Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Vlada je na današnjih vladnih odborih gospodarstvu namenila več kakor milijon evrov spodbud za skoraj ničenergijske stavbe. Zavrnila je tudi zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o predlogu novele Zakona o RTV Slovenija.

Več kakor milijon evrov spodbud gospodarstvu za skoraj ničenergijske stavbe

Na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo je Vlada Republike Slovenije v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila nov program Finančne spodbude gospodarstvu za skoraj ničenergijske stavbe. Sredstva za leti 2022 (do 220.000 evrov) in 2023 (1.000.000 evrov) so zagotovljena iz sklada za podnebne spremembe. Namen spodbujanja tovrstnih novogradenj je predvsem zmanjšanje količine potrebne energije za njihovo delovanje, saj morajo imeti povprečno vsaj 50 odstotkov boljše energijske značilnosti glede na zahteve iz Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah. Potrebna energija mora biti večinoma iz obnovljivih virov.

Cilji projekta so povečati rabo obnovljivih virov energije, izboljšati energetsko učinkovitost in zmanjšati emisije toplogrednih plinov. Nepovratne finančne spodbude bodo namenjene pravnim osebam, samostojnim podjetnikom, posameznikom in drugim fizičnim osebam, ki opravljajo registrirane dejavnosti ali s predpisom ali aktom o ustanovitvi določene dejavnosti, ki so vsi vpisani v Poslovni register Slovenije, razen njihovih podružnic v tujini, ter so investitorji in lastniki ali solastniki nepremičnine ali imetniki stavbne pravice na nepremičnini, kjer bo izveden ukrep.

S povečanjem rabe obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitostjo stavb se zmanjšuje čezmerna onesnaženost zraka z delci PM10. Tako se izboljšuje kakovost zunanjega zraka, prispeva k ciljem na področju nizkoogljičnega in krožnega gospodarstva, k povečanju odpornosti na vplive podnebnih sprememb ter k večji rabi naravnih, obnovljivih virov. Skoraj ničenergijske stavbe dolgoročno zagotavljajo nizke stroške obratovanja in vzdrževanja, omogočajo kakovostno delovno in bivalno okolje ter daljše obdobje delovanja in nižje okoljske obremenitve.

Vlada meni, da so razlogi predlagatelja zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o RTVS neutemeljeni

Vlada je na seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve zavrnila utemeljitve, ki jih navaja predlagatelj zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Vlada pojasnjuje, da sta temeljni namen novele zakona zagotovitev popolne institucionalne in programske avtonomije RTV Slovenija ter zaščita njene novinarske avtonomije in uredniške neodvisnosti. Slednje je prvi pogoj, da lahko RTV Slovenija kot javni zavod posebnega kulturnega in državnega pomena izvaja zakonsko določeno poslanstvo, utemeljeno na ustavno varovani pravici do svobode izražanja in javnega obveščanja, kar je ključno za obstoj demokracije in s tem tudi države.

Dogajanje na RTV Slovenija v zadnjih mesecih potrjuje, da veljavna zakonska ureditev omogoča razmere, v katerih lahko prihaja do omejevanja svobode izražanja in možnosti vplivanja politike na programske odločitve RTV Slovenija. Zaposleni na RTV Slovenija namreč opozarjajo na nevzdržne razmere v informativnem programu TV Slovenija, predvsem na nezakonito poseganje vodstva v novinarsko in uredniško avtonomijo, ukinjanje nekaterih uglednih oddaj, cenzuro, ustrahovanje zaposlenih in podobno. Posledice navedenih ravnanj se kažejo v čedalje manjšem ugledu RTV Slovenije v javnosti in manjši medijski pomembnosti, slabši kakovosti programov in nižanju strokovnih standardov.

Zato je nujno potrebno, da se strankarska politika v celoti umakne iz upravljanja in vodenja javnega zavoda ter da se zaposlenim na RTV Slovenija vrne avtonomija ter zagotovijo pogoji za strokovno in neodvisno delo. Samo na ta način bo lahko RTV Slovenija tudi v prihodnje opravljala svoje pomembno poslanstvo, utemeljeno na ustavno varovani pravici do svobode izražanja in javnega obveščanja, ki je ključna za obstoj demokracije.

Vlada sprejela besedilo dopolnitve predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij

Vlada je na odboru sprejela besedilo dopolnitve predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij (ZIKS-1H), ki ga je Državnemu zboru Republike Slovenije predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, ter jih poslala Državnemu zboru Republike Slovenije.

Vlada Republike Slovenije za tretje branje predlaga dopolnitev, ki vsebuje dodatno prehodno določbo za področje kazenske evidence. Ta je potrebna zaradi odločitve o zamiku začetka obravnave predloga novega Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), ki bo odpravil omejitev veljavnega Zakona o varstvu osebnih podatkov glede povezovanja kazenske evidence z drugimi javnopravnimi evidencami. Nova prehodna določba omogoča takojšnjo uporabo novega 250.b člena ZIKS-1, podobno kakor bo to veljalo po sprejetju in uveljavitvi ZVOP-2. S tem bo omogočeno izvajanje aktivnosti, povezanih z zdajšnjo prenovo informacijskega sistema kazenskih evidenc.

Uvrstitev nakupa nepremičnine na Trgu Brolo 12, Koper (Univerza na Primorskem), v Načrt razvojnih programov 2022–2025

Na seji odbora je vlada sklenila, da se v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrsti nakup nepremičnine na Trgu Brolo 12, Koper. Namen investicije je zagotovitev prostorov za izvajanje osnovne dejavnosti Univerze na Primorskem.

Uresničitev investicije bo zmanjšala stroške izvajanja izobraževalne in podporne dejavnosti Univerze na Primorskem za 116.400 evrov na leto. Omogočila bo tudi vključitev te infrastrukture v načrt delovanja Univerze na Primorskem v skladu z načeli zelenega in odpornega prehoda v družbo 5.0.