Skoči do osrednje vsebine

Združene države Amerike

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Kaznivi dogodki, povezani s trgovino z drogami, so pogostejši na meji z Mehiko, in sicer v naslednjih državah: Arizona, Kalifornija, Nova Mehika, Teksas. Če prečkate mejo med ZDA in Mehiko z avtomobilom: ostanite izjemno pozorni, uporabljajte le uradno priznane mejne prehode, izogibajte se potovanju ponoči.

 • Kriminal

  Predvsem v urbanih središčih in turističnih krajih se pojavljajo drobna kazniva dejanja, kot so žeparske tatvine in tatvine torbic.

  V velikih mestnih območjih se nasilni zločini pogosteje dogajajo v revnih soseskah, zlasti od mraka do zore. Pogosto vključujejo zastrupitev. Nasilne zločine večinoma izvajajo tolpe ali člani organiziranih kriminalnih združb, lahko pa jih storijo tudi posamezniki. Nasilni kriminal le redko prizadene turiste.

  Pojavljajo se primeri množičnih streljanj, ki največkrat povzročijo žrtve. Čeprav so turisti redko vpleteni, obstaja tveganje, da se znajdete na napačnem mestu ob napačnem času. Seznanite se s tem, kako se odzvati na situacijo aktivnega strelca tukaj https://www.cisa.gov/resources-tools/resources/active-shooter-event-quick-reference-guide.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Zdravstvena oskrba je odlična. Storitve so na voljo po vsej državi. Vendar so stroški zdravljenja dragi. Vse bolnišnice morajo sprejeti in zdraviti nujne primere, ne glede na plačilno sposobnost osebe. Strankam pa bodo vse opravljene storitve zaračunane. Tuji obiskovalci brez potovalnega zdravstvenega zavarovanja bodo morali svoje zdravljenje plačati iz lastnega žepa.
  Poskrbite, da boste sklenili potovalno zavarovanje, ki vključuje kritje za zdravstveno evakuacijo in bivanje v bolnišnici.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Zakoni se od ene zvezne države do druge zelo razlikujejo. Pred prihodom si oglejte spletno stran zvezne države, ki jo želite obiskati.

 • Denar

  Denar: ameriški dolar.

 • Priporočila

  Lahko pride do demonstracij. Tudi miroljubne demonstracije lahko kadar koli prerastejo v nasilne. Lahko povzročijo tudi motnje v prometu in javnem prevozu. Svetujemo, da se izognete območju demonstracij in v njih ne sodelujete.

 • Opombe

  V zveznih državah ZDA, ki so v pristojnosti KCL (Ohio, Wisconsin, Illinois, Michigan, Pensilvanija, Minnesota, Missouri, Indiana, Iowa in Kolorado) ni posebnosti, ki bi vplivale na varnost potovanj.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združene države Amerike (ZDA) vizuma ne potrebujejo, morajo pa se predhodno in pravočasno registrirati v program Visa Waiver Program (VWP) s pridobitvijo ESTA (Electronic System for travel Authorization). Ta državljanom Republike Slovenije (imetnikom navadnih biometričnih potnih listov) omogoča, da v ZDA v primeru turističnih in poslovnih potovanj do 90 dni ni potrebno zaprositi za vizum.

Vizum za ZDA potrebujejo imetniki diplomatskih in službenih potnih listov ter potnih listov za vrnitev. Vlogo za vizum je potrebno izpolniti v elektronski obliki - obrazec vloge (DS 160) je dosegljiv na spletni strani Veleposlaništva ZDA v Ljubljani.

V ZDA je mogoče potovati samo z biometričnim potnim listom, zato vsem, ki takega potnega lista še nimajo in se odpravljajo na tako pot, svetujemo, da za nov potni list pravočasno zaprosijo.

V spornih skrbniških primerih se priporoča, da imajo otroci, ki potujejo v spremstvu enega starša, overjeno dovoljenje drugega starša.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

ESTA

Za vstop v ZDA brez vizuma v turistične in poslovne namene je za potnike vseh držav, vključenih v VWP, obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja ESTA. Svetujemo, da redno spremljate novosti v povezavi z ESTA in da registracijo opravite samo na uradni spletni strani ESTA.

Od 2. 5. 2022 morajo potniki za vstop v ZDA preko kopenskih mejnih prehodov prav tako v naprej pridobiti ESTA. Registracija v ESTA je bila do maja 2022 potrebna zgolj v primeru vstopa v ZDA z letalom in križarko, medtem ko je za vstop z zasebnimi plovili potreben vizum.

Program ESTA je v izključni pristojnosti imigracijskih oblasti ZDA - več informacij lahko pridobite pri predstavništvih ZDA in na spletni strani ESTA, kjer je dostopen tudi obrazec elektronske vloge za ESTA.

Nekaj splošnih informacij o programu ESTA:

 • vlogo je potrebno izpolniti vsaj tri dni pred odhodom,
 • prijava v programu ESTA velja dve leti, oziroma do izteka potnega lista,
 • če imate veljaven vizum za vstop v ZDA, preveritev ESTA ni potrebna.

Zavrnitev ESTA še ne pomeni zavrnitve vstopa v ZDA. V primeru zavrnjene preveritve ESTA se obrnite se na predstavništvo ZDA, ki vam bo posredovalo nadaljnja navodila za pridobitev vizuma.

Carinska in mejna zaščita ZDA (CBP) močno priporoča, da vsak popotnik v ZDA preveri svoj status ESTA, preden naredi kakršno koli potovalno rezervacijo ali potuje v ZDA. Več informacij je na voljo na spletni strani Ministrstva za domovinsko varnost (DHS).

Obiskovalci, ki v ZDA pripotujejo na podlagi ESTA, svojega statusa ne morejo spremeniti ali obiska podaljšati nad 90 dni. Mejne službe na vstopno/izstopnih točkah v ZDA striktno kaznujejo vsako najmanjšo prekoračitev dovoljenega števila dni bivanja ali drugačno kršitev pogojev brezvizumskega vstopa.

Posebnosti pri uporabi VWP in vstopu v ZDA z ESTA

V skladu z Zakonom o izboljšanju programa za odpravo vizumov in preprečevanju potovanj teroristov iz leta 2015 morajo potniki iz naslednjih kategorij pred potovanjem v ZDA obvezno pridobiti vizum, saj niso več upravičeni do potovanja v okviru programa VWP:

 • Državljani držav VWP, ki so potovali ali bivali v Demokratični ljudski republiki Koreji, Iranu, Iraku, Libiji, Somaliji, Sudanu, Siriji ali Jemnu po 1. marcu 2011 (z omejenimi izjemami za potovanja v diplomatske ali vojaške namene v službi države VWP).
 • Državljani držav VWP, ki so potovali ali bivali na Kubi po 12. januarja 2021 (z omejenimi izjemami za potovanja v diplomatske ali vojaške namene napoteni s strani države VWP).
 • Državljani držav VWP, ki so tudi državljani Kube, Demokratične ljudske republike Koreje, Irana, Iraka, Sudana ali Sirije.

Možne izjeme predstavljajo tisti posamezniki, ki so v katero od zgoraj navedenih držav potovale kot predstavniki mednarodnih ali regionalnih organizacij, predstavniki humanitarnih organizacij oziroma kot novinarji poročevalci. Svetujemo, da tisti, ki sodijo v katero od teh kategorij, pri Veleposlaništvu ZDA v Ljubljani preverijo, ali zanje obstaja vizumska obveznost, saj morajo v tem primeru zaprositi za vizum po rednem postopku.

Če je posamezniku, ki je izvzet iz zgornjega pravila zaradi diplomatske ali vojaške prisotnosti v eni izmed sedmih držav, ESTA zavrnjena, lahko obišče spletno stran CBP ali stopi v stik z informacijskim centrom CBP.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.