Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI
Skupine in organizacije proizvajalcev so oblika prostovoljnega povezovanja proizvajalcev kmetijskih pridelkov iz posameznega sektorja za skupno opravljanje dejavnosti. Njihov namen je doseganje skupnih ciljev in načrtovanje pridelave, pridelave, priprave za trg in trženje kmetijskih proizvodov.

Seznam priznanih skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijstvu

Povezovanje v skupine in organizacije proizvajalcev pomembno krepi konkurenčnost in odpornost slovenskega kmetijstva, hkrati pa kmetijskim gospodarstvom prinaša številne prednosti:

  • zmanjšanje stroškov prireje, predelave, promocije in trženja na enoto proizvoda, skupni nastop na trgu in krepitev pogajalske moči,
  • izboljšana stroškovna učinkovitost in konkurenčnost proizvodov,
  • ožja specializacija in nadgradnja strokovnega znanja,
  • boljše in lažje načrtovanje proizvodnje, večja koncentracija ponudbe in lažje usklajevanje dobavnih količin,
  • ublažitev dohodkovnih in tržno cenovnih nihanj in hitrejše in enostavnejše prilagajanje razmeram na trgu,
  • učinkovitejše načrtovanje in izvajanje naložb.

V Sloveniji je trenutno priznanih 66 skupin in organizacij proizvajalcev, v katere je vključenih že več kot 4.000 kmetijskih gospodarstev. Njihovi člani obdelujejo približno 96.000 hektarjev kmetijskih površin. Delujejo v najpomembnejših sektorjih slovenskega kmetijstva – mleko, govedo, sadje, zelenjava, vino, kjer skupaj ustvarjajo velik delež tržne proizvodnje. Nosilcem kmetijskih gospodarstev, ki razmišljajo o vključitvi v že priznane skupine ali organizacije proizvajalcev, je na voljo posebna podatkovna zbirka. Preko spodnje povezave lahko preverite, kje se posamezne skupine nahajajo, za kateri sektor so priznane, ter pridobite njihove osnovne kontaktne informacije.

Pravno organizacijska oblika in članstvo

Skupina in organizacija proizvajalcev:

  • je pravna oseba ali jasno organizacijsko opredeljen del pravne osebe, registrirane v skladu z zakonom o zadrugah ali zakonom o gospodarskih družbah;
  • povezuje proizvajalce kmetijskih pridelkov iz posameznega kmetijskega sektorja, ki nadzorujejo njeno delovanje;
  • deluje na podlagi statuta.

Člani skupin in organizacij proizvajalcev so lahko:

  • proizvajalci kmetijskih pridelkov iz posameznega sektorja;
  • pravne osebe, ki so registrirane v skladu z zakonom o zadrugah ali zakonom o gospodarskih družbah, ki združujejo proizvajalce kmetijskih pridelkov;
  • v organizacijah proizvajalcev so člani lahko tudi osebe, ki niso proizvajalci kmetijskih proizvodov iz sektorja, za katerega je organizacija proizvajalcev priznana, če je to dovoljeno s predpisi EU, ki urejajo skupno ureditev kmetijskih proizvodov.

Organizacije proizvajalcev se lahko prostovoljno povezujejo v združenja organizacij proizvajalcev, ki lahko izvajajo katere koli dejavnosti organizacije proizvajalcev.

Organizacije proizvajalcev v sektorju sadje in zelenjava

V EU so organizacije proizvajalcev temelj skupne ureditve trga v sektorju s sadjem in zelenjavo. Njihova glavna dejavnost se nanaša na koncentracijo ponudbe in dajanje proizvodov njenih članov, za katere so priznane, na trg.

Organizacija proizvajalcev v sektorju sadje in zelenjava mora združevati vsaj:

  • 10 članov proizvajalcev sadja oziroma zelenjave in z najmanjšo vrednostjo tržne proizvodnje 500.000 evrov;
  • 8 članov proizvajalcev sadja in zelenjave za predelavo in z najmanjšo vrednostjo tržne proizvodnje 400.000 evrov;
  • 6 članov proizvajalcev gob in gomoljik ali zelišč in z najmanjšo vrednostjo tržne proizvodnje 75.000 evrov;
  • 8 članov proizvajalcev koščičarjev in kakija ali jagodičevja ali lupinarjev in z najmanjšo vrednostjo tržne proizvodnje 100.000 evrov;
  • 8 članov proizvajalcev sadja, ki sadje pridelujejo izključno v ekstenzivnih nasadih, in z najmanjšo vrednostjo tržne proizvodnje 75.000 evrov.

Najmanjše število članov proizvajalcev in najmanjša vrednost tržne proizvodnje se prepolovita, če so vsi člani proizvajalci vključeni v kontrolo ekološke pridelave ali preusmeritve v ekološko pridelavo.

Združenje organizacij proizvajalcev v sektorju sadje in zelenjava lahko ustanovijo najmanj tri priznane organizacije proizvajalcev, katerih skupna vrednost tržne proizvodnje znaša vsaj 2 milijona evrov.

Organizacije proizvajalcev v sektorju oljčno olje in namizne oljke

Organizacija proizvajalcev v sektorju oljčno olje in namizne oljke se prizna, če združuje vsaj 6 članov proizvajalcev, najmanjša površina oljčnikov, ki jih obdelujejo, pa znaša 10 ha.

Najmanjše število članov proizvajalcev in najmanjša površina se prepolovita, če so vsi člani proizvajalci vključeni v kontrolo ekološke pridelave ali preusmeritve v ekološko pridelavo.

Združenje organizacij proizvajalcev v sektorju oljčno olje in namizne oljke lahko ustanovijo najmanj tri priznane organizacije proizvajalcev, katerih člani skupaj obdelujejo vsaj 30 ha oljčnikov.

Organizacije proizvajalcev v sektorju hmelj

Organizacija proizvajalcev v sektorju hmelj se prizna, če združuje vsaj 16 članov proizvajalcev, najmanjša površina hmeljišč, ki jih obdelujejo, pa znaša 120 ha.

Najmanjše število članov proizvajalcev in najmanjša površina se prepolovita, če so vsi člani proizvajalci vključeni v kontrolo ekološke pridelave ali preusmeritve v ekološko pridelavo.

Združenje organizacij proizvajalcev v sektorju hmelj lahko ustanovijo najmanj tri priznane organizacije proizvajalcev, katerih člani skupaj obdelujejo vsaj 500 ha hmeljišč.

Organizacije proizvajalcev v sektorju mleko in mlečni proizvodi

Organizacija proizvajalcev v sektorju mleko in mlečni proizvodi se prizna, če združuje vsaj 20 proizvajalcev mleka, ki oddajo najmanj 2.000 ton mleka.

Organizacije proizvajalcev v sektorju prašičjega mesa

Organizacija proizvajalcev v sektorju prašičjega mesa se prizna, če združuje vsaj 10 proizvajalcev prašičjega mesa, ki letno preko organizacije proizvajalcev skupaj prodajo najmanj 5.000 prašičev.

Organizacije proizvajalcev v sektorjih žita, sladkorja, lana in konoplje, govejega in telečjega mesa, ovčjega in kozjega mesa, jajc, perutninskega mesa, čebelarskih proizvodov, vina, živega drevja in drugih rastlin, čebulic, korenin in podobno, rezano cve

Za priznanje organizacije proizvajalcev morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:

  • Za sektorje žita, sladkorja, lana in konoplje, govejega in telečjega mesa, ovčjega in kozjega mesa, jajc, perutninskega mesa, vina in živega drevja in drugih rastlin, čebulic, korenin in podobno, rezanega cvetja in okrasnega listja ter drugi proizvodi je najmanjše število članov proizvajalcev 10 in najmanjša vrednost tržne proizvodnje znaša 400.000 evrov.
  • Za sektor čebelarski proizvodi je najmanjše število članov proizvajalcev 8 in najmanjša vrednost tržne proizvodnje znaša 200.000 evrov.

Združenje organizacij proizvajalcev v sektorjih žita, sladkorja, lana in konoplje, govejega in telečjega mesa, ovčjega in kozjega mesa, jajc, perutninskega mesa, vina in živega drevja in drugih rastlin, čebulic, korenin in podobno, rezanega cvetja in okrasnega listja ter drugih proizvodov lahko ustanovita najmanj dve priznani organizaciji proizvajalcev posameznega sektorja, katerih skupna vrednost tržne proizvodnje znaša vsaj 1 milijon evrov.

Združenje organizacij proizvajalcev v sektorju čebelarski proizvodi lahko ustanovita najmanj dve priznani organizaciji proizvajalcev, katerih skupna vrednost tržne proizvodnje znaša vsaj 600.000 evrov.

Skupine proizvajalcev za skupno trženje

Za priznanje skupine proizvajalcev za skupno trženje za posamezen sektor morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:

  • meso, mesni izdelki in žive živali goveda: najmanj 15 članov, ki imajo skupaj najmanj 20 GVŽ,
  • meso, mesni izdelki in žive živali drobnice ter gojene divjadi: najmanj 15 članov, ki imajo skupaj najmanj 20 GVŽ drobnice ali gojene divjadi;
  • sadje in zelenjava: najmanj 7 članov, ki skupaj pridelujejo sadje oziroma zelenjavo na najmanj 20 ha PKP;
  • zelišča: najmanj 5 članov, ki skupaj pridelujejo zelišča na najmanj 5 ha PKP;
  • okrasne rastline: najmanj 5 članov, ki skupaj pridelujejo okrasne rastline na najmanj 5 ha PKP;
  • poljščine in oljnice: najmanj 25 članov, ki skupaj pridelujejo poljščine in oljnice na najmanj 75 ha kmetijskih površin;
  • žita: najmanj 25 članov, ki skupaj pridelujejo žita na najmanj 75 ha kmetijskih površin;
  • krušna pšenica: najmanj 25 članov, ki skupaj pridelujejo pšenico na najmanj 75 ha kmetijskih površin;
  • pivovarski ječmen: najmanj 25 članov, ki skupaj pridelujejo pivovarski ječmen na najmanj 75 ha kmetijskih površin;
  • sladkorna pesa: najmanj 10 članov, ki skupaj pridelujejo sladkorno peso na najmanj 50 ha kmetijskih površin;
  • bučno olje: najmanj 10 članov, ki skupaj pridelujejo buče za pridelavo bučnega olja na najmanj 50 ha kmetijskih površin;
  • krompir: najmanj 10 članov, ki skupaj pridelujejo krompir na najmanj 50 ha kmetijskih površin;
  • konoplja: najmanj 5 članov, ki skupaj pridelujejo konopljo na najmanj 10 ha kmetijskih površin;
  • oljčno olje in namizne oljke: najmanj 5 članov, ki skupaj pridelujejo oljke za namen proizvodnje oljčnega olja na najmanj 8 ha kmetijskih površin;
  • grozdje za vino: najmanj 10t članov, ki pridelujejo grozdje za pridelavo vina na najmanj 20 ha kmetijskih površin;
  • kmetijski proizvodi iz sheme kakovosti ekološka pridelava in predelava: najmanj 10 članov, ki imajo certifikat za ekološko pridelavo in predelavo v skladu s predpisi, ki urejajo ekološko kmetovanje, in imajo skupaj najmanj 20 ha PKP ali 40 GVŽ, pri čemer morajo kmetijske površine in živali, ki jih imajo v reji, izpolnjevati zahteve iz predpisov, ki urejajo ekološko kmetovanje;
  • kmetijski proizvodi iz sheme kakovosti integrirana pridelava: najmanj 25 članov, ki imajo certifikat za integrirano pridelavo v skladu s predpisi, ki urejajo integrirano pridelavo, in skupaj pridelujejo na najmanj 75 ha kmetijskih površin, ki izpolnjujejo zahteve iz predpisov, ki urejajo integrirano pridelavo;
  • vino: najmanj 10 članov, ki letno skupaj pridelajo najmanj 100.000 litrov vina;
  • čebelji proizvodi: najmanj 5 članov, ki imajo skupaj najmanj 75 čebeljih družin;
  • gozdni lesni proizvodi: najmanj 5 članov, ki imajo skupaj v lasti ali solasti najmanj 50 ha gozdnih zemljišč v skladu z zakonom, ki ureja gozdove;
  • kratka dobavna veriga: najmanj 20 članov.

Skupine proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti

Skupina proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti se prizna, če združuje najmanj tri člane, ki so pridelovalci oziroma predelovalci istega kmetijskega pridelka ali živila iz shem kakovosti in ima skupina oziroma člani veljaven certifikat za isti kmetijski pridelek ali živilo (razen za neobvezne navedbe kakovosti).

Postopek letnega poročanja skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijstvu

Organizacija proizvajalcev, združenje organizacij proizvajalcev ali skupina proizvajalcev letno sporočajo potrebne podatke za vpis v evidenco najpozneje do 20. 3. tekočega leta za predhodno leto, razen, če ni s predpisi EU, ki urejajo skupno ureditev kmetijskih proizvodov, določeno drugače.

Naziv storitve Institucija
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Evropska zakonodaja