Skoči do osrednje vsebine

Severna Makedonija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Brez posebnosti.

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  V Severni Makedoniji potekajo občasni protesti, ki lahko povzročijo občasne motnje.

 • Kriminal

  Napadi na tujce in turiste so redki. Organizirane kriminalne združbe so dejavne predvsem na severnih območjih ob meji s Kosovom.

  V glavnih nakupovalnih in zabaviščnih območjih pozno ponoči prihaja do žeparjenja in tatvin.

 • Terorizem

  Terorističnih napadov v Severni Makedoniji ni mogoče izključiti, so pa malo verjetni.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Visoka raven onesnaženosti zraka v mestih, zlasti pozimi, lahko vpliva na javno zdravje. Še posebej so lahko prizadeti otroci, starejši in tisti z že obstoječimi zdravstvenimi težavami. Dodatne informacije in nasvete o kakovosti zraka najdete na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

  Prisotne so bolezni, ki jih prenašajo komarji, vključno z virusom Zahodnega Nila.

  Dostopnost zdravstvene oskrbe je omejena. Večina zdravstvenih ustanov je slabo opremljenih in specializirano zdravljenje morda ni na voljo. Za zdravstvene storitve se običajno zahteva takojšnje gotovinsko plačilo.
  Poskrbite, da boste sklenili potovalno zavarovanje, ki vključuje kritje za zdravstveno evakuacijo in bivanje v bolnišnici.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Omejitve hitrosti v Severni Makedoniji so naslednje: 130 km/h na avtocestah, 110 km/h na cestah, rezerviranih za motorna vozila, 90 km/h na ostalih cestah in 50 km/h na cestah v naseljih. Pri potovanju po glavnih cestah lahko cestnino plačate v makedonskih denarjih ali v evrih z gotovino ali kreditno kartico, sprejemajo pa se tudi evrski kovanci.
  Dovoljena meja alkohola v krvi je 50 mg alkohola na 100 ml krvi ali 0,5 na mililiter. Vožnja pod vplivom alkohola s prekoračitvijo omejitve lahko povzroči visoke denarne kazni in možnost aretacije. Do poklicnih voznikov (npr. težkih tovornih vozil) velja politika ničelne tolerance.

  Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami so stroge. Prestopniki lahko pričakujejo zaporne kazni ali visoke denarne kazni.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Če se peljete z lastnim avtomobilom, morate imeti dokumente o registraciji/lastništvu vozila in veljavno zavarovalno polico.

  V nujnih primerih se vozniki lahko obrnejo na policijo (telefon 192), reševalno službo (telefon 194) ali pomoč na cesti (telefon 196).

  Cestne razmere in varnost v cestnem prometu se lahko po državi zelo razlikujejo. Sekundarne ceste so slabo vzdrževane in nimajo ustrezne razsvetljave. V gorskih območjih je večina cest brez varovalnih ograj in so neasfaltirane. Zaradi ledu in snega je vožnja pozimi nevarna. Dodatna tveganja predstavljajo kmetijska oprema in potepuške živali. Vozniki pogosto ne spoštujejo prometnih predpisov in so lahko lahkomiselni.

  Javni prevoz v Skopju je zanesljiv. Železniške in avtobusne storitve povezujejo glavno mesto z večjimi mesti v državi.

  Vsa vozila morajo uporabljati dnevne luči. Policija redno ustavlja vozila za pregled.

 • Denar

  Makedonski denar (oznaka MKD) je uradna valuta Severne Makedonije.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Severna Makedonija leži na potresno dejavnem območju.

  Severni in zahodni del države sta blizu celinskemu, južni in vzhodni pa sredozemskemu podnebju. Značilna so topla, suha poletja in jeseni ter relativno ostre zime z obilnim sneženjem.

 • Priporočila

  Zaradi alarmantno prekoračenih vrednosti vsebnosti delcev PM10 v ozračju, ki so v mesecu decembru močno presegli kritično mejo 150 mg/m3, so bila v Skopju, ki je po onesnaženosti ponovno med 10 najbolj onesnaženimi na svetu, uvedena posebna priporočila in ukrepi. Med drugim velja:
  - Priporočilo vsem delodajalcem, da razrešijo delovnih obveznosti vse nosečnice, osebe starejše od 60 let, osebe s kronično astmo, predhodnim infarktom ali kapjo ne glede na starost.
  - Organizacija dela na prostem na način, da delojemalci ne bodo delali na prostem med 11:00 in 17:00 uro.
  - Omejitev športnih tekmovanj in kulturnih dogodkov na prostem.

 • Opombe

  Med novembrom in februarjem se lahko v Skopju in okolici pojavi gosta megla. To lahko povzroči zamude ali preusmeritve letov, če je vidljivost na skopskem letališču slaba. Posodobitve prihodov in odhodov ter zamude in odpovedi zaradi vremenskih razmer lahko najdete na spletni strani skopskega letališča.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Severno Makedonijo vizuma ne potrebujejo. V Severno Makedonijo lahko potujejo tudi z veljavno osebno izkaznico.

Registracija državljanov držav članic EU ob vstopu v Severno Makedonijo poteka na dva načina: v kolikor državljani EU vstopijo v Severno Makedonijo s potnim listom, uslužbenec mejnih organov evidentira vstop s pomočjo elektronskega skenerja dokumentov; v kolikor pa je predložena osebna izkaznica, podatke ročno vnašajo v sistem za nadzor potnikov in vozil.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.