerkve ostajajo odprte za osebno molitev pod pogojem, da verniki upoštevajo medosebno razdaljo enega metra.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Vatikanu.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Vatikan vizuma ne potrebujejo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.