Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

V Sektorju za arhitekturo in gostovanje informacijskih rešitev oblikujemo in koordiniramo proces življenjskega cikla projektov - od uskladitve projektov za izvedbo do namestitve na testna in produkcijska okolja centralne informacijske infrastrukture, ki je v upravljanju Direktorata za informatiko.

Pri tem uvajamo enotne pristope k arhitekturi informacijskih rešitev ter skrbimo za Dokument Generične tehnološke zahteve za razvoj informacijskih rešitev in za licenčne ter odprtokodne modele, ki so pomembni za usmerjanje razvoja informacijskih rešitev. V tem okviru usmerjamo institucije in njihove izvajalce pri oblikovanju tehnološke izvedbe rešitev v smeri vgrajene informacijske varnosti. V okviru sektorja deluje tudi tehnološka skupina java, ki skrbi za delovanje nekaterih informacijskih rešitev ministrstev in organov v sestavi.

V Sektorju smo zadolženi za vzpostavitev projekta, operacije Razvojno inovativnega računalniškega oblaka ter tehnološki del komponent projekta R2GO (Tehnična in semantična prenova registrov in evidenc).

Področja in teme

  • Informatika v državni upravi

    Državna uprava potrebuje za svoje delo učinkovito informatiko, ki združuje različna in med seboj povezana področja. Hitro in zanesljivo delovanje zagotavljamo s centralnim informacijsko-komunikacijskim omrežjem, po katerem teče množica podatkov, ki so ustrezno informacijsko varovani. Da je delovanje med organi čim bolj preprosto in elektronsko, smo razvili različne skupne informacijske rešitve oziroma storitve, ki so na voljo tudi državljanom in gospodarstvu.