Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Izzivi digitalizacije pri meritvah

  Sekcija proizvajalcev, uporabnikov in distributerjev merilne opreme SiMER je danes organizirala prvo spletno delavnico z naslovom Izzivi digitalizacije pri meritvah, v okviru katere je potekala tudi okrogla miza na temo Meroslovje za digitalno transformacijo.

 • Usposabljanje za uporabo meroslovnega informacijskega sistema MIRS-info za imenovane osebe

  S številčno udeležbo je bilo izvedeno usposabljanje za uporabo meroslovnega informacijskega sistema MIRS-info za imenovane osebe, ki je zaradi varovanja zdravja vseh udeležencev potekalo na daljavo preko sistema MS Teams.

 • Nov način prijave populacij števcev električne energije

  Elektro distribucijska podjetja morajo skladno s Pravilnikom o overitvah števcev električne energije posredovati Uradu Republike Slovenije za meroslovje prijave o sestavi populacij, ki vsebujejo tehnične podatke števcev ter sezname tovarniških številk.

 • Posodobljene slikovne oznake skladnosti in preglednice standardnih stopenj čistine plemenitih kovin

  Izdelki iz plemenitih kovin v prometu morajo biti označeni s tremi oznakami (znak dobavitelja, znak čistine in oznaka skladnosti). Vse tri oznake na izdelkih iz plemenitih kovin kupcu zagotavljajo kakovost izdelka. Z oznako skladnosti se potrjuje skladnost izdelka iz plemenite kovine s predpisanimi tehničnimi zahtevami.

 • Dnevi odprtih vrat za srednje šole

  Z dijaki različnih slovenskih srednjih šol smo se podali na virtualno pot meroslovnega raziskovanja in iskali odgovore na vprašanja kako pomembna so merjenja, kaj vse vpliva na točnost meritev, kaj je merilni pogrešek, kako ga pravilno razumeti in kako rezultati meritev vplivajo na naše življenje.

 • Novost na področju lažje uporabe meroslovnega informacijskega sistema MIRSinfo

  Za lažjo uporabo aplikacij Odobreni tipi meril in Overitve meril v meroslovnem informacijskem sistemu MIRSinfo smo za uporabnike pripravili video navodila, ki bodo poenostavila obvladovanje certifikatov o odobritvi tipa merila in podatkov o napovedanih in izvedenih overitvah meril.

 • Predstavitev Urada na 53. Mednarodnem obrtnem sejmu MOS

  Tudi letos se od 15. do 19. septembra 2021 Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo z organi v sestavi seli v Celje na Mednarodni obrtni sejem.

 • Posodabljanje Pravilnika o meroslovnih zahtevah za merilne transformatorje

  Na Uradu Republike Slovenije za meroslovje posodabljamo »Pravilnik o meroslovnih zahtevah za merilne transformatorje« skladno s trenutno veljavnimi standardi na področju merilnih transformatorjev.

 • Odprt prvi razpis za projekte Evropskega meroslovnega programa (EMP) 2021 - 2027

  EURAMET je 24. avgusta 2021 objavil klic 2021 za projekte Evropskega meroslovnega programa (EMP). Klic je odprt do 11. oktobra 2021.

 • Danes je svetovni Dan meroslovja

  Ob svetovnem Dnevu meroslovja, ki ga praznujemo 20. maja, se spominjamo podpisa Metrske konvencije, meddržavne pogodbe, ki so jo leta 1875 v Parizu podpisali predstavniki 17 držav. S tem podpisom je bil storjen pomemben korak k hitrejšemu in enotnejšemu razvoju gospodarstva, medicine, trgovine in znanosti na celi zemeljski obli.

 • Novi odsekovni merilnik hitrosti v kraju Triban v Mestni občini Koper

  Urad Republike Slovenije za meroslovje je v Mestni občini Koper overil drugi odsekovni merilnik hitrosti Rapidus P2P z uradno oznako SI 18-07-013.

 • Meritve z večjo stopnjo varnosti in zdravja, 40. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti

  Včeraj, v četrtek 18. 3. 2021 je v okviru jubilejne 40. mednarodne konference o razvoju organizacijskih znanosti, potekal dogodek, Meritve za večjo stopnjo varnosti in zdravja, pod organizacijo Urada Republike Slovenije za meroslovje in Fakultete za organizacijske vede Kranj. Čas in prostor sta temeljni komponenti človekovega življenja. Trenutna situacija pa vnaša negotovost med ljudi in tudi v organizacije ter v ospredje postavlja varnost in zdravje. Obe vrednoti lahko zagotavljamo s pravilnimi, točnimi in sledljivimi meritvami.

 • Overjeni prvi odsekovni merilnik hitrosti, ki se uporablja v naselju

  Urad Republike Slovenije za meroslovje je overil prvi odsekovni merilnik hitrosti, ki se uporablja v naselju. Glavna značilnost odsekovnih merilnikov v naselju je, da v primerjavi z radarskimi in laserskimi merilniki hitrosti omogočajo spremljanje in s tem umiranje prometa na daljši razdalji, običajno čez celotno naselje.

 • Inšpektorji ugotovili veliko neustreznih tehtnic pri manjših trgovcih

  Uporaba neavtomatskih tehtnic za namen določitve cene prodajanega blaga je zelo razširjena. Ocenjujemo, da se za ta namen v Sloveniji uporablja preko 23.000 tehtnic. Žal je bilo v letu 2020 ugotovljeno veliko neustreznih tehtnic pri manjših trgovcih, zato morajo biti potrošniki pozorni pri nakupu blaga, ki se tehta.

 • Označevanje izdelkov iz plemenitih kovin po Brexitu

  Informacije za uvoznike in izvoznike izdelkov iz plemenitih kovin Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske (VB) po Brexitu.

 • Praznično voščilo Urada Republike Slovenije za meroslovje

  V letu, ki prihaja, bomo obeležili 30 let Urada Republike Slovenije za meroslovje. Naj Vam zažarijo zvezde, pozitivne spremembe in meroslovna raziskovanja.
  SREČNO 2021

 • Odlok o podaljšanju veljavnosti overitev vodomerov

  Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o podaljšanju veljavnosti overitev vodomerov in bo objavljen tudi v Uradnem listu Republike Slovenije.

 • Nacionalni inštitut za biologijo je sodeloval pri vrednotenju merilnega sistema za SARS-CoV-2

  Nacionalni inštitut za biologijo, ki je s strani Urada Republike Slovenije za meroslovje (URSM) priznan za nosilca nacionalnega je sodeloval v mednarodni medlaboratorijski primerjavi, v kateri je enaindvajset nacionalnih meroslovnih inštitutov in strokovnih laboratorijev iz šestnajstih držav dokazalo, da je mogoče natančno merjenje količine virusne RNA SARS-CoV-2 po vsem svetu doseči z uporabo metode digitalne PCR, s povratno transkripcijo (RT-dPCR).

 • Točna in sledljiva merjenja temperature človeškega telesa

  V trenutni situaciji novega korona virusa je merjenje temperature človeškega telesa ena od bolj razširjenih diagnostičnih možnosti. Če je nepravilno izvedena in interpretirana, še posebej pri uporabi brezkontaktnih merilnikov, lahko vodi v napačne odločitve z resnimi posledicami. Zaradi pomembnosti ustreznega odločanja na osnovi meritev sta Laboratorij za metrologijo in kakovost LMK, na Fakulteti za elektrotehniko UL in Urad RS za meroslovje v torek 24. 11. 2020 organizirala webinar na tematiko ustreznega merjenja telesne temperature.

 • 29. letna konferenca kakovosti, Kakovost v novi dobi domišljije

  Letna konferenca kakovosti in odličnosti je največji ter hkrati tudi najbolj odmeven dogodek s tega področja, ki ga vsako leto organizira Slovensko združenje za kakovost in odličnost. Na dogodku sodelujejo različni domači in tuji strokovnjaki, ki predstavijo najnovejša dognanja na področju kakovosti, izmenjajo znanja ter praktične izkušnje. Tudi letos je s svojim bogatim strokovnim znanjem s področja meroslovja v zdravstvu sodeloval Urada Republike Slovenije za meroslovje skupaj z nosilcem nacionalnega etalona s področja termodinamične temperature, Fakulteto za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani.