Skoči do osrednje vsebine

Vode v rekah počasi upadajo, razmere na terenu kritične

Na izjavi za javnost so najnovejše stanje po Sloveniji ob poplavah podali meteorolog Blaž Šter in hidrolog Janez Polajnar, oba z Agencije Republike Slovenije za okolje, direktorica Direkcije za vode Republike Slovenije Neža Kodre in Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan.

Izpostavili so, da se vreme počasi umirja in narasle vode v rekah počasi upadajo, vendar je še vedno potrebna skrajna previdnost zaradi kritičnega stanja na terenu. Črna na Koroškem je še vedno odrezana od kopenskih poti, zaradi česar je vzpostavljen zračni most, ki je prav vzpostavljen za zgornjesavinjsko dolino. Zaradi popustitve dela nasipa na reki Muri je bila ponoči potrebna evakuacija prebivalcev iz treh bližnjih naselij. Slovenija bo zaprosila za mednarodno pomoč, prav tako pa bo začela delovati posebna aplikacija za nudenje pomoči prizadetim v ujmi.

Meteorolog Blaž Šter je predstavil vremensko napoved za nedeljo, po kateri bo Slovenijo zgodaj popoldne od severozahoda dosegla nevihtna linija z lokalnimi kratkotrajnimi nalivi ter močnejšimi sunki vetra, na Primorskem pa bo padala tudi drobna toča. Ta nevihtna linija sicer ne bi bila nič neobičajnega, vendar bi lahko v sedanji izredni situaciji zaradi poplav lahko povzročila težave. Ob morju bo kratkotrajno zapihal močan severnik ozirom tramontana. Povedal je, da lahko v naslednjih dneh pričakujemo bolj umirjene vremenske razmere, večjih padavin pa naj vsaj do konca tedna ne bi bilo.

Hidrolog Janez Polajnar je dejal, da je reka Mura že v jutranjih urah pričela dodatno naraščati, tako da pri Gornji Radgoni beležimo rekordno velik pretok Mure, ki znaša 1450 kubičnih metrov vode na sekundo. Velik pretok reke Mure je prišel iz Avstrije po naravni poti, so pa pristojne službe v stalno stiku s pristojnimi avstrijskimi službami. Poudaril je, da avstrijske pretočne hidroelektrarne niso imele vpliva na volumen vode, ki sedaj teče preko Slovenije, in ki naj bi se iztekla v naslednjih 24-ih urah.

Pojasnil je tudi, da ima reka Sava še vedno velik pretok, medtem ko se je reka Krka ustalila pri okoli 280 kubičnih metrov vode na sekundo. Zaradi zajezitve odtoka na sotočju Krke in Save je iztok Krke v Savo upočasnjen. Drugje po državi reke upadajo v se počasi vračajo v svoje struge.

Zaključil je še, da lahko danes popoldan zaradi predvidenih neviht, predvsem zaradi ranljivosti terena, pričakujemo težave zaradi zastajanja padavinskih voda na več območjih, tudi tam, kjer to ni običajno. Možen je tudi porast manjših hudourniških potokov.

Direktorica Direkcije za vode Republike Slovenije Neža Kodre je povedala, da je bilo ponoči najbolj kritično na območju vzdolž Mure, kjer je zvečer je popustil dobrih deset metrov dolg del nasipa. Pristojni za vode so se pomočjo Slovenske vojske celo noč borili in na ga koncu uspešno sanirali. Nasip je trenutno pod stalnim nadzorom pristojnih služb. Dodala je, da bo reka Mura na tem območju še visoka, potem pa naj bi začela počasi upadati.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je dejal, da je bil na Koroškem ponoven poskus preboja do Črne na Koroškem žal neuspešen, hkrati pa je izrazil prepričanje, da bodo pristojne službe našle pot po kopnem, sicer jo bo potrebno preprosto naredili. Poudaril je, da deluje zračni most, preko katerega se izvajajo prevozi nujne opreme in drugih potrebščin na to območje. Prav tako je bil štab Civilne zaščite na Koroškem ojačan z ljudmi iz drugih krajev in imenovan poseben pooblaščenec Civilne zaščite za Koroško. Vse potrebno po zračnem mostu dostavljajo tudi v zgornjesavinjsko dolino, vendar pa naj bi bila zgornjesavinjska cesta v Luče še danes usposobljena, je povedal Šestan. Prav tako se ureja vodovod za kraje Mozirje, Nazarje in Rečica ob Savinji. Poudaril je da so bili zaradi popustitve dela nasipa na reki Muri so bile ponoči evakuirani prebivalci naselij Dolnja Bistrica, Hotiza in Kot.

Poveljnik Civilne zaščite je tudi povedal, da so po današnjem sestanku štaba Civilne zaščite pripravili zaprosilo za mednarodno pomoč in ga posredovali vladi. Slovenija bo za montažne mostove in strojno opremo skupaj z njihovimi upravljalci zaprosila preko mehanizma Evropske unije za pomoč na področju civilne zaščite.

Poveljnik Civilne zaščite Šestan in direktorica Urada Vlade RS za komuniciranje Petra Bezjak Cirman sta obvestila, da bo jutri začela delovati posebna aplikacija za nudenje pomoči prizadetim v ujmi, ki bo predstavljena v ponedeljek na posebni novinarski konferenci.

Ob koncu je direktorica Urada Vlade RS za komuniciranje Petra Bezjak Cirman vse, ki bi želeli kot prostovoljci pomagati na terenu, zaprosila, da naj trenutno še ne hodijo na teren, saj razmere za to niso primerne. Ker so razmere še vedno kritične, je vse prebivalce Slovenije pozvala k skrajni previdnosti in upoštevanju navodil pristojnih služb na terenu.