Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Slovenskim državljanom zaradi epidemije COVID-19 odsvetujemo vsa potovanja.
Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Konzularno poslovanje veleposlaništva v Teheranu

Izdaja vizumov in vse ostale konzularne aktivnosti Veleposlaništva RS v Teheranu, razen nudenja nujne konzularne pomoči slovenskim državljanom, so do nadaljnjega (predvidoma za obdobje 14 dni) ustavljene. 

Varnost potovanj

MAREC 2020:

Zaradi prisotnosti in širjenja novega koronavirusa in s tem povezanih omejevalnih ukrepov oblasti v državi odsvetujemo vsa potovanja v državo. Slovenskim državljanom, ki se v Iranu nahajajo začasno svetujemo, da si čim prej organizirajo odhod iz države.

Odsvetujemo potovanja v 100 km pas vzdolž iransko-afganistanske meje oz. 10 km pas vzdolž iransko-iraške meje. Prav tako je nevarno območje ob pakistanski meji. Odsvetujemo tudi potovanja v provinco Hormozgan ob Perzijskem zalivu.

Odsvetujemo potovanja v obmejna območja z Irakom, Afganistanom in Pakistanom. Popotniki naj se v vzhodnem Iranu držijo glavnih prometnih poti in naj ne potujejo ponoči, sploh ne izven večjih naselij.

Območje jugovzhodnih iranskih provinc Sistan in Balučistan ter Kerman je za tuje obiskovalce izredno nevarno, saj prihaja do ugrabitev turistov in popotnikov s strani kriminalnih organizacij. Potovanja v obe provinci odsvetujemo.

Iz varnostnih razlogov svetujemo, da se izogibate večjim množicam, zborovanjem in protestom.

Stopnja navadnega kriminala v Iranu je načeloma nizka, kljub temu pa svetujemo običajno previdnost pred tatvinami v turističnih krajih.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Teheranu.

Vstop v Iran

Slovenski državljani za vstop v Iran potrebujejo vizum.

Iran je 23. 9. 2018 uvedel t.i. elektronski vizum (E-VISA). Vizum se lahko pridobi s prijavo na naslednji povezavi, kjer se lahko sproti preverja tudi status obravnavanih vlog.

Turistični vizum za vstop do 14 dni z namenom turističnega obiska je možno pridobiti na naslednjih letališčih: Imam, Khomeini, Mehrabad, Shiraz, Tabriz in Mashhad.

V postopek za izdajo vizuma na letališču je potrebno predložiti: slovenski potni list, katerega veljavnost je daljša od 6 mesecev, povratno letalsko vozovnico, fotografijo, dokazilo o potovalnem zdravstvenem zavarovanju in izpolnjen obrazec, ki ga dobite na letališču. Svetujemo, da se dodatne informacije pridobi na Veleposlaništvu Irana v Ljubljani. Za vizum je potrebno plačati takso v znesku 50 USD.

Kljub zgoraj navedenim zagotovilom iranskih oblasti, da se vizum lahko pridobi na zgoraj navedenih letališčih, ministrstvo v zadnjem času beleži vedno več primerov, ko je izdaja vizuma na letališčih zavrnjena. Zaradi tega svetujemo, da se kljub vsemu vizum pridobi pred odhodom.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Svetujemo, da spoštujete lokalne zakone in navade. Za ženske je v Iranu obvezna ruta in ohlapna oblačila z dolgimi rokavi in dolgimi hlačnicami. Vnos alkohola je strogo prepovedan.

Popotnikom priporočamo, da se ne izpostavljajo z neprimernim fotografiranjem (le-to naj bo omejeno izključno na turistične znamenitosti) ter upoštevajo znake prepovedi fotografiranja. Svetujemo, da ne fotografirate vojaških objektov, protestnikov in varnostnih organov oz. policistov (tako tistih v uniformah kot v civilu). Telefonske linije in internet so pod nadzorom varnostne službe, zato bodite previdni, v kolikor pošiljate komentarje in slike prek mobitela, e-pošte ali bloga.

V Iranu praviloma ni možno uporabljati kreditnih in bančnih kartic, prav tako je težko zamenjati potniške čeke (travellers' cheques).

Popotnike obveščamo, da jih na cesti lahko legitimira samo uradna, uniformirana oseba, le-ta pa lahko zahteva na vpogled samo osebne dokumente (potni list), nikakor pa ne vsote denarja ali kaj drugega.

Odsvetujemo uporabo prevozov z motorji in svetujemo previdnost glede morebitnih prevar povezanih s tujimi turisti. Odsvetujemo tudi individualno kampiranje na prostem.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik