Skoči do osrednje vsebine

 • Velika večina javnosti pri nas ne pozna besede etilometer, še manj, da bi napravo videli. Večina pozna samo alkotest v prepričanju, da je to edina naprava za merjenje koncentracije alkohola v izdihanem zraku in da je rezultat, ki ga pokaže vedno točen. Zato je sodelavec Urada za meroslovje, Tomaž Korenčan, na Dnevih prekrškovnega prava predstavili razliko med etilometri in alkotesti.

 • Dan meroslovja 2024

  Urad Republike Slovenije za meroslovje je skupaj s sekcijo SiMER danes v Lipici organiziral Dan meroslovja, ki ga praznujemo 20. maja, ko se spominjamo podpisa Metrske konvencije, pomembne mednarodne pogodbe, leta 1875 v Parizu.

 • V organizaciji Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij je na Gospodarski zbornici Slovenije potekal veliki živilski seminar, na katerem je s strokovnim predavanjem sodeloval tudi Urad Republike Slovenije za meroslovje.

Novice

 • Novi Pravilnik o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti

  Objavljen je novi oziroma spremenjeni Pravilnik o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu, ki je stopil v veljavo 6. aprila 2024.

 • Meroslovje v digitalnih okoljih

  Včeraj, 21. marca 2024 je v Portorožu, okviru 43. mednarodne konference o razvoju organizacijskih znanosti, potekal dogodek, Meroslovje v digitalnih okoljih, pod organizacijo Urada RS za meroslovje in Fakultete za organizacijske vede Kranj.

 • Minister Matjaž Han, v Celju otvoril prenovljen laboratorij za plemenite kovine

  Minister za gospodarstvo, turizem in šport g. Matjaž Han je danes, 13. marca 2024, na Uradu Republike Slovenije za meroslovje v Celju, otvoril prenovljen laboratorij za plemenite kovine. Laboratorij, kjer se preskušajo in označujejo izdelki iz plemenitih kovin, vsako leto zagotovi skladnost za cca 130000 izdelkov oziroma 1500 kg plemenitih kovin (zlata, srebra, paladija in platine).