Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Rusija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Politično sodelovanje

Protokol o vzpostavitvi diplomatskih odnosov med Slovenijo in Rusko federacijo je bil podpisan 25. maja 1992, odprtje slovenskega veleposlaništva v Moskvi pa je sledilo 24. junija 1992.

Odnosi med Slovenijo in Rusko federacijo so tradicionalno dobri in prijateljski. Državi sta v slabih tridesetih letih razvili vsestransko sodelovanje in izmenjali številne obiske na različnih ravneh. Med drugim je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin obiskal Slovenijo julija 2016, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je mudil na uradnem obisku v Ruski federaciji februarja 2017, predsednik vlade Republike Slovenije Marjan Šarec pa septembra 2019. Redni politični dialog med ministrstvoma za zunanje zadeve poteka na podlagi letnih načrtov delovnih konzultacij.

Med državama je vzpostavljeno tudi medparlamentarno sodelovanje. V Državnem zboru je oblikovana skupina prijateljstva z Rusko federacijo, v Državni dumi pa deluje poslanska skupina za stike z slovenskim državnim zborom.

Slovesnosti ob obeležitvi spomina na ruske žrtve v 1. svetovni vojni pri Ruski kapelici na Vršiču se vsako leto udeležita visoka ruska politična delegacija in delegacija Ruske pravoslavne cerkve. Ob njeni 100. obletnici leta 2016 se je svečanosti udeležil predsednik Putin, ki je zatem odkril še spomenik ruskim žrtvam v spominskem parku Žale v Ljubljani.

V okviru obiska v Moskvi je predsednik vlade Šarec septembra 2019 odkril Spomenik slovenskim žrtvam v Ruski federaciji v Parku zmage.

S ciljem nadaljnje krepitve dvostranskih odnosov z Rusko federacijo Slovenija razvija tesnejše sodelovanje tudi s posameznimi ruskimi regijami. V zadnjih letih je tako postopoma širila mrežo častnih konzulov. Konzulati na čelu s častnimi konzuli so vzpostavljeni v Sankt Peterburgu, Nižnem Novgorodu in Jekaterinburgu.

Gospodarsko sodelovanje

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih v Ruski federaciji najdete na spletni strani Izvozno okno.

Kulturno sodelovanje

Več o promociji slovenske kulture v državi izveste na portalu Culture.si.

Na voljo vam je tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi.