Skoči do osrednje vsebine

Kitajska

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Kitajske oblasti strogo izvajajo javni red in lahko se soočite z aretacijo, pridržanjem in/ali deportacijo. V zadnjem času prihaja do sprememb nacionalno varnostne zakonodaje, k veliko večjemu nadzoru nad morebitnimi varnostnimi tveganji s strani tujih državljanov. Bodite pozorni in ne zbujajte nepotrebne pozornosti.

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Kitajska je enostrankarska država. Čeprav je Kitajska odprta za tuje obiskovalce, se morate zavedati politične in kulturne občutljivosti. Še posebno pazljivost svetujemo v Avtonomni regiji Tibet in Avtonomni regiji Ksinjang Ujgur.

  Izogibajte se demonstracijam ali velikim zbiranjem in ne uporabljajte snemalne ali fotografske opreme. Tuji novinarji kot tudi civilni državljani so bili ustrahovani, napadeni ali pridržani, ker so poskušali poročati o demonstracijah.

 • Kriminal

  Osebni napadi, vključno s spolnimi napadi, so redki, vendar se zgodijo, vključno s pijačo, ki je pomešana z drogo. Upoštevati morate razumne previdnostne ukrepe – ne puščajte pijač brez nadzora in se izogibajte sprejemanju pijač od neznancev.

  Nalepke s kodo QR na izposojenih kolesih natančno preverite, preden jih uporabite. Obstajajo primeri zamenjave zakonite črtne kode z lažno kodo, ki denar preusmeri na drug račun.

  TAJVAN: Stopnja kriminala na Tajvanu je nizka. Svetujemo običajno pozornost.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Vedno imejte pri sebi potni list; fotokopija se ne šteje za veljavno osebno izkaznico. Policija izvaja naključne kontrole, zlasti v obdobjih poostrene varnosti in večjih športnih ali političnih dogodkov. Če osebne izkaznice ne predložite, vas lahko doleti denarna kazen ali pripor.
  Na Kitajskem veljajo stroge kazni za prekrške povezane z drogo. Za posedovanje mamil je zagrožena smrtna kazen.
  Fotografiranje vojaških objektov je prepovedano; njihovo kršenje lahko povzroči daljše pridržanje.
  Če tečejo sodni postopki v civilnopravnih zadevah, npr. poslovnih sporih, pa tudi v prometnih nesrečah s telesno poškodbo, bo tujcem prepovedan izstop iz države do zaključka postopka.
  Kitajske oblasti ohranjajo nadzor nad dostopom do interneta. Nekatere storitve, vključno z Googlom, Facebookom, YouTubom in Twitterjem, so trajno blokirane. Druge spletne strani so lahko občasno blokirane. Kitajska zakonodaja o kibernetski varnosti se spreminja in spletne izdelke in storitve (npr. VPN) mora licencirati kitajska vlada.
  Igre na srečo in promocija iger na srečo sta v celinski Kitajski nezakoniti.
  TAJVAN: Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa na Tajvan.
  TAJVAN: Če nameravate s seboj na Tajvan vzeti zdravila, morate imeti s seboj zdravniško potrdilo, da so ta zdravila namenjena vam. Količine zdravil, ki jih vzamete s seboj se morajo ujemati s količinami zdravil, ki so na zdravniškem potrdilu.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Kitajski je potrebno opraviti tamkajšnji vozniški izpit.
  TAJVAN: Mednarodnega vozniškega dovoljenja, izdanega v Sloveniji, se na Tajvanu ne more uporabljati. Slovenski državljani morajo pridobiti lokalno vozniško dovoljenje. Več informacij lahko najdete na spletni strani Taipei City Motor Vehicles Office.

 • Denar

  Valuta je renminbi (RMB). Osnovna denarna enota je juan.

  TAJVAN: Valuta Tajvana je novi tajvanski dolar (TWD).

 • Naravne nesreče in podnebje

  Obdobje tropskih ciklonov traja običajno od maja do novembra. Cikloni najbolj prizadenejo obalne predele jugovzhodne Kitajske. Tajfuni lahko povzročijo poplave in zdrse zemlje, še posebno v osrednjem in južnem delu Tajvana. Zaradi tega so lahko zaprte ceste.

 • Priporočila

  Svetujemo, da se popotniki v Hong Kongu izogibajo mestom množičnih zborovanj. Dodatno naj pozorno spremljajo aktualna poročila in medije.

  V avtonomno regijo Tibet lahko potujete le na organiziranem potovanju in morate najprej pridobiti dovoljenje prek specializiranega potovalnega agenta na Kitajskem.

 • Opombe

  Od 1. novembra 2023 se pri vstopu na Kitajsko ne zahteva več QR Health Code. Pri vstopu v državo še vedno poteka naključno testiranje potnikov na Covid-19.

Vstop na Kitajsko

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Kitajsko. V postopku izdaje vizuma in ob prehodu meje se opravi zajem prstnih odtisov.

Izjeme:

Slovenski državljani, ki preko mednarodnega letališča v Pekingu in mednarodnih letališč v Šanghaju (Hongqiao, Pudong), tranzitirajo v ciljno tretjo državo ne potrebujejo tranzitnega vizuma. Za takšen režim je potrebno izpolnjevati pogoje (urejen vizum za tretjo državo, veljavna letalska vozovnica za nadaljevanje potovanja v roku 144 ur po pristanku na letališču). Enako velja tudi za provinco Guandgdong. Mednarodno letališče se nahaja v okolici mesta Guangzhou. Od 2013 veljajo določene olajšave tudi za tranzit preko mednarodnega letališča Chongqing Jiangbei International Airport. Vstop brez vizuma je mogoč tudi v provinco Hainan pod pogojem, da gre za potovanje v okviru pooblaščene turistične agencije. Več informacij je dosegljivih na spletni strani Travelchinaguide (v angleščini).

Tujci starejši od 16 let morajo imeti vedno pri sebi potni list. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo. V roku 24 ur po prihodu na Kitajsko je potrebno svoj prihod prijaviti krajevnemu uradu za javno varnost. Če ste nastanjeni v hotelu, slednji opravi prijavo vašega prihoda omenjenemu uradu.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.