Skoči do osrednje vsebine

Odločitev vlade s seje vladnega odbora

Na današnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve je Vlada Republike Slovenije sprejela Program dela - Poslovni in finančni načrt Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti za leto 2022, do katerega je Nadzorni svet Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti na svoji 15. redni seji dne 16. 2. 2022 zavzel pozitivno stališče.

Sklad pri svojem stališču izhaja iz Strategije razvoja Slovenije, predvsem načela uveljavljanja slovenskih kulturnih dosežkov in slovenske kulturne dediščine kot temeljnih elementov evropske prepoznavnosti slovenske države in uveljavljanja skupnega slovenskega kulturnega prostora tudi v mednarodnem sodelovanju. V javni interes na področju ljubiteljske kulture sodijo vse dejavnosti kulturnih društev, skupin in drugih kulturnih organizacij, zagotavljanje infrastrukturnih pogojev za kulturne dejavnosti, mednarodna dejavnost, izobraževanje, informatizacija in digitalizacija, raziskovanje in drugi podporni projekti. V okviru tega področja je pomembno tudi kulturno udejstvovanje pripadnikov drugih narodov in narodnosti v Sloveniji, sodelovanje z organizacijami Slovencev izven meja Republike Slovenije ter mednarodnimi organizacijami.

Program javnega sklada za leto 2022 je aktivno usmerjen v razvoj kulturnih dejavnosti in ohranjanje slovenske kulture od množičnosti, ki zajema najširše sloje prebivalstva, do vrhunskosti, ki stopa v korak s profesionalno kulturno sfero. Ključna so prizadevanja za dvig kakovostne ravni ljubiteljske kulturne ustvarjalnosti. Kakovostni razvoj je razviden v konceptih, formulaciji ciljev in preciznosti načrtovanih ukrepov, oziroma programiranih dejavnosti. Sklad s svojim programom za leto 2022 sledi sprejetemu Strateškemu načrtu Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti za obdobje 2021–2025.

Skupna višina sredstev za izvedbo programa dela za leto 2022 iz državnega proračuna znaša do 5.248.285,27 evrov.