Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Združene države Amerike

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Politično sodelovanje

Dvostranski politični odnosi med Slovenijo in ZDA so tradicionalno dobri in partnerski. ZDA so najpomembnejša izven evropska zaveznica in eden najpomembnejših strateških partnerjev Slovenije, kar kažejo tudi številni stiki med predstavniki obeh držav na različnih ravneh.

Poleg političnega dialoga, s katerim državi ohranjata in krepita medsebojne odnose in obravnavata najbolj pereča mednarodna vprašanja, seveda državi sodelujeta na številnih drugih področjih, predvsem gospodarskem, kulturnem, obrambno-vojaškem in znanstvenem. V zadnjih letih sta državi podpisali več mednarodnih pogodb, ki so še okrepile pravne podlage za širitev sodelovanja. ZDA so tudi največja donatorka sredstev za projekte razminiranja in pomoči žrtvam min slovenske ustanove ITF - Ustanove za krepitev človekove varnosti.

Gospodarsko sodelovanje

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih v Združenih državah Amerike najdete na spletni strani Izvozno okno.

Kulturno sodelovanje

Več o promociji slovenske kulture v državi izveste na portalu Culture.si.

Na voljo vam je tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi.