Skoči do osrednje vsebine

Sporazum med Rusijo, Belorusijo in Kazahstanom o formiranju Carinske unije (CU), ki je bil podpisan 27. novembra 2009 v Minsku, je stopil v veljavo 1. julija 2010, zaživel pa z januarjem 2011. V letu 2014 se je CU z novim sporazumom preimenovala v Evrazijsko carinsko unijo (ECU), od 1. januarja 2015 pa je vanjo vključeno tudi ozemlje Armenije in Kirgizije. Sporazum med drugim predvideva prosto trgovino med članicami ECU, kar posledično pomeni usklajeno zakonodajo ter enotno obliko spričevala za uvoz na teritorij ECU. Ker je to zelo obsežen projekt, med EU in ECU še vedno potekajo usklajevanja. 

Memorandumi med Evropsko unijo in Rusko federacijo

Zahteve za izvoz živih živali, rastlin, živalskih in rastlinskih proizvodov oziroma živil živalskega in rastlinskega izvora so bile opredeljene v skladu s podpisanimi memorandumi po posebnih zahtevah ruskih predpisov.

Podpisanih je bilo kar nekaj memorandumov med Evropsko Unijo in Rusko federacijo, ki so dostopni na spletni strani Evropske komisije:

Na  pogajanjih med EU in CU se išče možnosti za razširitev memorandumov na celotno ECU torej tudi na Belorusijo, Kazahstan in druge države, ki pristopajo k EEC.

Kljub Memorandumu o fitosanitarnem certificiranju rastlin in rastlinskih proizvodov pa je Ruska federacija 1. julija 2013 omejila uvoz iz Evropske unije, in sicer sadike ali drug razmnoževalni material sadnih in okrasnih rastlin oziroma drevnin ter semenski in jedilni krompir, ker naj bi ne bilo zagotovljene sledljivosti in zagotovil, da je blago brez karantenskih škodljivih organizmov.

Izvoz rastlin v Rusko federacijo trenutno ni dovoljen.

Uradni pristojni organ Ruske Federacije Rosselkhoznadzor je s 1. julijem 2013 uvedel začasne omejevalne ukrepe za uvoz pošiljk rastlinskega blaga iz držav članic EU na rusko ozemlje, in sicer za:

  • semenski krompir, razen mini gomoljev, meristemskega tkiva in stolonov,
  • jedilni krompir, razen pakiranj za maloprodajo in krompirja za predelavo,
  • rastline za saditev, razen sadilnega materiala iz drevesnic, odobrenih na podlagi rezultatov skupnih uradnih pregledov v sodelovanju z ruskimi strokovnjaki na področju karantene in v skladu z mednarodnimi standardi za fitosanitarne ukrepe o nenapadenih mestih in območjih brez karantenskih škodljivih organizmov.

Ker v skladu z zgornjimi zahtevami ni odobrena nobena drevesnica, praktično velja prepoved izvoza iz Slovenije. Vsi zainteresirani pridelovalci, ki so že registrirani za pridelavo rastlin za saditev v FITO-registru in bi želeli sadike ali drug razmnoževalni material sadnih in okrasnih rastlin oziroma drevnin prodajati na ruskem trgu, naj ob prijavi pridelave to navedejo, saj je potrebno mesta pridelave oziroma njihove pridelovalne površine med vegetacijo pregledati in odobriti v skladu s posebnimi zahtevami, določenimi v predpisih Ruske federacije.

O posebnih zahtevah za pridelavo se lahko pridelovalci pozanimajo na sedežu UVHVVR. Po opravljenih fitosanitarnih pregledih na mestih pridelave bodo odobrena nenapadena mesta pridelave objavljena na tej spletni strani in na spletni strani Evropske unije.

Za predpisane nadzorovane škodljive organizme krompirja pa lahko Slovenija opredeli nenapadena območja, kjer so za izvoz v Rusko federacijo lahko odobreni registrirani pridelovalci semenskega krompirja in pridelovalci ali distributerji jedilnega krompirja.

V prepoved ni vključeno: seme rastlin, čebulice, gomolji in drugi podzemni deli za razmnoževanje, razen krompirja, ter lončnice za končnega potrošnika, pridelane v pokritih prostorih.  

Iskalnik