Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Danes

    Praznično voščilo ministra Mateja Arčona

    Spodaj objavljamo velikonočno voščilo podpredsednika vlade in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona.

  • Z dijaki Gimnazije Novo mesto spregovoril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu

    V okviru obiska vlade se je z dijaki in dijakinjami Gimnazije Novo mesto srečal minister Matej Arčon in jim predstavil, kako vlada skrbi za ohranjanje povezav s Slovenci, ki živijo zunaj ozemlja države

  • Minister Arčon skupaj s skoraj 500 otroki iz zamejstva v Planici navijal za naše orle

    V Planici je danes še posebej živahno, razlega se otroški smeh in odmeva bučno navijanje. Po izredno uspešni lanskoletni akciji urada je minister Matej Arčon tudi letos pod Ponce povabil šolarje iz zamejstva. Tokrat se je pod velikanko zbralo rekordnih blizu 500 slovenskih otrok in mladih iz vseh štirih zamejskih skupnosti, iz Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške.

  • Sredi domovine Lara Maria Vouk

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil marčevski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. V svoj ustvarjalni svet je zbrane tokrat spustila igralka, glasbenica, režiserka, producentka in ponosna Slovenka z avstrijske Koroške Lara Maria Vouk. Pogovor z umetnico je vodila državna sekretarka na uradu Vesna Humar.

  • Podpis Pisma o nameri za ustanovitev Evropskega združenja za teriotrialno sodelovanje Kras Carso

    Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek sta se danes v Deželni palači v Trstu v Italiji udeležila slovesnega podpisa pisma o nameri za ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) Kras-Carso.

  • Slovenci v Avstraliji znova s svojo radijsko oddajo – zaenkrat v Sydneyju, kmalu tudi v Melbournu

    Slovenska skupnost v Avstraliji ima razlog za veselje. Potem ko je aprila lani izgubila svojo redno tedensko oddajo na nacionalnem radiu SBS, ki je bila na programu vse od davnega leta 1975, se po slabem letu dni slovenščina znova vrača na avstralske radijske valove – v Sydneyju in v kratkem tudi v Melbournu.

  • Državna sekretarka Humar na osrednji proslavi Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku

    Državna sekretarka Vesna Humar se je v Čedadu udeležila osrednje proslave Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku, pod naslovom Kot voda, ki se zlije z vsem.

  • Minister Arčon pozdravlja uvedbo dvojezičnih spletnih obrazcev za občine na avstrijskem Koroškem

    Teden, ko smo obeležili mednarodni dan maternega jezika, se zaključuje z razveseljivo novico z avstrijske Koroške. Po novem so namreč na voljo slovenski in nemški spletni obrazci za koroške občine.

  • Minister Arčon slavnostni govornik na spominski slovesnosti ob 80. obletnici izgnanstva in begunstva

    Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je bil danes slavnostni govornik na spominski slovesnosti ob 80. obletnici izgnanstva in begunstva, ki sta ga pripravili Krajevna organizacija Društva izgnancev Slovenije 1941-1945 Komen v sodelovanju z Občino Komen.

  • Državna sekretarka Humar na predstavitvi knjige Zgodbe slovenskih izseljencev v sliki in besed

    Državna sekretarka Vesna Humar se je na sedežu Združenja Slovenska izseljenska matica udeležila predstavitve knjige Janeza Roglja z naslovom Zgodbe slovenskih izseljencev v sliki in besedi ki je izšla s podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

  • Sredi domovine: Katerina Kalc in Dunja Jogan

    Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil februarski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. Po sledeh svojega likovnega ustvarjanja sta nas tokrat popeljali slovenski ustvarjalki iz zamejstva, tržaški Slovenki Katerina Kalc in Dunja Jogan. Predstavili sta svojo razstavo “V svetu domišljije”.

  • Minister Arčon slavnostni govornik na slovesnosti ob kulturnem prazniku Mestne občine Nova Gorica

    Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je bil včeraj slavnostni govornik na slovesnosti Mestne občine Nova Gorica ob slovenskem kulturnem prazniku z naslovom »V iskanju navdiha«.

  • Minister Arčon na Srečanju gospodarstvenikov Primorske

    V Lipici je danes potekalo 27. srečanje gospodarstvenikov Primorske. Na njem je v pogovoru sodeloval tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ki je predstavil pomen čezmejnega sodelovanja na področju gospodarstva.

  • Državna sekretarka v Bruslju na Posvetu o primorskem protifašizmu

    Državna sekretarka Vesna Humar se je v evropski prestolnici udeležila odprtja razstave z naslovom Slovenci med prvimi protifašisti v Evropi in omizja, ki ji je sledilo.

  • V Planici pregled prvega leta delovanja Zamejske gospodarske koordinacije in načrti za leto 2024

    V Planici je potekala prva letna konferenca Zamejske gospodarske koordinacije, na kateri smo iskali odgovore na vprašanje, kako aktualne izzive v gospodarstvu spremeniti v priložnosti tudi v okviru okrepljenega čezmejnega sodelovanja. Zamejstvo je naravno gospodarsko zaledje Slovenije in ima izjemno vlogo pri spodbujanju meddržavnega sodelovanja ter regionalnega razvoja obmejnega območja.

  • Sredi domovine: Jernej Šček

    Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil prvi letošnji večer z zamejskimi in izseljenskimi ustvarjalci Sredi domovine. Svoje delo in razmišljanja nam je tokrat predstavil esejist, publicist, prevajalec in avtor knjige Kavarna Italija - tržaški Slovenec Jernej Šček.

  • Državna odlikovanja tudi zamejskim Slovencem

    Danes je na posebni slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar vročila odlikovanja Republike Slovenije. Med prejemniki so bili tudi Andrea Kovač, Karel Holec, Erika Köleš Kiss, Metka Lajnšček, dr. Peter Gstettner in Samo Pahor, ki z vso zavzetostjo in srčnostjo delajo v dobro Slovencev na Madžarskem, v Avstriji in Italiji.

  • Minister Arčon na 27. Posvetu slovenske diplomacije o slovenskih skupnostih zunaj meja Slovenije

    Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je na Brdu pri Kranju v okviru 27. Posveta diplomacije sestal z veleposlaniki in generalnimi konzuli, ki delujejo v državah, kjer je številčnejša slovenska skupnost. Na srečanju je ministra spremljala državna sekretarka na uradu Vesna Humar. Beseda je tekla o položaju in izzivih slovenskih skupnostih zunaj meja Republike Slovenije.

  • Minister Arčon z direktorjem Evropske komisije Tokarskim o Letnem Interreg dogodku 2025 na Goriškem

    Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes na uradu sprejel Sławomirja Tokarskega, direktorja pri Evropski komisiji - Generalni direktorat za regionalno in mestno politiko - Evropsko teritorialno sodelovanje, makro regije, Interreg in izvajanje programa I (REGIO.D). Na srečanju je bila prisotna tudi državna sekretarka na uradu Vesna Humar.

  • Novoletni sprejem pri ministru Mateju Arčonu

    Zadnji, najbolj praznični mesec v letu je čas, ko nas misli večkrat popeljejo v leto, ki se zaključuje je tudi čas, ko si večkrat stisnemo desnico in si izrečemo lepe želje. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes v luči božično-novoletnih praznikov in državnega praznika dneva samostojnosti in enotnosti na sedežu urada gostil novoletni sprejem.