Skoči do osrednje vsebine

Za otrokovo mater velja ženska, ki je otroka rodila. Za očeta otroka, rojenega v zakonski zvezi, velja mož otrokove matere. Navedeno zakonsko domnevo očetovstva je mogoče v zakonsko določenih rokih izpodbijati s tožbo. Tožbo lahko vloži tisti, ki velja za otrokovega očeta po zakonu, otrokova mati, otrok in moški, ki misli, da je otrokov oče.

Očetovstvo

Za očeta otroka, ki ni rojen v zakonski zvezi, velja moški, ki otroka prizna za svojega ali čigar očetovstvo se ugotovi s sodno odločbo. Moški lahko prizna očetovstvo pri centru za socialno delo, pred matičarjem, v javni listini ali v oporoki. Očetovstvo lahko prizna moški, ki je sposoben razumeti pomen in posledice priznanja.

Domneva očetovstva

Če preneha zakonska zveza s smrtjo moža otrokove matere, otrok pa se rodi v 300 dneh po prenehanju zakonske zveze, velja za otrokovega očeta umrli materin mož. Za otrokovega očeta, rojenega v zakonski zvezi, ki jo je mati sklenila v 300 dneh po prenehanju prejšnje zakonske zveze, velja materin mož iz nove zakonske zveze, ne glede na razlog prenehanja prejšnje zakonske zveze.

Kdo lahko vloži tožbo za ugotovitev očetovstva?

Tožbo za ugotovitev očetovstva lahko vložijo mati, otrok in moški, ki misli, da je otrokov oče. Tožba se vloži v zakonsko določenih rokih.