Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na sejah vladnih odborov je vlada med drugim sprejela predlog novele zakona evidencah na področju dela in socialne varnosti (za tretjo obravnavo v Državnem zboru) in dva nova projekta uvrstila v Načrt razvojnih programov 2023-2026.

Vlada sprejela predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

Na današnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve je Vlada Republike Slovenije skladno s sklepom Državnega zbora Republike Slovenije, sprejetim na 8. seji dne 22. marca 2023, po obravnavi predloga novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A), druga obravnava, pripravila besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti.

V besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti je dodatno vključen sprejeti amandma k 5. členu ZEPDSV-A – druga obravnava. V amandma je zajet dodani nov 19.c člen, ki določa, da se neposreden elektronski dostop delavca do evidence o izrabi delovnega časa, ki ga zagotavlja delodajalec, tudi šteje za izpolnitev delodajalčeve obveznosti podaje pisnega obvestila o podatkih iz evidence o izrabi delovnega časa za pretekli mesec do konca plačilnega dne. Določa tudi, da se obveznost neposrednega elektronskega dostopa za namen izpolnitve obveznosti podaje pisnega obvestila (mesečni izpis) in tedenske seznanitve s podatki iz evidence o izrabi delovnega časa uresničuje ustrezno le brez prisotnosti delodajalca.

V predlog novele zakona (ZEPDSV-A) so vključeni tudi amandmaji poslanskih skupin, sprejeti na 10. seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, dne 2. marca 2023, in sicer amandmaji k 3., 5., 6. in 9. členu ter amandma Odbora za nov 8.a člen.

Uvrstitev projekta Rekonstrukcija kuhinje Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina v Načrt razvojnih programov 2023-2026

Na seji odbora je vlada v veljavni Načrt razvojnih programov za obdobje 2023-2026 uvrstila nov projekt: »Rekonstrukcija kuhinje Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina«.

Na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina deluje kuhinja, ki je dotrajana in energetsko potratna. Kuhinjska oprema in instalacije so električno potratne, prezračevanja kuhinje in jedilnice ni ustrezno urejeno. Pogoji dela so zelo oteženi, kar vpliva na delo in počutje zaposlenih in dijakov.

Osnovni namen projekta je pridobitev ustreznih, kakovostnih, sodobnih in energetsko učinkovitih prostorskih kapacitet šolske kuhinje z jedilnico javnega zavoda Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina. Tako se bo kuhinja funkcionalno izboljšala, prav tako bodo zagotovljeni ustrezni pogoji za njeno normalno delovanje (za pripravo hrane in za prehranjevanje dijakov v skladu s standardi in normativi). Povečani bosta tudi njena energetska in stroškovna učinkovitost, s tem pa bo zagotovljeno prijazno, varno in kakovostno delovno okolje za zaposlene ter bivalno okolje za dijake srednje šole in dijaškega doma.

Ocenjena vrednost investicije znaša nekaj več kot 1,5 milijona evrov (z DDV), ki bodo pokriti iz sredstev Ministrstva za vzgojo in izobraževanje in iz lastnih sredstev zavoda.

Projekt Prilagajanje na vremenske dogodke – X-RISK-CC uvrščen v veljavni načrt razvojnih programov

Na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep, da se v veljavni načrt razvojnih programov 2023-2026 uvrsti nov projekt z nazivom »Prilagajanje na vremenske dogodke – X-RISK-CC«.

Pogostost in intenziteta različnih izrednih vremenskih/hidroloških dogodkov v alpskem območju, tudi v Sloveniji, se povečuje skupaj z njihovimi verižnimi/kaskadnimi posledicami na okolje, družbo in gospodarstvo. Za njihovo pravočasno zaznavo je potrebno sproti posodabljati meritve, metode, modele in podatkovne tokove. Obstoječi meteorološki/hidrološki podatki, ki se nanašajo na pretekle trende kot tudi scenariji za prihodnost imajo določene omejitve (slabša prostorska resolucija rezultatov, pomanjkljivost lokalne adaptacije modelov in vključevanje lokalnih specifik). Tudi upravljanje njihovih verižnih posledic je še vedno pomanjkljivo, razdrobljeno in tudi ni vključeno v mehanizme za zmanjšanje tveganja za nesreče ali v načrte za prilagajanje na podnebne spremembe, prav tako ni vključenih konkretnih rešitev za naslavljanje problema.

Namen projekta je okrepiti skupnosti (odločevalce in upravljalce) na področju obvladovanja tveganj zaradi izrednih vremenskih/hidroloških dogodkov ter njihovimi verižnim posledicami v alpskem prostoru ob upoštevanju podnebnih sprememb. Vzpostavljeni bodo podatkovniki, razvita nova orodja in aktivnosti na lokalnem nivoju ter pripravljena priporočila za alpski prostor s ciljem učinkovitejšega obvladovanja tveganj v regiji.

Triletni projekt se bo financiral v okviru Interreg transnacionalnega programa Območje Alp za obdobje 2021-2027. Za projekt so namenjena finančna sredstva v višini 2.982.072,92 evra. Od tega 75 odstotkov financira Evropska unija in 25 odstotkov države članice. Projektni proračun Agencije Republike Slovenije za okolje je 260.040,00 evrov (od tega 195.030,00 evrov lahko največ financira EU, preostanek so proračunska sredstva). Projekt se je začel izvajati 1. novembra 2022. Končal se bo 30. oktobra 2025.