Skoči do osrednje vsebine

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

 • Srbija je obvestila Evropsko komisijo o novih izbruhih afriške prašičje kuge (APK) pri domačih prašičih. APK se je pojavila na enajstih gospodarstvih v občini Aleksinac. Prvič se je bolezen pri domačih prašičih v Srbiji pojavila leta 2019, od leta 2020 pa se bolezen pojavlja pri domačih in divjih prašičih.

 • Veljavnost izkaznic o usposabljanju za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi

  V skladu z Zakonom o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID-19 (ZDUOP) je veljavnost izkaznic o usposabljanju za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki potečejo v času razglašene epidemije, podaljšana do 31. decembra 2021.

 • Po Evropi se še vedno vztrajno širi afriška prašičja kuga (APK), za katero so dovzetni domači in divji prašiči. V letu 2020 se je bolezen pri divjih prašičih na novo pojavila v dveh evropskih državah – v Nemčiji in v Srbiji. Skupno je bilo v lanskem letu prijavljenih še enkrat več primerov kot v letu 2019.

Aktualno

 • Sprememba ukrepov zaradi aviarne influence

  Državno središče za nadzor bolezni (DSNB) je po preučitvi epizootiološke situacije glede aviarne influence v Sloveniji na včerajšnjem sestanku (26. 1. 2021) sprejelo sklep o spremembi ukrepov zaradi pojavov bolezni pri prostoživečih pticah. Zadnji pozitivni primer bolezni je bil ugotovljen 29. 12. 2020 pri labodu grbcu.

 • Mednarodno leto zdravja rastlin podaljšano do julija

  Generalna skupščina združenih narodov je leto 2020 razglasila za mednarodno leto zdravja rastlin. Ker so bile zaradi pandemije na celem svetu aktivnosti ozaveščanja o zdravju rastlin precej okrnjene, je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo predlagala, da se aktivnosti ozaveščanja o pomenu zdravja rastlin nadaljujejo tudi v letu 2021. Zaključek obeležitve Mednarodnega leta zdravja rastlin bo 1. julija 2021 na konferenci v Helsinkih.

 • Usposabljanja za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi

  Obveščamo, da je potrdila o pridobitvi znanj iz fitomedicine (izkaznice), ki so potekla v času trajanja interventnih ukrepov v zvezi s COVID-19, mogoče podaljšati pri pooblaščenih izvajalcih usposabljanja.