Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • »Barve Slovenije so v gospodarstvu, turizmu in športu prepoznane po vsem svetu«

  V Celju se je danes odprl 55. mednarodni obrtni sejem MOS, ki se ga je udeležil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. V svojem nagovoru se je dotaknil tudi nedavnih poplav in poudaril prizadevanja, da bi bila predplačila pomoči prizadetim podjetjem čim prej izplačana.

 • Objavljen je razpis za projekte Evropskega partnerstva za meroslovje

  Od 23. junija do 2. oktobra 2023 je odprt razpis za projekte Evropskega partnerstva za meroslovje, v katerem lahko poleg Urada Republike Slovenije za meroslovje in priznanih nosilcev nacionalnih etalonov (NNE) sodelujejo tudi zunanji partnerji.

 • Zagotavljanje veljavnosti rezultatov kontrole na področju meroslovja

  Na Dnevu akreditacije, ki je letos potekal 8. junija 2023 na Brdu pri Kranju, je bil glavni poudarek na vlogi akreditacije pri zagotavljanju podpore v prihodnosti svetovne trgovine. Na strokovnem delu dogodka je o tej tematiki na področju meroslovja spregovoril tudi mag. Matej Grum, vodja sektorja za fizikalna merjenja na Uradu Republike Slovenije za meroslovje.

 • Izvedeno preskušanje nove generacije Dopplerjevih merilnikov hitrosti 77 GHz

  Urad Republike Slovenije za meroslovje je v petek, 19. maja 2023, na zaprtem cestnem poligonu Avto moto zveze Slovenije (AMZS) Vransko izvedel preskušanje nove generacije Dopplerjevih merilnikov hitrosti 77 GHz ter lastne referenčne merilne opreme s pomočjo električnega vozila Tesla X Plaid.

 • Predstavitveni film ob dnevu meroslovja

  Trgovina s hrano predstavlja kar 20 procentov svetovne trgovine, zato merjenja na področju prehrane in prehranske verige igrajo odločilno vlogo za kakovost hrane ter konkurenčnost ponudnikov.

 • Obeležili svetovni Dan meroslovja 2023

  Urad Republike Slovenije za meroslovje je skupaj s Sekcijo proizvajalcev, uporabnikov in distributerjev merilne opreme – SiMER na Gospodarski zbornici Slovenije organiziral Dan meroslovja, ob spominu na podpis pomembne mednarodne pogodbe, Metrske konvencije, leta 1875 v Parizu.

 • EURAMET srečanje kontaktnih oseb tehničnega odbora za pretok potekalo v Sloveniji

  Urad Republike Slovenije za meroslovje je gostil pomembno srečanje kontaktnih oseb tehničnega odbora za pretok iz vseh evropskih nacionalnih meroslovnih inštitucij (NMI) in imenovanih inštitutov (DI). Srečanje je potekalo od 18. do 20. aprila 2023, v Ljubljani. Vse udeležence je v uvodu pozdravil tudi direktor Urada, dr. Samo Kopač.

 • Izvedena medlaboratorijska primerjava na točilnih avtomati za motorna goriva

  Urad Republike Slovenije za meroslovje je v letu 2022 organiziral medlaboratorijsko primerjavo na področju točilnih avtomatov za motorna goriva (MIRS PT 03 2022). K sodelovanju so pristopili vsi izvajalci overitev zadevnih merilnih instrumentov v Republiki Sloveniji, kar pomeni pet zasebnih subjektov, imenovanih za izvajanje overitev in tudi sam Urad Republike Slovenije za meroslovje.

 • Zbiranje potreb in izvajanje centraliziranih medlaboratorijskih primerjav v Sloveniji

  Urad Republike Slovenije za meroslovje in Fakulteta za strojništvo, Univerze v Mariboru sta za vse akreditirane kalibracijske in preskusne laboratorije, s področja fizikalnih veličin, v okviru pridobljenega projekta izvedla prvo interaktivno delavnico.

 • Interdisciplinarnost meroslovca šteje

  V okviru 42. mednarodne konference o razvoju organizacijskih znanosti je v četrtek 23. 3. 2023 v Portorožu potekal dogodek, Interdisciplinarnost meroslovca šteje, pod organizacijo Urada RS za meroslovje in Fakultete za organizacijske vede Kranj.

 • V izvajanju je medlaboratorijska primerjalna študija za določevanje srebra in zlata

  V okviru nacionalnega sistema potrjevanja skladnosti izdelkov iz plemenitih kovin za zagotavljanje kakovosti izdelkov in zaupanje v meritve, je bila na Uradu Republike Slovenije za meroslovje ponovno organizirana vsakoletna medlaboratorijska primerjalna študija za določevanje masnega deleža srebra in zlata v zlitinah iz plemenitih kovin.

 • Delavnica v okviru ciljnega raziskovalnega projekta

  Urad Republike Slovenije za meroslovje že tri leta sodeluje na Javnih razpisih za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa (CRP), ki jih objavila Javna agencija za raziskovalno dejavnost v Republiki Sloveniji (ARRS). V okviru pridobljenih projektov se tako razvijajo različne vsebine in delavnice s področja meroslovja.

 • Neopravičeno zavajanje potrošnikov

  Sektor za meroslovni nadzor, ki deluje znotraj Urada Republike Slovenije za meroslovje je prejel več prijav, da imajo tehtnice na oddelkih sadja in zelenjave v trgovskih centrih Spar d. o. o. in Mercator d. o. o. na tehtalni površini nameščene plastične zaščitne pokrove in da tako goljufajo pri tehtanju.

 • Odprt klic za teme projektov Partnerstva

  Evropsko združenje nacionalnih meroslovnih inštitutov (angleško The gateway to Europe's integrated metrology community - EURAMET) je objavil razpis za teme projektov Evropskega partnerstva za meroslovje v letu 2023, ki je odprt od 11. januarja 2023 do 20. februarja 2023.

 • Ugotovitve lanskoletnih nadzorov prodaje sadja in zelenjave na stojnicah

  Šest pristojnih inšpekcijskih služb je danes na novinarski konferenci predstavilo ugotovitve nadzorov prodajalcev sadja in zelenjave v lanskem letu.

 • Predstavitev analize ankete meroslovnih potreb na področju kemije, biologije in medicine

  V skladu s Strategijo meroslovja v Republiki Sloveniji do leta 2025 je potrebno identificirati in opredeliti meroslovno problematiko na hitro razvijajočih se področjih klinične kemije, biologije in medicine.

 • Praznično voščilo Urada Republike Slovenije za meroslovje


 • Zaključek kontrolnih pregledov pri nosilcih nacionalnih etalonov

  Urad je na podlagi Pravilnika o nacionalnih etalonih tudi letos, tako kot vsako leto, izvedel pri nosilcih nacionalnih etalonov (NNE) kontrolne preglede, s katerimi smo preverili izpolnjevanje pogojev, izvajanje dejavnosti in izpolnjevanje obveznosti NNE.

 • Strokovno srečanje imenovanih oseb za izvajanje overitev meril

  V Celju je potekalo že tradicionalno letno strokovno srečanje imenovanih oseb (IO) za izvajanje overitev meril, ki se ga je udeležilo veliko število IO iz različnih področij delovanja in izvajanja overitev meril. Tudi letos so v okviru različnih predavanj bile podane ključne novosti in novitete na področju zakonodaje, standardov ter meroslovja, hkrati pa tudi ugotovitve iz stalnega nadzora, ki se izvaja nad delovanjem IO.

 • 27. zasedanje Generalne konference za uteži in mere (CGPM)

  Direktor Urada Republike Slovenije za meroslovje dr. Samo Kopač je zastopal Slovenijo na zasedanju Generalne konference za uteži in mere, ki je najvišji organ metrske konvencije in zaseda enkrat na štiri leta.