Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Potovanje v Izrael v zvezi z ukrepi za COVID-19

Potovalna pravila za vstop v Izrael 

Od 8. marca 2022 je pogoj za vstop v Izrael urejeno zdravstveno zavarovanje, ki krije stroške zdravljenja Covid-19 ter opravljeno PCR testiranje. 

Potrebujete uradni dokument z rezultatom testa, ki naj bo opravljen v roku 72 ur pred prihodom v Izrael. Izjeme so osebe, ki so zapustile Izrael za manj kot 72 ur ali s pozitivnim PCR ali antigen testom, najmanj osem dni po dnevu testiranja in največ 3 mesece pred prihodom.

Cepiva, ki so priznana v Izraelu: Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson, AstraZeneca, Sinovac, Sinopharm, The Serum Institute of India, Sputnik. Glede Sputnika je predpisan poseben postopek ob vstopu, ki je na voljo na povezavi.

Pogoji za cepljene: prejeta dva odmerka cepiva (eden v primeru cepiva Johnson and Johnson), drugo cepljenje najmanj 14 dni pred prihodom v Izrael, a ne več kot 180 dni pred odhodom iz Izraela, ali cepljenje s poživitvenim odmerkom najmanj 14 dni pred prihodom v Izrael.

Pogoji za prebolele: Preboleli morajo imeti digitalno potrdilo o prebolelosti, ki ga lahko digitalno preveri izraelsko Ministrstvo za zdravje, na podlagi opravljenega PCR, v kolikor pripotujejo v Izrael 11 dni ali več po prejemu rezultata NAAT testa, vendar ne ostanejo dlje kot 180 dni od rezultata testa in so bili cepljeni z vsaj enim odmerkom cepiva.

Dokumenti za vstop, ki jih pokažete osebju na letališču pred odhodom in pred prečkanjem meje

  • Potrdilo o izpolnjeni spletni deklaraciji o prihodu.
    S seboj imate lahko digitalno ali natisnjeno obliko.
  • Negativni rezultat PCR testa, narejenega v 72 urah pred poletom v Izrael oziroma pred dejanskim prihodom na mejo, ali
  • Pozitivni rezultat PCR testa ali uradnega hitrega antigen testa v treh mesecih pred prihodom, pod pogojem, da je vkrcanje v letalo 8 dni ali več od dneva testa (dan testiranja se šteje kot prvi dan).
  • Dovoljenje komisije za izjeme, če prihajate brez PCR testa. 

Če ste zapustili Izrael in se vračate v Izrael v obdobju do 72 ur, ne potrebujete PCR testa ob vstopu.

Spletna deklaracija: spletno deklaracijo se izpolni v spletnem obrazcu v roku približno 48 ur pred odhodom, potrebno je naložiti certifikate in izpolniti določene osebne podatke in podatke o nastanitvi v Izraelu, kjer boste opravili izolacijo. Če ste cepljeni ali preboleli po predpisih, ki veljajo v Izraelu (in so opisani zgoraj), in ste potrdila o cepljenju ali prebolelosti naložili v teku izpolnjevanja spletne deklaracijo o prihodu, boste prejeli Green Pass, na podlagi katerega vam ne bo treba v izolacijo, če boste v Izraelu v stiku z okuženo osebo. Green Pass prejmete na email, ko končate izpolnjevanje spletnega obrazca. Če nimate digitalnega potrdila o cepljenju lahko svoj status dokazujete z drugimi dokumenti, pri tem vas vodi obrazec. Preboleli, ki nimajo digitalnega potrdila o prebolelosti, ne pridobijo Green Pass, ampak morajo opraviti zahtevano izolacijo, če so v stiku s potrjeno okuženo osebo, lahko pa dokazujejo svoj status naknadno Ministrstvu za zdravje Izraela.

Po prihodu v Izrael:

- vsi potniki brez izjeme opravijo PCR test ob prihodu na letališče Ben Gurion, po katerem je potrebno počakati v samoizolaciji na negativni rezultat testa oziroma največ 24 ur. Test plačate vnaprej in pridobite črtno kodo, na podlagi katere vas sprejmejo na testiranje (ko izpolnite deklaracijo za vstop vas sistem sam vodi do prijave na test in plačilo).

Potniki počakajo na rezultate testa, ki ga prejmejo na telefon, običajno v roku do 8 ur, v svoji nastanitvi tako, da nimajo stika z drugimi gosti, torej v svoji sobi.

Za kršenje izolacije so zagrožene kazni prepovedi vstopa v državo. Prav tako so zagroženi ukrepi v primeru zavrnitve izolacije v posebnih hotelih ali drugo neupoštevanje navodil Države Izrael za zajezitev širjenja Covid-19.

Med bivanjem v Izraelu: če bi med bivanjem potrebovali PCR testiranje, se lahko opravi na letališču Ben Gurion ali na drugih točkah za testiranje po državi. Test je plačljiv. Testi namenjeni samotestiranju so na voljo v lekarnah.

V primeru razvoja simptomov je potrebna takojšnja samoizolacija. V primeru stika cepljene osebe z okuženo osebo (to je oseba, ki je pozitivno testirana, primeri stika pa so:  oseba iz istega gospodinjstva; srečanje najmanj 15 minut ob razdalji manjši od 2 metrov; rokovanje ali objem) je potrebno antigensko testiranje po 72 urah, izolacija ni potrebna. V primeru pozitivnega testa je potrebna karantena v trajanju 5 dni, ki se po koncu petega dne lahko prekine po dveh negativnih testih in če ste brez simptomov, opraviti je treba prvo samotestiranje četrti dan zvečer in nato ponovno peti dan zvečer. Če oba testa nista negativna in če imate simptome, izolacije ne smete prekiniti, dokler ne dobite dveh negativnih rezultatov in nimate simptomov. Karantene ne morete opraviti v hotelu.

V primeru stika necepljene ali neprebolele osebe z okuženo osebo v Izraelu ali v času poleta v Izrael, ali če je vaš PCR test ob prihodu na letališče pozitiven, je potrebno ostati v karanteni na domačem naslovu ali državno določenem naslovu za karanteno (o tem, kje boste v karanteni odloči izključno Ministrstvo za zdravje Izraela). Karanteno ne bo mogoče opraviti v komercialnem hotelu, temveč izključno v zasebni namestitvi ali v posebnih karantenskih hotelih.

Izjeme: izjem od pravil vstopa načeloma ni, razen iz humanitarnih razlogov. Otroci, ki bi pripotovali v Izrael s starši, morajo prav tako izpolnjevati vse pogoje. V Izraelu je priporočeno cepljenje za vse starejše od 5 let. Za mlajše otroke ali za osebe s posebnimi potrebami se lahko zaprosi za izjemo. Podrobnosti glede tega so na voljo na spodnji spletni povezavi.

Podrobnosti glede vstopa in povezave za izpolnjevanje potrebne dokumentacije ter plačilo testa na letališču:

https://corona.health.gov.il/en/abroad/arriving-foreign-nationals/

Varnost potovanj

V državi lahko pride do hitrega poslabšanja varnostnega položaja, zato slovenskim državljanom, ki potujejo v Izrael, svetujemo posebno previdnost in spremljanje medijskih poročil o aktualnem dogajanju. Prav tako svetujemo upoštevanje navodil ter odločitev lokalnih varnostnih organov in civilne zaščite.

V državi prihaja do varnostnih incidentov na širšem območju starega mestnega jedra Jeruzalema, v Izraelu (obmejna območja z Gazo, Sirijo in Libanonom, širše območje mesta Um al Fahm) in Palestini (v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z Betlehemom in vzhodnim Jeruzalemom).

Zaradi možnosti raketnih izstrelkov iz Gaze na okoliške kraje v Izraelu odsvetujemo vsa nenujna potovanja na območje v bližini meje z Gazo. Občasno prihaja do zaostritve varnostne situacije na območju Golana, ki meji s Sirijo, zato odsvetujemo vsa potovanja na to območje. Odsvetujemo tudi nenujna potovanja v neposredno bližino meje z Libanonom.

Svetujemo izogibanje vsem demonstracijam in množičnem zborovanjem, spremljanje medijskih poročil o dogajanju ter upoštevanje nasvetov lokalnih oblasti. Zaradi možnih protestov, ki lahko prerasejo v nasilje in spopade, odsvetujemo nenujna potovanja na širše območje starega mestnega jedra Jeruzalema, posebej ob petkih. Previdnost zaradi možnih protestov in demonstracij svetujemo tudi pri gibanju v posameznih mestih.

Opozarjamo na  nevarnost  terorističnih napadov. Svetujemo posebno pozornost na javnih mestih znotraj urbanih področij in odsvetujemo zadrževanje na krajih, kjer se zbira večje število ljudi.

Svetujemo previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev v mestih, predlagamo uporabo taksijev ali t.i. sherut-ov (mini-busov). Svetujemo tudi previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev med posameznimi kraji v državi. Pogosti so napadi s kamenjem na vozila na nekaterih območjih Zahodnega brega.

Priporočamo, da se državljani pred morebitnim potovanjem v Izrael pozanimajo o varnostnih razmerah na Ministrstvu za zunanje zadeve ali na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tel Avivu.

Vstop v Izrael

Slovenski državljani za vstop v Izrael vizuma ne potrebujejo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na veleposlaništvo Izraela na Dunaju.

Potni list mora biti veljaven vsaj še šest mesecev od dneva načrtovanega odhoda iz države.

Splošna opozorila

Opozarjamo na nevarnost terorističnih napadov. Svetujemo posebno pozornost na javnih mestih znotraj urbanih področij in odsvetujemo zadrževanje na krajih, kjer se zbira večje število ljudi.

Svetujemo previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev v mestih, predlagamo uporabo taksijev ali t.i. sherut-ov (mini-busov). Svetujemo tudi  previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev med posameznimi kraji v državi. Pogosti so napadi s kamenjem na vozila na nekaterih območjih Zahodnega brega.

Kadar slovenski državljani nameravajo preko Izraela vstopiti na ozemlje Palestine (Zahodni breg in Gaza), naj se o postopku predhodno pozanimajo na izraelskem veleposlaništvu na Dunaju.

Osebe, ki potujejo v Izrael, so lahko tako ob vstopu kot izstopu iz države deležne podrobnih vprašanj o kraju, namenu, dolžini in drugih okoliščinah svojega potovanja. Običajno so temeljito pregledani tudi prtljaga, osebni predmeti in oblačila. Lahko se zgodi, da izraelski varnostni organi zahtevajo dostop do prenosnih računalnikov in/ali mobilnih telefonov. Potnikom v takih primerih priporočamo potrpežljivost in upoštevanje navodil pristojnih oblasti.

Po informacijah izraelskih organov vstopni/izstopni žigi tujih držav v potnem listu sami po sebi niso razlog za zavrnitev vstopa v Izrael. Po izkušnjah potnikov so lahko žigi nekaterih arabskih oziroma muslimanskih držav, ki jih Izrael vidi kot sovražne, razlog za podrobnejše izpraševanje s strani izraelskih obmejnih organov ob vstopu in/ali izstopu iz države.

Izraelske oblasti lahko ob prihodu na letališče Ben Gurion ali na katerega od drugih mejnih prehodov zavrnejo vstop v državo vsem osebam, za katere sumijo, da podpirajo bojkot Izraela in/ali izraelskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu ali da potujejo na Zahodni breg zaradi izvajanja političnih aktivnosti oziroma za katere sumijo, da so pro-palestinski aktivisti in simpatizerji.

Ob vstopu v Izrael prejmete vstopno kartico oz. kartonček (namesto vstopnega žiga v potni list), ki je dokaz zakonitega vstopa v Izrael in ga morate hraniti do izhoda iz države.

Skupna sporočila, namenjena ozaveščanju državljanov EU in poslovnih subjektov glede sodelovanja v finančnih in gospodarskih aktivnostih v izraelskih naseljih na zasedenih ozemljih. (več)

Priporočamo spremljanje informacij na spletni strani IAA - Israel Airports Authority, na kateri najdete informacije o izraelskih letališčih ter kopenskih mejnih prehodih in njihovih uradnih urah.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.