Skoči do osrednje vsebine

Združene države Amerike

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združene države Amerike vizuma ne potrebujejo.

Morajo pa se predhodno in pravočasno registrirati v program Visa Waiver Program (VWP), ki omogoča državljanom Republike Slovenije (imetnikom navadnih biometričnih potnih listov), da za turistična in poslovna potovanja do 90 dni vizuma ne potrebujejo. V okviru VWP obiskovalci svojega statusa v ZDA ne morejo spremeniti ali obiska podaljšati.

Mejne službe na vstopno/izstopnih točkah v ZDA striktno kaznujejo vsako najmanjšo prekoračitev dovoljenega števila dni bivanja ali drugačno kršitev pogojev brezvizumnskega vstopa.

Electronic System for travel Authorization (ESTA)

Za vstop v ZDA brez vizuma v turistične in poslovne namene je za potnike vseh držav, vključenih v VWP, obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja ESTA. Registracijo lahko opravite na uradni spletni strani. Od 2. 5. 2022 morajo potniki za vstop v ZDA preko kopenskih mejnih prehodov prav tako v naprej pridobiti ESTA. Registracija v ESTA je bila doslej potrebna zgolj v primeru vstopa v ZDA z letalom in križarko, medtem ko je za vstop z zasebnimi plovili potreben vizum.

Program ESTA je v izključni pristojnosti imigracijskih oblasti ZDA - več informacij lahko pridobite pri predstavništvih ZDA in na spletni strani ESTA, kjer je dostopen tudi obrazec elektronske vloge za ESTA.

Svetujemo, da registracijo opravite le prek zgoraj navedene uradne spletne strani ameriških imigracijskih oblasti.

Spremenjeni pogoji uporabe VWP

Spremembe programa so začele veljati 21.1.2016.

Osebe, ki so po 1.3.2011 potovale v Irak, Iran, Sirijo ali Sudan, ali imajo poleg slovenskega tudi državljanstvo katere od teh držav, v ZDA ne morejo več potovati na podlagi VWP, pač pa morajo za vstop v ZDA pridobiti ustrezen vizum.

Spremembe so se začele izvajati 21.1.2016, zato vsem, ki nameravajo potovati v ZDA svetujemo, da se za podrobnejše informacije pravočasno obrnejo na Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani in preverijo, ali morda potrebujejo vizum ter po potrebi zanj zaprosijo.

Posameznikom, ki so v preteklosti ESTA že pridobili in sodijo v eno od zgoraj naštetih kategorij, bodo ameriške oblasti posredovale elektronsko sporočilo o preklicu ESTA.

Nova ureditev VWP predvideva tudi določene izjeme od vizumske obveznosti. Iz omenjene prepovedi so izvzete osebe, ki so bile v teh štirih državah kot pripadniki oboroženih sil ali državni uslužbenci. Dodatno pa ameriške oblasti lahko izvzamejo tudi posameznike, ki so bili v te države napoteni v okviru mednarodnih organizacij, humanitarnih nevladnih organizacij, ter novinarji in poslovneži, ki so v tem času tja potovali z legitimnim namenom (pri Iranu velja taka izjema le za poslovneže, ki so tja potovali po doseženem dogovoru o jedrskem programu julija 2015).

Od 19.2.2016 dalje so spremenjeni pogoji potovanja v ZDA tudi za osebe, ki so po 1.3.2011 potovale v Libijo, Somalijo ali Jemen. Za te osebe velja, da v ZDA ne morejo več potovati na podlagi VWP, pač pa morajo za vstop v ZDA pridobiti ustrezen vizum. Morebitno dvojno državljanstvo Somalije, Libije ali Jemna ni ovira za potovanje v ZDA v okviru VWP.

Možne izjeme predstavljajo tisti, ki so v navedenih treh državah bili kot predstavniki mednarodnih ali regionalnih organizacij, kot uradnih predstavnikov humanitarnih organizacij oziroma kot novinarji poročevalci.

Svetujemo, da tisti, ki sodijo v katero od teh kategorij, pri Veleposlaništvu ZDA v Ljubljani preverijo, ali zanje obstaja vizumska obveznost.

V ZDA je mogoče potovati samo z biometričnim potnim listom, zato vsem, ki takega potnega lista še nimajo in se odpravljajo na tako pot, svetujemo, da za nov potni list pravočasno zaprosijo.

Nekaj splošnih informacij o programu ESTA:

  • vlogo je potrebno izpolniti vsaj tri dni pred odhodom,
  • prijava v programu ESTA velja dve leti, oziroma do izteka potnega lista,
  • če imate veljaven vizum za vstop v ZDA, preveritev ESTA ni potrebna.

Zavrnitev ESTA še ne pomeni zavrnitve vstopa v ZDA. V primeru zavrnjene preveritve ESTA se obrnite se na predstavništvo ZDA, ki vam bo posredovalo nadaljnja navodila za pridobitev vizuma.

Svetujemo, da redno spremljate novosti tudi na uradni spletni strani: https://esta.cbp.dhs.gov.

Vizo potrebujejo imetniki diplomatskih in službenih potnih listov ter potnih listov za vrnitev. Vlogo za vizum je potrebno izpolniti v elektronski obliki - obrazec vloge (DS 160) je dosegljiv na spletni strani Veleposlaništva ZDA v Ljubljani.

V spornih skrbniških primerih se priporoča, da imajo otroci, ki potujejo v spremstvu enega starša, overjeno dovoljenje drugega starša.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.