Skoči do osrednje vsebine

107. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 ter določila besedilo predloga Zakona o elektronskih komunikacijah.
Člani vlade za omizjem v sejni dvorani

Redna seja vlade | Avtor: Kabinet predsednika vlade

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19  

Vlada je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. februarja 2022.

Odlok ureja, da veljavnost dokazilu  o cepljenju osebe poteče po 270 dneh od prejema drugega odmerka cepiva, kar temelji na priporočilu Posvetovalne  skupine za cepljenje z dne 13. 12. 2021. Veljavnost dokazila se podaljša, če se oseba v obdobju 270 dni od osnovne sheme cepljenja cepi s poživitvenim odmerkom cepiva. Navedena ureditev velja le za osebe, ki so starejše od 18 let.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je 15. 12. 2021 v dopolnjeni oceni tveganja glede COVID-19 izpostavil, da bodo po trenutno razpoložljivih dokazih poživitveni odmerki povečali zaščito pred hudimi izidi, ki jih povzroča zaskrbljujoča varianta Delta. Predhodne ocene pa kažejo tudi, da bi poživitveni odmerki lahko povečali zaščito pred zaskrbljujočo varianto Omikron, ki bo po njihovih projekcijah v začetku leta 2022 postala prevladujoča različica v državah Evropske unije.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Predlog Zakona o elektronskih komunikacijah

Vlada je določila besedilo predloga Zakona o elektronskih komunikacijah in ga pošlje v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru Republike Slovenije po rednem zakonodajnem postopku.

Cilj predlaganih rešitev je urediti učinkovitejšo uporabo radiofrekvenčnega spektra, spodbujanje investicij v visokozmogljiva in visokokakovostna omrežja, zagotavljanje varnosti omrežij in storitev vključno zaradi povečanih tveganj, ki jih prinaša tehnologija 5G pri zagotavljanju teh omrežij in storitev subjektom, ki z vidika države in družbe zagotavljajo tako imenovane kritične storitve, zaščito potrošnikov in izboljšan dostop do storitev ter varovanje življenj prek dostopa do številk za komunikacije v sili. V okviru univerzalne storitve se zagotavlja prenosno hitrost, ki omogoča uporabo širokega nabora storitev, kot so na primer e-Uprava, spletno bančništvo in videoklici.

Vir: Ministrstvo za javno upravo