Skoči do osrednje vsebine

Kitajska

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Kitajska je sprostila preventivne ukrepe, ki so povezani s covid-19. Priporočamo spremljanje aktualnih razmer na Kitajskem s pomočjo:

V avtonomno pokrajino Tibet v lastni režiji brez potrebnih dovoljenj kitajskih oblasti ni možno potovati. Zaradi negotovih varnostnih razmer v avtonomni pokrajini Xinjiang Uygur lahko kitajske oblasti prepovedo potovanja v nekatere dele pokrajine.

Pred potovanjem morate vedno poskrbeti za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje.

Vstop na Kitajsko

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Kitajsko. V postopku izdaje vizuma in ob prehodu meje se opravi zajem prstnih odtisov.

Izjeme:

Slovenski državljani, ki preko mednarodnega letališča v Pekingu in mednarodnih letališč v Šanghaju (Hongqiao, Pudong), tranzitirajo v ciljno tretjo državo ne potrebujejo tranzitnega vizuma. Za takšen režim je potrebno izpolnjevati pogoje (urejen vizum za tretjo državo, veljavna letalska vozovnica za nadaljevanje potovanja v roku 72 ur po pristanku na letališču). Enako velja tudi za provinco Guandgdong. Mednarodno letališče se nahaja v okolici mesta Guangzhou. Od 2013 veljajo določene olajšave tudi za tranzit preko mednarodnega letališča Chongqing Jiangbei International Airport. Vstop brez vizuma je mogoč tudi v provinco Hainan pod pogojem, da gre za potovanje v okviru pooblaščene turistične agencije. Več informacij je dosegljivih na spletni strani Travelchinaguide (v angleščini).

Tujci starejši od 16 let morajo imeti vedno pri sebi potni list. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo. V roku 24 ur po prihodu na Kitajsko je potrebno svoj prihod prijaviti krajevnemu uradu za javno varnost. Če ste nastanjeni v hotelu, slednji opravi prijavo vašega prihoda omenjenemu uradu.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in clijni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Obdobje tropskih ciklonov traja običajno od maja do novembra. Cikloni najbolj prizadenejo obalne predele jugovzhodne Kitajske. Tajfuni lahko povzročijo poplave in zdrse zemlje, še posebno v osrednjem in južnem delu Tajvana. Zaradi tega so lahko zaprte ceste.

Kitajske oblasti striktno vzdržujejo javni red in mir. Svetujemo izogibanje morebitnim demonstracijam in ne uporabo snemalne ali fotografske opreme. V nasprotnem primeru sicer obstaja tveganje aretacije, izgon iz države ali pridržanje. Še posebno pazljivost svetujemo v Avtonomni regiji Tibet in Avtonomni regiji Ksinjang Ujgur.

Na Kitajskem veljajo stroge kazni za prekrške povezane z drogo.

Za vožnjo po Kitajski je potrebno opraviti tamkajšnji vozniški izpit.

Tajvan

Stopnja kriminala na Tajvanu je nizka. Svetujemo običajno pozornost.

Mednarodnega vozniškega dovoljenja, izdanega v Sloveniji, se na Tajvanu ne more uporabljati. Slovenski državljani morajo pridobiti lokalno vozniško dovoljenje. Več informacij lahko najdete na spletni strani Taipei City Motor Vehicles Office.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa na Tajvan.

Če nameravate s seboj na Tajvan vzeti zdravila, morate imeti s seboj zdravniško potrdilo, da so ta zdravila namenjena vam. Količine zdravil, ki jih vzamete s seboj se morajo ujemati s količinami zdravil, ki so na zdravniškem potrdilu.

Hong Kong

Svetujemo, da se popotniki izogibajo mestom množičnih zborovanj. Dodatno naj pozorno spremljajo aktualna poročila in medije.