Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo se je Vlada Republike Slovenije opredelila do sklepov odbora Državnega zbora (DZ) za infrastrukturo, okolje in prostor.

Vlada se je opredelila do sklepov odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, sprejetih na seji 1. 9. 2021, v katerih ta poziva vlado, da najkasneje v roku 60 dni po sprejetju svežnja "Pripravljeni na 55" pripravi in sprejme ustrezen zakonodajni paket za zmanjševanje in blaženje učinkov podnebnih sprememb na področju prometa, obnovljivih virov in energetske učinkovitosti ter ga nato predloži Državnemu zboru. Zakonodaja naj temelji tudi na ugotovitvah iz zadnjega poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC), ki deluje pod okriljem Organizacije združenih narodov (OZN).

V zvezi s prvim sklepom vlada pojasnjuje, da zakonodajni sveženj "Pripravljeni na 55" še ni sprejet oziroma se je obravnava po posameznih predlogih šele začela. Po obsežnih pogajanjih se pričakuje sprejetje večine predlogov do sredine leta 2023. Ko bodo posamezni predlogi iz paketa sprejeti v okviru zakonodajnega postopka EU, bo jasno, kakšne zakonodajne spremembe bodo potrebne na ravni držav članic.  

V zvezi z drugim sklepom se vlada strinja, da morajo za dosego zastavljenih podnebnih ciljev do leta 2030 pomembno vlogo odigrati vsa pristojna ministrstva. Ministrstvo za infrastrukturo in Ministrstvo za okolje in prostor bosta na podlagi poročila o izvajanju Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) pristopila k pripravi osveženih strokovnih podlag, ki bodo odražale novo zakonodajo svežnja "Pripravljeni na 55" in na katerih bo temeljil posodobljen NEPN.

Na seji odbora za državno ureditev in javne zadeve je vlada sprejela sklep, da se v veljavni Načrt razvojnih programov 2021-2024 uvrsti »Nakup dela poslovnega objekta Vodnikova 2, Ptuj«. Predmet projekta je nakup dela poslovnega objekta Vodnikova 2, Ptuj, v lasti družbe Pošta Slovenije d. o. o.. Osnovni namen investicije je zagotavljanje ustreznih poslovnih prostorov za opravljanje dejavnosti pravosodnih organov na Ptuju in rešitev pomanjkanja arhivskih prostorov.
Projekt v vrednosti 935.440 evrov se bo financiral s sredstvi državnega proračuna za leto 2021, iz proračunske postavke - Investicije in investicijsko vzdrževanje zgradb pravosodnih organov.

Na odboru je vlada sprejela tudi sklep, da se v veljavni Načrt razvojnih programov 2021-2024 uvrsti projekt z nazivom "Sanacija Kozakove vile na Šubičevi 10, Ljubljana".

V objektu se nahajajo poslovni prostori Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), za potrebe delovanja konzularnega sektorja in prevajalske službe, v prostorih pa se izvajajo tudi uradne ure konzularnega sektorja za stranke. Tako objekt kot okolica (dvorišče z vrtom) sta potrebni temeljite obnove. Glavni namen naložbe je ohranjanje vrednosti objekta zaradi trenutne degradacije, zagotavljanje ustreznih delovnih pogojev, doseči pa se želi tudi zmanjšanje porabe energije in s tem celotnih stroškov delovanja objekta. Z izvedbo predvidenih ukrepov se bo vplivalo na podaljšanje življenjske dobe objekta in njegovo varnejšo ter rentabilno uporabo v prihodnosti. Cilji naložbe so zagotoviti ustrezne in primerne poslovne prostore ter izboljšati pogoje za nemoteno in varno delovanje uslužbencev ministrstva ter strank Konzularnega sektorja MZZ.

Za projekt so načrtovane pravice porabe v višini 776.764,41 evrov v okviru finančnega načrta Ministrstva za zunanje zadeve.