Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

V državi lahko pride do hitrega poslabšanja varnostnega položaja, zato slovenskim državljanom, ki potujejo v Izrael, svetujemo posebno previdnost in spremljanje medijskih poročil o aktualnem dogajanju. Prav tako svetujemo upoštevanje navodil ter odločitev lokalnih varnostnih organov in civilne zaščite.

V državi prihaja do varnostnih incidentov na širšem območju starega mestnega jedra Jeruzalema, v Izraelu (obmejna območja z Gazo, Sirijo in Libanonom, širše območje mesta Um al Fahm) in Palestini (v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z Betlehemom in vzhodnim Jeruzalemom).

Zaradi možnosti raketnih izstrelkov iz Gaze na okoliške kraje v Izraelu odsvetujemo vsa nenujna potovanja na območje v bližini meje z Gazo. Občasno prihaja do zaostritve varnostne situacije na območju Golana, ki meji s Sirijo, zato odsvetujemo vsa potovanja na to območje. Odsvetujemo tudi nenujna potovanja v neposredno bližino meje z Libanonom.

Svetujemo izogibanje vsem demonstracijam in množičnem zborovanjem, spremljanje medijskih poročil o dogajanju ter upoštevanje nasvetov lokalnih oblasti. Zaradi možnih protestov, ki lahko prerasejo v nasilje in spopade, odsvetujemo nenujna potovanja na širše območje starega mestnega jedra Jeruzalema, posebej ob petkih. Previdnost zaradi možnih protestov in demonstracij svetujemo tudi pri gibanju v posameznih mestih.

Opozarjamo na  nevarnost  terorističnih napadov. Svetujemo posebno pozornost na javnih mestih znotraj urbanih področij in odsvetujemo zadrževanje na krajih, kjer se zbira večje število ljudi.

Svetujemo previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev v mestih, predlagamo uporabo taksijev ali t.i. sherut-ov (mini-busov). Svetujemo tudi previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev med posameznimi kraji v državi. Pogosti so napadi s kamenjem na vozila na nekaterih območjih Zahodnega brega.

Priporočamo, da se državljani pred morebitnim potovanjem v Izrael pozanimajo o varnostnih razmerah na Ministrstvu za zunanje zadeve ali na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tel Avivu.

Na Zahodnem bregu prihaja do nemirov, občasno predvsem na območju Jenina in Nablusa. Obiskovalcem Zahodnega brega svetujemo predhodno kontaktiranje Urada Republike Slovenije v Ramali.

Vstop v Izrael

Slovenski državljani za vstop v Izrael vizuma ne potrebujejo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na veleposlaništvo Izraela na Dunaju.

Potni list mora biti veljaven vsaj še šest mesecev od dneva načrtovanega odhoda iz države.

Splošna opozorila

Opozarjamo na nevarnost terorističnih napadov. Svetujemo posebno pozornost na javnih mestih znotraj urbanih področij in odsvetujemo zadrževanje na krajih, kjer se zbira večje število ljudi.

Svetujemo previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev v mestih, predlagamo uporabo taksijev ali t.i. sherut-ov (mini-busov). Svetujemo tudi  previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev med posameznimi kraji v državi. Pogosti so napadi s kamenjem na vozila na nekaterih območjih Zahodnega brega.

Kadar slovenski državljani nameravajo preko Izraela vstopiti na ozemlje Palestine (Zahodni breg in Gaza), naj se o postopku predhodno pozanimajo na izraelskem veleposlaništvu na Dunaju.

Osebe, ki potujejo v Izrael, so lahko tako ob vstopu kot izstopu iz države deležne podrobnih vprašanj o kraju, namenu, dolžini in drugih okoliščinah svojega potovanja. Običajno so temeljito pregledani tudi prtljaga, osebni predmeti in oblačila. Lahko se zgodi, da izraelski varnostni organi zahtevajo dostop do prenosnih računalnikov in/ali mobilnih telefonov. Potnikom v takih primerih priporočamo potrpežljivost in upoštevanje navodil pristojnih oblasti.

Po informacijah izraelskih organov vstopni/izstopni žigi tujih držav v potnem listu sami po sebi niso razlog za zavrnitev vstopa v Izrael. Po izkušnjah potnikov so lahko žigi nekaterih arabskih oziroma muslimanskih držav, ki jih Izrael vidi kot sovražne, razlog za podrobnejše izpraševanje s strani izraelskih obmejnih organov ob vstopu in/ali izstopu iz države.

Izraelske oblasti lahko ob prihodu na letališče Ben Gurion ali na katerega od drugih mejnih prehodov zavrnejo vstop v državo vsem osebam, za katere sumijo, da podpirajo bojkot Izraela in/ali izraelskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu ali da potujejo na Zahodni breg zaradi izvajanja političnih aktivnosti oziroma za katere sumijo, da so pro-palestinski aktivisti in simpatizerji.

Ob vstopu v Izrael prejmete vstopno kartico oz. kartonček (namesto vstopnega žiga v potni list), ki je dokaz zakonitega vstopa v Izrael in ga morate hraniti do izhoda iz države.

Skupna sporočila, namenjena ozaveščanju državljanov EU in poslovnih subjektov glede sodelovanja v finančnih in gospodarskih aktivnostih v izraelskih naseljih na zasedenih ozemljih. (več)

Priporočamo spremljanje informacij na spletni strani IAA - Israel Airports Authority, na kateri najdete informacije o izraelskih letališčih ter kopenskih mejnih prehodih in njihovih uradnih urah.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.