Skoči do osrednje vsebine

Palestina

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Zapustite državo: Vsem svetujemo, da zaradi resnih in nenadzorovanih varnostnih razmer zapustite državo.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  7. oktobra 2023 se je začel teroristični napad iz Gaze na Izrael z raketnimi napadi in infiltriranjem teroristov Hamasa v Izrael. Raketni napadi iz Gaze na južni in osrednji del Izraela še potekajo. Odsvetujemo vsa potovanja v južni del Izraela in na območja v okolici Gaze ter v Gazo. Če slišite sireno se takoj umaknite na varno ali v zaklonišče.
  Odsvetujemo vsa potovanja na Zahodni breg. Verjetnost nasilja je možna kjerkoli, zlasti na kontrolnih točkah za vstop ali izstop. Večina kontrolnih točk je zaprtih zaradi nevarnosti, za seznam odprtih prehodov kontaktirajte veleposlaništvo v Tel Avivu.
  Če se nahajate na Zahodnem bregu, se izogibajte vseh demonstracij, ter kjer se zbira večje število ljudi, še posebej krajev Jenin, Nablus in Hebron. Slovenski državljani naj se javijo veleposlaništvu RS v Tel Avivu na dežurno številko +972544516076.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Gaza in območja, ki mejijo na Gazo.
  Kmetije Sheba'a in Ghajjar.
  Znotraj 500m pasu od meje z Libanonom vzhodno od Metule, vključno s severnim robom mesta in znotraj 500 m pasu od meje s Sirijo.
  Svetujemo izjemno previdnost pri obisku palestinskih begunskih taborišč, ki so bila prej prizorišče nasilnih spopadov (odsvetujemo vse, razen nujnih potovanj v taborišča v Jeninu in Nablusu).

 • Politična situacija

  Na Zahodnem bregu obstaja nevarnost nasilnih incidentov, vključno z napadi s hladnim orožjem, streljanjem, požigi, in metanjem kamenja na ljudi in vozila. V te incidente so bili vključeni protestniki (tako Izraelci kot Palestinci), izraelske varnostne sile in civilisti. Obstaja tveganje, da bi se lahko turisti ali mimoidoči znašli v kateri koli od teh vrst incidentov.
  Pred potovanjem preverite lokalne novice in preverite, ali je v zadnjem času prišlo do spopadov, bodite pozorni, izogibajte se večjim zbiranjem ali demonstracijam, izogibajte se območjem, kjer je nedavno prišlo do nasilja, in upoštevajte navodila lokalnih oblasti. Če ste na območju, kjer poteka izraelska varnostna operacija ali oboroženi spopadi, ostanite noter in počakajte, da lokalne oblasti potrdijo, da so razmere mirne, preden se premaknete na drugo lokacijo.

  Incidenti so prav tako pogosti ob izraelskih kontrolnih točkah, v bližini judovskih naselbin, na območjih nekaterih večjih mest - Hebron, Jenin, Nablus, okoli palestinskih begunskih taborišč in ob večjih judovskih praznikih.

 • Kriminal

  Večina obiskov na zasedenih palestinskih ozemljih poteka brez težav, vendar so kraje potnih listov, kreditnih kartic in dragocenosti na javnih mestih pogoste. Osebne stvari hranite na varnem mestu.
  Kriminal na splošno ni problem v Izraelu in na zasedenih palestinskih ozemljih, vendar morate sprejeti previdnostne ukrepe, da zaščitite sebe in svoje stvari.

 • Terorizem

  Obstaja velika verjetnost terorističnih napadov v Izraelu in zasedenih palestinskih ozemljih. Napadi so lahko nediskriminatorni, tudi na območjih, kjer je veliko ljudi, vladnih, vojaških in policijskih objektih ter na osebje, prometna omrežja in podjetja z zahodnimi interesi. Območja, kjer je znano, da se zbirajo tuji državljani in turisti, so lahko izpostavljena večjemu tveganju napada. Na teh območjih morate biti še posebej pozorni in upoštevati vse posebne nasvete lokalnih varnostnih organov.

  Bodite pozorni, spremljajte medijska poročila in bodite na tekočem s potovalnimi nasveti.

  V Gazi in ob meji z Egiptom obstaja nevarnost ugrabitve.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  V Jeruzalemu, na Zahodnem bregu in v Gazi se oblecite primerno,– pokrijte ramena, nadlakti in noge nad koleni.

  Med muslimanskim svetim mesecem ramadanom je za muslimane prepovedano jesti, piti in kaditi med sončnim vzhodom in zahodom. Čeprav bo alkohol na voljo v nekaterih hotelih in restavracijah, lahko pitje alkohola drugje povzroči žalitev. Iz vljudnosti se morate med ramadanom izogibati pitju, hrani in kajenju na javnih mestih na zasedenih palestinskih ozemljih. Datumi ramadana se vsako leto razlikujejo, poiščete jih lahko na spletu.

  Ne fotografirajte vojaškega ali policijskega osebja ali objektov. Prav tako bodite pozorni pri fotografiranju v verskih skupnostih.

  Vedno imejte s seboj identifikacijo (na primer fotokopijo osebnih podatkov in strani z vstopnim žigom potnega lista).

  Kazni za tihotapljenje in trgovino s prepovedanimi drogami so stroge.

  V Izraelu je LGBTQ skupnost dobrodošla v večjih, sekularnih mestih. Izraelska zakonodaja ne kriminalizira istospolnih spolnih odnosov. Istospolne spolne dejavnosti so zakonite na Zahodnem bregu, v Gazi pa so nezakonite, kjer je zagrožena 10-letna zaporna kazen. Odnos do skupnosti LGBT v nekaterih delih palestinske in izraelske družbe je lahko sovražen. Vsa javna izkazovanja naklonjenosti, ne glede na spol ali spolnost vpletenih, lahko pritegnejo negativno pozornost na Zahodnem bregu. Homoseksualnost je v palestinski družbi večinoma tabu.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Uredite si ustrezno zavarovanje za vožnjo po Izraelu in zasedenih palestinskih ozemljih. Razmere na cestah so nepredvidljive, pogoste so tudi nesreče. Radarske pasti delujejo na cestah v Izraelu in na zasedenih palestinskih ozemljih, kazni za prehitro vožnjo pa so visoke.

 • Denar

  Na zasedenih palestinskih ozemljih sta najpogostejši valuti v uporabi izraelski šekel in jordanski dinar.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V ekstremnih vremenskih razmerah lahko ceste poplavijo. Hudourniške poplave so nevarne, zlasti v Negevu. Potnikom svetujemo, da spremljajo krajevne vremenske napovedi.

 • Priporočila

  Priporočamo, da se slovenski državljani pred morebitnim potovanjem o aktualnih razmerah v Palestini pozanimajo na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije ali v Uradu Republike Slovenije v Ramali.

  V kolikor slovenski državljani nameravajo preko Izraela vstopiti v Palestino (Zahodni breg in Gaza), naj se o postopku predhodno pozanimajo na izraelskem veleposlaništvu na Dunaju.

  Izraelske oblasti lahko ob prihodu na letališče Ben Gurion ali na katerega od drugih mejnih prehodov zavrnejo vstop v državo vsem osebam, za katere sumijo, da potujejo na Zahodni breg zaradi izvajanja političnih aktivnosti oziroma, za katere sumijo, da so pro-palestinski aktivisti in simpatizerji.

  Popotnike, ki individualno potujejo v Palestino, prosimo, da svoj prihod javijo Uradu Republike Slovenije v Ramali.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Palestino ne potrebujejo vizuma.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na Urad Slovenije v Ramali ali Veleposlaništvo Slovenije v Tel Avivu.