Skoči do osrednje vsebine

 • Urad Republike Slovenije za meroslovje je v petek, 19. maja 2023, na zaprtem cestnem poligonu Avto moto zveze Slovenije (AMZS) Vransko izvedel preskušanje nove generacije Dopplerjevih merilnikov hitrosti 77 GHz ter lastne referenčne merilne opreme s pomočjo električnega vozila Tesla X Plaid.

 • Trgovina s hrano predstavlja kar 20 procentov svetovne trgovine, zato merjenja na področju prehrane in prehranske verige igrajo odločilno vlogo za kakovost hrane ter konkurenčnost ponudnikov.

 • Urad Republike Slovenije za meroslovje je skupaj s Sekcijo proizvajalcev, uporabnikov in distributerjev merilne opreme – SiMER na Gospodarski zbornici Slovenije organiziral Dan meroslovja, ob spominu na podpis pomembne mednarodne pogodbe, Metrske konvencije, leta 1875 v Parizu.

Novice

 • EURAMET srečanje kontaktnih oseb tehničnega odbora za pretok potekalo v Sloveniji

  Urad Republike Slovenije za meroslovje je gostil pomembno srečanje kontaktnih oseb tehničnega odbora za pretok iz vseh evropskih nacionalnih meroslovnih inštitucij (NMI) in imenovanih inštitutov (DI). Srečanje je potekalo od 18. do 20. aprila 2023, v Ljubljani. Vse udeležence je v uvodu pozdravil tudi direktor Urada, dr. Samo Kopač.

 • Izvedena medlaboratorijska primerjava na točilnih avtomati za motorna goriva

  Urad Republike Slovenije za meroslovje je v letu 2022 organiziral medlaboratorijsko primerjavo na področju točilnih avtomatov za motorna goriva (MIRS PT 03 2022). K sodelovanju so pristopili vsi izvajalci overitev zadevnih merilnih instrumentov v Republiki Sloveniji, kar pomeni pet zasebnih subjektov, imenovanih za izvajanje overitev in tudi sam Urad Republike Slovenije za meroslovje.

 • Zbiranje potreb in izvajanje centraliziranih medlaboratorijskih primerjav v Sloveniji

  Urad Republike Slovenije za meroslovje in Fakulteta za strojništvo, Univerze v Mariboru sta za vse akreditirane kalibracijske in preskusne laboratorije, s področja fizikalnih veličin, v okviru pridobljenega projekta izvedla prvo interaktivno delavnico.