Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Slovenskim državljanom zaradi epidemije COVID-19 odsvetujemo vsa potovanja.
Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Varnost potovanj

MAREC 2020:

Grčija je konec februarja 2020 potrdila prve primere okužb z novim koronavirusom. Slovenskim državljanom, ki potujejo v Grčijo, svetujemo, da spremljajo aktualna poročila o stanju okužb v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti. 

Z 11. marcem so se v Grčiji zaprle vse šole in univerze. S 14. marcem 2020 so zaprti vsi muzeji in arheološke znamenitosti. Prav tako je grška vlada sprejela odlok o zaprtju vseh nakupovalnih središč, barov in gostinskih lokalov. Grško ministrstvo za zdravje ranljivejšim skupinam prebivalstva odsvetuje potovanja v tujino in znotraj Grčije.

Grčija je s 15. marcem ukinila vse ladijske povezave z Italijo. Prav tako so ukinjene vse zračne povezave z Italijo in Španijo. Prepovedana so vplutja križark in jadrnic v vsa grška pristanišča. Pretrgane so vse prometne povezave z Albanijo in Severno Makedonijo.

Z 18. marcem Grčija za vse potnike iz tujine uvaja obvezno karanteno za 14 dni. Ukrep ne velja za tranzitne potnike na letališču. Z 18. marcem se zapirajo vse trgovine razen živilskih trgovin, lekarn in bencinskih servisov.

Vsi hoteli v Grčiji so s 23. 3. 2020 zaprti. Ukrep velja do 30. 4. 2020. Posebni ukrepi bodo veljali za hotele, kjer so nastanjene oborožene sile in FRONTEX.

Od 23. 3. 2020 do 6. 4. 2020 je omejeno gibanje državljanov in ostalih rezidentov. Vsi morajo ostati na domovih, v nasprotnem je globa je 150,00 EUR .

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Atenah.

Vstop v Grčijo

Slovenski državljani za vstop v Grčijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Svetujemo splošno previdnost, spremljanje informacij lokalnih medijev in upoštevanje napotkov lokalnih organov. V turistični sezoni posebej opozarjamo na previdnost in skrbno ravnanje z osebnimi dokumenti, gotovino.

V Grčiji so pogoste stavke. Včasih jih skličejo zelo na hitro in lahko ovirajo delovanje javnega prevoza v Grčijo in iz nje (vključno z letališči in pristanišči). Prav tako v središču Aten in v drugih krajih pogosto potekajo protesti. Protestom se izogibajte in upoštevajte nasvete lokalnih varnostnih organov.

V primerih nepravilnega parkiranja, ima policija pravico odvzema registrskih tablic, dokler se ne plača kazen. Po plačilu prekrška lahko vračilo registrskih tablic traja nekaj dni.

V izogib zapletom na grških mejah obveščamo, da je v Grčiji v veljavi zakon o omejitvi uvoza goriva v standardnih rezervoarjih komercialnih motornih vozil za prevoz blaga na 200 litrov na vozilo, ki vstopa na grško ozemlje iz tretjih držav (ne EU članic). Zakon določa največjo dovoljeno količino goriva v standardnih rezervoarjih tovornjakov za javno uporabo na 200 litrov in 150 litrov goriva za vlečno hladilno vozilo (prikolico). V primeru večje količine goriva v rezervoarju, je voznik dolžan plačati dajatev in davek pristojni carinarnici. Informacija je koristna za slovenske prevoznike, ki se soočajo s plačilom dajatev ob vstopu v Grčijo, v kolikor imajo v rezervoarjih količino goriva, ki presega navedeno vrednost.

Divje kampiranje je v Grčiji strogo prepovedano, zagrožene pa so tudi stroge kazni.

Potresi v Grčiji so dokaj pogosti. Ob potresu svetujemo, da upoštevate navodila lokalnih oblasti glede ravnanja (napotki grških oblasti v angleškem jeziku v brošuri).

Poleti 2018 se je v Grčiji povečalo število okužb z virusom Zahodnega Nila, predvsem v predelih Atike, Pireja in vzhodnega dela Grčije, Viotia, Evia, Korint ter v mestu Rethymno na Kreti. Gre za sezonski virus (predvsem v poletnih mesecih), ki ga prenašajo komarji. Večina okuženih bolezen preboli brez simptomov, le okoli 20 odstotkov pa jih razvije vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem, kar je glavni simptom virusa Zahodnega Nila. Pri manj kot odstotku okuženih pa lahko sledi težja nevrološka bolezen. Priporočamo preventivne ukrepe (npr. uporaba repelentov proti komarjem) in spremljanje lokalnih obvestil.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik