Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

 • Na Nacionalnem inštitutu za biologijo je pretekli teden potekal dogodek Meroslovna podpora v biologiji in kemiji s poudarkom na metodah molekularne biologije (angleško polymerase chain reaction- PCR). Dogodek je potekal v okviru projekta, Izhodišča za vzpostavitev sistema za identifikacijo in izmenjavo meroslovnih potreb na področju biokemijske analitike - Met4Lab.

 • Aktivnosti stalnega nadzora in kakovostnega poslovanja ter predajanja znanj je tudi letno strokovno srečanje imenovanih oseb za izvajanje overitev meril. Letos je srečanje potekalo v Kongresnem centru Camino v Žalcu in se ga je udeležilo veliko število imenovanih oseb, ki so z deljenjem svojih izkušenj iz prakse še dodatno obogatili program in zaključno razpravo.

 • V organizaciji Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij na Gospodarski zbornici Slovenije je potekal že tradicionalni veliki jesenski živilski seminar katerega osrednja tema je bila verifikacija sistema upravljanja varnosti živil.

Novice

 • Dan odprtih vrat za srednje šole

  Letos obeležujemo že 15 let od kar Urad Republike Slovenije za meroslovje (Urad) organizira Dneve odprtih vrat za srednje šole. Namen tega dogodka je dijakom in profesorjem predstaviti področje meroslovja in pomen merjenj v praksi.

 • Preverjanje izvajalcev meril v okviru Modula 8

  Med 9. in 12. oktobrom je v okviru Modula 8, na bencinskem servisu v Postojni, potekalo preverjanje usposobljenosti izvajalcev overitev merilnikov tlaka v pnevmatikah. Modula se je udeležilo petnajst metrologov iz šestih imenovanih oseb (IO).

 • Urad izboljšal kalibracijske in merilne zmogljivosti na področju prostornine

  V laboratoriju za prostornino Urada za meroslovje smo na podlagi uspešnih sodelovanj v mednarodnih medlaboratorijskih primerjavah najvišjega meroslovnega nivoja izboljšali dve kalibracijski in merilni zmogljivosti (angleško Calibration and measurement Capability – CMC) objavljeni v podatkovni bazi mednarodnega urada za uteži in mere (francosko Bureau International des Poids et Mesures - BIPM).