Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Združene države Amerike

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Politično sodelovanje

Dvostranski politični odnosi med Slovenijo in ZDA so tradicionalno dobri in partnerski. ZDA so najpomembnejša izven evropska zaveznica in eden najpomembnejših strateških partnerjev Slovenije, kar kažejo tudi številni stiki med predstavniki obeh držav na različnih ravneh.

Poleg političnega dialoga, s katerim državi ohranjata in krepita medsebojne odnose in obravnavata najbolj pereča mednarodna vprašanja, seveda državi sodelujeta na številnih drugih področjih, predvsem gospodarskem, kulturnem, obrambno-vojaškem in znanstvenem. V zadnjih letih sta državi podpisali več mednarodnih pogodb, ki so še okrepile pravne podlage za širitev sodelovanja. ZDA so tudi največja donatorka sredstev za projekte razminiranja in pomoči žrtvam min slovenske ustanove ITF - Ustanove za krepitev človekove varnosti.

Gospodarsko sodelovanje

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih v Združenih državah Amerike najdete na spletni strani Izvozno okno.

Kulturno sodelovanje

Več o promociji slovenske kulture v državi izveste na portalu Culture.si.

Na voljo vam je tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi.