Skoči do osrednje vsebine

Združene države Amerike

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združene države Amerike vizuma ne potrebujejo.

Morajo pa se predhodno in pravočasno registrirati v program Visa Waiver Program (VWP), ki omogoča državljanom Republike Slovenije (imetnikom navadnih biometričnih potnih listov), da za turistična in poslovna potovanja do 90 dni vizuma ne potrebujejo. V okviru VWP obiskovalci svojega statusa v ZDA ne morejo spremeniti ali obiska podaljšati.

Mejne službe na vstopno/izstopnih točkah v ZDA striktno kaznujejo vsako najmanjšo prekoračitev dovoljenega števila dni bivanja ali drugačno kršitev pogojev brezvizumnskega vstopa.

Electronic System for travel Authorization (ESTA)

Za vstop v ZDA brez vizuma v turistične in poslovne namene je za potnike vseh držav, vključenih v VWP, obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja ESTA. Registracijo lahko opravite na uradni spletni strani. Od 2. 5. 2022 morajo potniki za vstop v ZDA preko kopenskih mejnih prehodov prav tako v naprej pridobiti ESTA. Registracija v ESTA je bila doslej potrebna zgolj v primeru vstopa v ZDA z letalom in križarko, medtem ko je za vstop z zasebnimi plovili potreben vizum.

Program ESTA je v izključni pristojnosti imigracijskih oblasti ZDA - več informacij lahko pridobite pri predstavništvih ZDA in na spletni strani ESTA, kjer je dostopen tudi obrazec elektronske vloge za ESTA.

Svetujemo, da registracijo opravite le prek zgoraj navedene uradne spletne strani ameriških imigracijskih oblasti.

Spremenjeni pogoji uporabe VWP

Spremembe programa so začele veljati 21.1.2016.

Osebe, ki so po 1.3.2011 potovale v Irak, Iran, Sirijo ali Sudan, ali imajo poleg slovenskega tudi državljanstvo katere od teh držav, v ZDA ne morejo več potovati na podlagi VWP, pač pa morajo za vstop v ZDA pridobiti ustrezen vizum.

Spremembe so se začele izvajati 21.1.2016, zato vsem, ki nameravajo potovati v ZDA svetujemo, da se za podrobnejše informacije pravočasno obrnejo na Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani in preverijo, ali morda potrebujejo vizum ter po potrebi zanj zaprosijo.

Posameznikom, ki so v preteklosti ESTA že pridobili in sodijo v eno od zgoraj naštetih kategorij, bodo ameriške oblasti posredovale elektronsko sporočilo o preklicu ESTA.

Nova ureditev VWP predvideva tudi določene izjeme od vizumske obveznosti. Iz omenjene prepovedi so izvzete osebe, ki so bile v teh štirih državah kot pripadniki oboroženih sil ali državni uslužbenci. Dodatno pa ameriške oblasti lahko izvzamejo tudi posameznike, ki so bili v te države napoteni v okviru mednarodnih organizacij, humanitarnih nevladnih organizacij, ter novinarji in poslovneži, ki so v tem času tja potovali z legitimnim namenom (pri Iranu velja taka izjema le za poslovneže, ki so tja potovali po doseženem dogovoru o jedrskem programu julija 2015).

Od 19.2.2016 dalje so spremenjeni pogoji potovanja v ZDA tudi za osebe, ki so po 1.3.2011 potovale v Libijo, Somalijo ali Jemen. Za te osebe velja, da v ZDA ne morejo več potovati na podlagi VWP, pač pa morajo za vstop v ZDA pridobiti ustrezen vizum. Morebitno dvojno državljanstvo Somalije, Libije ali Jemna ni ovira za potovanje v ZDA v okviru VWP.

Možne izjeme predstavljajo tisti, ki so v navedenih treh državah bili kot predstavniki mednarodnih ali regionalnih organizacij, kot uradnih predstavnikov humanitarnih organizacij oziroma kot novinarji poročevalci.

Svetujemo, da tisti, ki sodijo v katero od teh kategorij, pri Veleposlaništvu ZDA v Ljubljani preverijo, ali zanje obstaja vizumska obveznost.

V ZDA je mogoče potovati samo z biometričnim potnim listom, zato vsem, ki takega potnega lista še nimajo in se odpravljajo na tako pot, svetujemo, da za nov potni list pravočasno zaprosijo.

Nekaj splošnih informacij o programu ESTA:

  • vlogo je potrebno izpolniti vsaj tri dni pred odhodom,
  • prijava v programu ESTA velja dve leti, oziroma do izteka potnega lista,
  • če imate veljaven vizum za vstop v ZDA, preveritev ESTA ni potrebna.

Zavrnitev ESTA še ne pomeni zavrnitve vstopa v ZDA. V primeru zavrnjene preveritve ESTA se obrnite se na predstavništvo ZDA, ki vam bo posredovalo nadaljnja navodila za pridobitev vizuma.

Svetujemo, da redno spremljate novosti tudi na uradni spletni strani: https://esta.cbp.dhs.gov.

Vizo potrebujejo imetniki diplomatskih in službenih potnih listov ter potnih listov za vrnitev. Vlogo za vizum je potrebno izpolniti v elektronski obliki - obrazec vloge (DS 160) je dosegljiv na spletni strani Veleposlaništva ZDA v Ljubljani.

V spornih skrbniških primerih se priporoča, da imajo otroci, ki potujejo v spremstvu enega starša, overjeno dovoljenje drugega starša.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Sezona orkanov v ZDA običajno traja od junija do novembra, ponavadi najbolj prizadene južni del Združenih držav Amerike (Florida, Mehiški zaliv do Alabame, Louisiane, Mississippija in Texasa).

Center za nalezljive bolezni (CDC) ZDA opozarja, da se na območju Miamija na Floridi pojavlja virus Zika, ki se tudi lokalno prenaša. Osebam, predvsem nosečnicam, odsvetujemo potovanja v središče Miamija in priporočamo pozornost na nadaljnja morebitna opozorila glede širjenja virusa.

Priznavanje vozniških dovoljenj: Od avgusta 2017 sta Slovenija in ZDA sta pogodbenici iste konvencije, ki ureja cestni promet in priznavanje vozniških dovoljenj. Slovenija je nasledila tudi Konvencijo o cestnem prometu iz leta 1949, tako da sedaj obstaja pravna podlaga za medsebojno priznavanje vozniških dovoljenj. Vozniki poleg nacionalnega vozniškega dovoljenja potrebujejo tudi mednarodno vozniško dovoljenje. Opozarjamo sicer, da gre za precej novo situacijo, s katero mogoče niso seznanjeni povsod po ZDA. Svetujemo, da pred najemom vozila preverite pogoje glede vozniškega dovoljenja za vožnjo izposojenih vozil.

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje z maksimalnim kritjem, saj so stroški zdravstvenih storitev izredno visoki.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.