Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede Koronavirus COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.
Posebna opozorila veljajo za ItalijoSrbijoŠpanijoIranJužno Korejo, ZDA in Kitajsko.

Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Varnost potovanj

MAREC 2020:

Nemčija je za zajezitev korona virusa COVID-19 uvedla mejni nadzor in omejila število odprtih mejnih prehodov z Avstrijo, Švico, Francijo, Luxemburgom in Dansko. Vstop je omogočen le na mejnih prehodih na seznamu. Vstop v Nemčijo je dovoljen za nemške državljane in osebe s stalnim prebivališčem, tovorni promet, osebe, ki vstopajo zaradi delovnih razlogov ali opravljanja poklicne dejavnosti (potrebno je predložiti ustrezno dokazilo), osebe, ki imajo za pot druge utemeljene razloge, osebe, ki preko Nemčije potujejo v državo stalnega prebivališča (tranzit).

Od 18. 3. 2020 je omejen tudi vstop v Nemčijo za mednarodni letalski in ladijski promet. Vstop v državo je dovoljen le nemškim državljanom in osebam s stalnim prebivališčem. Državljani držav članic EU, EFTA in Združenega kraljestva, njihovi družinski člani in osebe z dovoljenjem za prebivanje v teh državah, v Nemčijo lahko vstopajo le z namenom potovanja v državo stalnega prebivališča (tranzit). Državljanom tretjih držav je vstop zavrnjen, razen če gre za izjemne primere.

Potniki, ki se nahajajo v Nemčiji in so se v zadnjih 14-ih dneh vrnili iz območja, kjer se je pojavil virus Covid-19 oz. so v zadnjih 14-ih dneh bili v stiku s potrjenim primerom okužene osebe, naj se v primeru virusnih simptomov in suma na okužbo obrnejo na pristojni nemški urad za zdravje. Kontaktne podatke slednjega lahko z navedbo vaše nemške poštne številke poiščete na spletni povezavi.

Nemčija je za zajezitev širjenja korona virusa COVID-19 omejila tudi javno življenje. Gibanje izven bivališča je dovoljeno le določene primere (pot na delo, obisk zdravnika, nakupi, individualna športna dejavnost na prostem ipd). Zaprte so kulturne ustanove, šole, vrtci in številne druge ustanove.

Zaradi možnosti posamičnih dejanj terorizma je opazna večja prisotnost varnostnih organov v bližini javnih ustanov, večjih dogodkih, železniških in avtobusnih postajah in drugih krajih, kjer se običajno zbira večje število ljudi.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Nemčijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik