Skoči do osrednje vsebine

Za državljane Kitajske

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vizumska obveznost

Državljani Kitajske potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

Izjeme:

  • vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov za bivanje do 90 dni;
  • vizum ni potreben za imetnike potnih listov specialnih administrativnih regij LR Kitajske Hong Kong in Macao do 90 dni;
  • vizum ni potreben za imetnike potnih listov Tajvana.

Za izdajo vizumov je za področje Šanghaja pristojno Veleposlaništvo RS v Pekingu.

Generalni konzulat Republike Avstrije v imenu Slovenije izdaja vizume samo za člane delegacij FAO (Foreign Affairs Office)

Za področje Hong Konga pa:

Generalni konzulat Zvezne republike Nemčije

Prosilci, ki so rezidenti mesta Chongqing ter provinc Gansu, Shaanxi, Sichuan, Yunnan in Guizhou, vlogo za schengenski vizum C podajo na madžarskem konzulatu v Chongqingu ali v madžarskem vizumskem centru v Chongqingu.

Prosilci, ki so rezidenti Macaua, vlogo za schengenski vizum C podajo na portugalskem konzulatu v Macauu.

Na podlagi sporazuma med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Madžarske in Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije lahko tujci, ki živijo na Tajvanu za vizum za vstop v Republiko Slovenijo zaprosijo na Madžarskem trgovinskem predstavništvu:

Hungarian Commercial Office
3F, No. 97 Jingye 1st Rd.
Tachih, Zhongshan District
Taipei - Taiwan 104
T: (+) 8862 8501 1200
F: (+) 8862 8501 1161
E: hutroff@ms24.hinet.net

S 6.2.2017 je Slovenija na območju Kitajske pri obravnavanju vlog za vizume za kratkoročno bivanje začela sodelovati z outsourcing partnerji. Vizumski centri so odprti v 15 večjih kitajskih mestih.

Z uvedbo outsourcinga se v osnovi ne spreminjajo pogoji za obravnavo vizumskih vlog. Razlika je le v tem, da lahko tujci vloge podajo v spodaj navedenih vizumskih centrih. Centri sprejmejo dokumentacijo, zajamejo prstne odtise in dokumentacijo posredujejo Veleposlaništvu RS v Peking v nadaljnjo obravnavo. Po zaključenem postopku lahko tujci potne listine prevzamejo v centru, kjer so oddali vlogo. Za to storitev plačajo dodatne stroške v višini 22 EUR.

Veleposlaništvo lahko ne glede na uvedbo outsourcinga zahteva, da se prosilec osebno zglasi na predstavništvu. Pogosteje se osebna zglasitev zahteva, ko odrasla oseba prvič prosi za izdajo vizuma ali, če je bil tujec predhodno zavrnjen ter, če predhodnega vizuma ni izkoristil v skladu z namenom, za katerega mu je bil izdan.

Sporazumi o zastopanju, ki jih ima Slovenija sklenjene z drugimi državami članicami na Kitajskem ostajajo še naprej v veljavi.

Lokalno usklajena spremljajoča dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za vizum (v angleškem jeziku).

V vizumskih postopkih, se lahko v posameznih primerih, poleg lokalno usklajene spremljajoče dokumentacije zahteva dodatno dokumentacijo.