Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Rusko federacijo potrebujejo vizum.

Vizum je potreben tudi v nekaterih primeri tranzitiranja v sosednje države preko ruskih letališč. Več o tem si lahko preberete na spletni strani ruskega vizumskega centra https://interlinkservice.world/slovenia/si/visa-transit in na spletni strani Aeroflota: https://www.aeroflot.ru/xx-en/information/airport/passport .

Za vizum je možno zaprositi izključno preko elektronske vizumske vloge, ki se jo lahko izpolni in natisne v angleškem ali ruskem jeziku. Dostop do spletnega obrazca je možen preko spletne strani Konzularnega sektorja Ministrstva za zunanje zadeve Rusije.

Od 1. julija 2019 naprej lahko državljani Republike Slovenije pridobijo preko specialnizirane spletne strani: http://electronic-visa.kdmid.ru enkratne delovne, humanitarne in turistične elektronske vizume za obisk pokrajine Kaliningrad Ruske federacije. Elektronski vizum je lahko izdan na podlagi vloge, ki jo posameznik izpolni preko omenjene spletne strani, najkasneje 4 dni pred načrtovanim potovanjem. K vlogi je potrebno priložiti sliko v digitalnem formatu. Drugi dokumenti za pridobitev elektronskega vizuma niso potrebni. Vizum ima veljavnost do vključno 30 dni z 8 dnevnim dovoljenim rokom prebivanja na ozemlju Ruske federacije. Elektronski vizum omogoča obisk samo območja pokrajine Kaliningrad in vstop vanjo samo preko naslednjih državnih mejnih prehodov:

- Zračni mejni prehod "Hrabrovo";

- Pomorski mejni prehod "Kaliningrad" (vključno z oddelki "Kaliningrad", "Baltijsko", "Svetlij";

- Avtomobilski mejni prehodi "Bargationovsk", "Gusev", "Mamonovo (Gžehotki)", "Mamonovo (Gronovo)", "Morskoje", "Pogranjičnji", "Sovjetsk", "Černiševskoje";

- Železniška mejna prehoda "Mamonovo" in "Sovjetsk".

Prevozniki in zainteresirane organizacije lahko preverijo, ali posameznik ima veljaven elektronski vizum, preko specializirane spletne strani: https://evisacheck.kdmid.ru

Od 1. oktobra 2019 lahko državljani Republike Slovenije preko specializirane spletne strani 

https://electronic-visa.kdmid.ru/spb_home_en.html prdobijo poslovne, humanitarne in turistične vizume za enkratni obisk Sankt Peterburga in Leningrajske pokrajine. Več informacij.

Vizumov za vstop v Rusko federacijo ne potrebujejo imetniki diplomatskih potnih listov, za katere ni več vizumske obveznosti (sporazum med EU in RF o vizumskih olajšavah).

Turisti, ki v Rusijo prihajajo z ladjami za križarjenje, za bivanje do treh dni vizuma ne potrebujejo.

Za morebitna dodatna vprašanja glede vizumske obveznosti za Rusko federacijo svetujemo, da se obrnete na Veleposlaništvo Ruske federacije v Ljubljani, ki je pristojno za ta vprašanja ali pa na njihov vizumski center:  https://veleposlanistvorusije.mid.ru/sl/consular_service/o_konsulskom_otdele/

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Na podlagi obvestila ruskih organov z dne 21.7.2017 slovenske državljane opozarjamo, da so kopenski mejni prehodi med Belorusijo in Rusijo za državljane tretjih držav zaprti. Slovenskim državljanom, ki se v Rusko federacijo ali iz nje odpravljajo z vozili ali vlakom, svetujemo, da v Rusko federacijo in iz Ruske federacije ne potujejo prek Belorusije, ampak preučijo možnost potovanja preko Latvije ali Ukrajine.

S sklepom Vlade Ruske federacije z dne 18. septembra 2012 je bil spremenjen seznam območij Ruske federacije, za katere veljajo omejitve, ki se nanašajo na obiske tujcev, in sicer:

Republika Severna Osetija - Alanija (razen letališča Vladikavkaz (Beslan) in mest Vladikavkaz, Beslan, Alagir, Ardon, dela območja Alagirskega in Irafskega rejona, ki ga na vzhodu omejuje Čezkavkaška avtocesta R-297) na odseku Mizur - Nar in avtocesta Nar - prelaz Zekarski, na jugu in zahodu pa državna meja Ruske federacije na odseku od prelaza Zekarski do vrha Karaug in črta vrh Karaug - stičišče reke Fastag in Karaug - kota 3001.7 na gorovju Cahfedor - most čez reko Dargonkom v naselju Dunta in avtocesta Dunta - Kamunta - Verhnji Zgid - Čezkavkaška avtocesta).

Dovoljen je tranzit po avtocestah Nazran - Beslan - Nalčik (avtocesta M-29), Verhnji Lars - Vladikavkaz (avtocesta A-301), Nižnji Zaramag - Alagir (avtocesta R-297), Alagir - Ardon - avtocesta M-29, (avtocesta R-298), po avtocestah, ki povezujejo Vladikavkaz (Beslan) z avtocesto M-29, ter po železnicam Nazran - Beslan - Murtazovo, Vladikavkaz - Beslan, Alagir - Elhotovo in Gudermes - Mozdok - Prohladnaja".

Odsvetujemo prečkanje meje med Rusko federacijo in Gruzijo zaradi napetosti na gruzijski strani meje v Republiki Abhaziji. Potovanja preko gruzijsko – ruske meje na sporna območja v Abhaziji in Južni Osetiji gruzijske oblasti obravnavajo kot ilegalni prehod meje.

Zaradi varnostne situacije v severnem Kavkazu odsvetujemo vsa potovanja v Čečenijo, Ingušetijo in Dagestan.

Zaradi povečane policijske kontrole na ulicah je nujno, da imate vedno pri sebi osebne dokumente (potni list z vizumom in registracijo).

Priporočamo dodatno previdnost pri gibanju na navedenih območjih ter upoštevanje napotkov lokalnih varnostnih organov.

Ruska federacija je sprejela zakon, ki prepoveduje promocijo homoseksualnosti, lezbištva, biseksualnosti in transeksualnosti. Kazni so zagrožene za informiranje mladoletnih oseb o homoseksualnih, lezbiških, biseksualnih in transeksualnih skupnostih. Izkazovanje naklonjenosti na javnih mestih je lahko kaznovano z denarno in zaporno kaznijo ter izgonom iz države.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.