Skoči do osrednje vsebine

Orjaški vodni polži so lahko zelo škodljivi za gojene rastlinske vrste kot tudi za rastlinske vrste močvirnih ekosistemov. Polži se lahko na nova območja vnašajo s pošiljkami vodnih rastlin in živih tropskih rib, namenjenih za akvarije, možen pa je tudi vnos z vodnimi rastlinami v prtljagi potnikov. Na vodnih rastlinah ali ribah se lahko polži prenesejo v razvojnih stadijih jajčec ali mladih polžev.

Opis in biologija

Rod Pomacea obsega prek 100 vrst sladkovodnih polžev, ki delajo škodo na vodnih rastlinah.

Polži živijo v plitvinah stoječih ali počasi tekočih vodah, kot so močvirja, barja, namakalni kanali, potoki, ribniki ter v plitvinah jezer in rek. V naravnem okolju, ugodnem za njihov razvoj, so lahko zelo škodljivi tako za gojene rastlinske vrste kot tudi za rastlinske vrste močvirnih ekosistemov. 

Gostiteljske rastline

Izmed številnih gostiteljskih vrst iz 27 botaničnih družin, se v Sloveniji pojavljajo širokolistna streluša (Sagittaria latifolia), vrtna solata (Lactuca sativa), navadni rogolist (Ceratophyllum demersum)Myriophyllum spicatum, koruza (Zea mays) in širokolistni rogoz (Typha latifolia).

Širjenje škodljivca in poti prenosa

Polži iz rodu Pomacea se lahko na nova območja vnašajo s pošiljkami vodnih rastlin in živih tropskih rib, namenjenih za akvarije, možen pa je tudi vnos z vodnimi rastlinami v prtljagi potnikov. Na vodnih rastlinah ali ribah se lahko polži prenesejo v razvojnih stadijih jajčec ali mladih polžev. Visoko tveganje za vnos predstavljajo vodne rastline, ki so namenjene za prodajo za sajenje v akvarije ali pa za prehranske namene. Na teh rastlinah bi namreč lahko bila jajčeca ali mladi polži. Polži se lahko širijo tudi s kmetijsko mehanizacijo, prenesejo pa se lahko tudi na plovilih, na primer na čolnih po vodnih kanalih.

Geografska razširjenost

Polži so v Afriki prisotni na Reunionu, v Južni Ameriki so prisotni v večini držav, v Severni Ameriki so prisotni v ZDA (Arizona, Kalifornija, Havaji, Florida, Georgia, Louisiana, Južna Karolina in Teksas), v Aziji v Kambodži, na Kitajskem, v Indoneziji, na Japonskem, v Južni Koreji, Laosu, Maleziji, na Filipinih, Tajvanu, Tajskem in Vietnamu ter na Papui Novi Gvineji, v Izraelu pa je bilo opaženih nekaj pojavov.

V Evropski uniji so prisotni le v Španiji, kjer so jih leta 2009 prvič našli na riževih poljih v delti reke Ebro v Kataloniji.

V Sloveniji orjaški vodni polž ni navzoč, kar je potrjeno z večletnimi programi preiskav.

Ukrepi v Evropski uniji

Zaradi nevarnosti, ki jo za kmetijstvo in okolje predstavljajo polži iz rodu Pomacea, je Evropska komisija novembra 2012 sprejela Izvedbeni sklep št. 2012/697/ES glede ukrepov za preprečevanje vnosa rodu Pomacea (Perry) v Evropsko unijo (EU) in njegovega širjenja znotraj EU.