Skoči do osrednje vsebine

Palestina

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Popotnikom iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa ne nujna potovanja v Gazo in na Zahodni breg, vključno z vzhodnim Jeruzalemom in Betlehemom.

Varnostne razmere vplivajo tudi na odprtje in obratovanje prehodov ter nadzornih točk na Zahodnem bregu. Svetujemo izogibanje vsem demonstracijam in množičnem zborovanjem, spremljanje medijskih poročil o dogajanju ter upoštevanje nasvetov lokalnih oblasti.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Palestino ne potrebujejo vizuma.

Splošno

Opozarjamo, da lahko na ozemlju Gaze v trenutnih varnostno-političnih razmerah, brez predhodnega opozorila, kadarkoli pride do obnove sovražnosti, vključno z vojaškimi aktivnostmi, med palestinskimi frakcijami v Gazi na eni strani in Izraelom na drugi. Območje Gaze je zaprto za tujce, razen za novinarje, humanitarne delavce in diplomate. Občasno prihaja do medsebojnih spopadov med palestinskimi skupinami ter omejenih napadov izraelske vojske na cilje v Gazi. Zaradi specifične situacije je morebitna konzularna pomoč državljanom RS zelo omejena.

Odsvetujemo tudi vsa ne-nujna potovanja na Zahodni breg. V primeru nujnih potovanj na omenjena območja svetujemo povečano previdnost in da pred potovanjem preverite varnostno situacijo.

Na Zahodnem bregu občasno prihaja do spopadov izraelskih varnostnih sil s palestinskimi protestniki. V zadnjem času so se, zaradi poslabšanja socialno-ekonomskih razmer, pojavili tudi protesti palestinskega prebivalstva proti organom Palestinske uprave. Povečana je tudi nevarnost izvajanja terorističnih aktivnosti in vandalizma. Svetujemo, da se izogibate krajem demonstracij, protestov in množičnega izražanja nezadovoljstva. Na t.i. območju C Zahodnega brega obstaja povečana verjetnost kriminalnih dejanj.

Največja verjetnost protestov z elementi nasilja oz. nasilnih dejanj je v bližini nadzornih točk izraelskih varnostnih sil, judovskih naselbin ter na območjih nekaterih večjih mest - Hebron, Jenin, Nablus. Posebej opozarjamo na možnost protestov z elementi nasilja v neposredni bližini osrednje nadzorne točke, preko katere se vstopa v Betlehem. Občasno mirni protesti potekajo tudi pred nekaterimi izpostavami OZN na Zahodnem bregu.

V Palestini obstaja latentna nevarnost terorističnih napadov. Če je le mogoče, odsvetujemo uporabo javnih prevoznih sredstev.

V kolikor slovenski državljani nameravajo preko Izraela vstopiti v Palestino (Zahodni breg in Gaza), naj se o postopku predhodno pozanimajo na izraelskem veleposlaništvu na Dunaju.

Izraelske oblasti lahko ob prihodu na letališče Ben Gurion ali na katerega od drugih mejnih prehodov zavrnejo vstop v državo vsem osebam, za katere sumijo, da potujejo na Zahodni breg zaradi izvajanja političnih aktivnosti oziroma, za katere sumijo, da so pro-palestinski aktivisti in simpatizerji.

Priporočamo, da se slovenski državljani pred morebitnim potovanjem o aktualnih razmerah v Palestini pozanimajo na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije ali v Uradu Republike Slovenije v Ramali.

Popotnike, ki individualno potujejo v Palestino, prosimo, da svoj prihod javijo Uradu Republike Slovenije v Ramali.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.