Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Izrael

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Politično sodelovanje

Republika Slovenija in Država Izrael sta vzpostavili diplomatske odnose 28. aprila 1992. Vse od izraelskega priznanja Slovenije je v dvostranskih odnosih med državama intenzivna dinamika, kar je v interesu prebivalstva in gospodarstva obeh držav. Odnosi so dobri in tradicionalno prijateljski, razvijajo so se v duhu konstruktivnega sodelovanja, kar potrjujejo tudi obiski na visoki ravni v Sloveniji in Izraelu.

Gospodarsko sodelovanje

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih v Izraelu najdete na spletni strani Izvozno okno.

Sodelovanje na področju kulture, izobraževanja in znanosti

Kulturno sodelovanje med državama temelji med drugim na Programu o sodelovanju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Države Izrael na področju izobraževanja, znanosti, kulture, mladih in športa. Program med drugim določa spodbujanje vzajemnega sodelovanja ustanov in organizacij, ki delujejo v kulturi, izobraževanju znanosti in umetnosti, ter izmenjavo literature, umetniških, znanstvenih in izobraževalnih vsebin. Spodbuja tudi medsebojno sodelovanje sredstev javnega obveščanja, radia in televizije, kinematografije, tiska in elektronskih medijev, poučevanja in učenja jezika in književnosti. Več o promociji slovenske kulture v Izraelu izveste na portalu Culture.si, kjer vam je na voljo tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi. Novice o aktualnih slovenskih kulturnih dogodkih v Izraelu lahko spremljate tudi na Facebook strani veleposlaništva v Tel Avivu.

Program o sodelovanju na področju izobraževanja, znanosti, kulture, mladih in športa vključuje podelitev podiplomskih štipendij za slovenske študente in raziskovalce v Izraelu in štipendij za izraelske študente v Sloveniji. Informacije o štipendijah za študij v Izraelu so dosegljive na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Države Izrael, informacije o štipendijah tujim študentom za študij v Sloveniji pa na spletni strani CMEPIUS.

Ob obisku predsednika vlade Slovenije Janeza Janše v Izraelu, 8. decembra 2020, je bila podpisana Skupna deklaracija o sodelovanju na področju tehnoloških inovacij med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS in Izraelsko upravo za inovacije. Ob prisotnosti obeh predsednikov vlad sta Skupno deklaracijo podpisala državna sekretarka Ajda Cuderman in predsednik Izraelske uprave za inovacije dr. Ami Appelbaum.

Ob obisku ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič v Izraelu, 5. in 6. junija 2017, je bil podpisan Delovni program o znanstvenem in tehnološkem sodelovanju. Na podlagi delovnega programa je bil objavljen skupni Javni razpis za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja v letih 2018 – 2020.