Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

 • Ste vedoželjni? Je vaša radovednost brez meja? Radi merite, vas zanima meroslovje, kako globoke korenine imajo meritve in merilni instrumenti ter kdaj so ljudje začeli uporabljati merske enote? Vas zanima kaj vse delamo na Uradu Republike Slovenije za meroslovje? Potem ste na pravi spletni strani, da se nam pridružite na poti meroslovnega raziskovanja.

 • V trenutni situaciji novega korona virusa je merjenje temperature človeškega telesa ena od bolj razširjenih diagnostičnih možnosti. Če je nepravilno izvedena in interpretirana, še posebej pri uporabi brezkontaktnih merilnikov, lahko vodi v napačne odločitve z resnimi posledicami. Zaradi pomembnosti ustreznega odločanja na osnovi meritev sta Laboratorij za metrologijo in kakovost LMK, na Fakulteti za elektrotehniko UL in Urad RS za meroslovje v torek 24. 11. 2020 organizirala webinar na tematiko ustreznega merjenja telesne temperature.

 • Letna konferenca kakovosti in odličnosti je največji ter hkrati tudi najbolj odmeven dogodek s tega področja, ki ga vsako leto organizira Slovensko združenje za kakovost in odličnost. Na dogodku sodelujejo različni domači in tuji strokovnjaki, ki predstavijo najnovejša dognanja na področju kakovosti, izmenjajo znanja ter praktične izkušnje. Tudi letos je s svojim bogatim strokovnim znanjem s področja meroslovja v zdravstvu sodeloval Urada Republike Slovenije za meroslovje skupaj z nosilcem nacionalnega etalona s področja termodinamične temperature, Fakulteto za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani.

Aktualno

 • Brexit: Merilni inštrumenti in izdelki iz plemenitih kovin

  S 1. januarjem 2021 bodo v odnosih med EU in Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske (VB) nastopile določene posledice Brexita tudi na področju izdelkov iz plemenitih kovin in ugotavljanja skladnosti merilnih instrumentov, tako na harmoniziranih kot tudi na neharmonizirih področjih.

 • Uspešna akcija slovenskih in avstrijskih meroslovnih inšpektorjev

  Predstavniki avstrijskega meroslovnega nadzora The Bundesamt für Eich- und Vermessungswesen (BEV) so skupaj s slovenskimi inšpektorji na meji v Arnoldsteinu organizirali vsesplošno akcijo nadzora merilnih sistemov, ki se uporabljajo na tovornih vozilih za prevoz goriva (avtocisternah).

 • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se predstavlja na Spletnem MOS

  Tudi letos je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo skupaj z organi v sestavi in izvajalskimi institucijami prisoten na Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS). Letošnji sejem, zaradi epidemije covid-19, poteka v digitalni obliki med 8. in 22. oktobrom 2020.