Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Zemeljski plaz v kraju Shovi avgusta 2023 je terjal več smrtnih žrtev.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo vsa potovanja na območja separatističnih regij Južne Osetije in Abhazije ter vsa nenujna potovanja v bližino kontaktne linije z omenjenima regijama. Kontaktna linija je pogosto neoznačena in v primeru prečkanja tvegate, da vas bodo aretirale tamkajšnje separatistične oblasti.
  V skladu z zakonodajo Gruzije je nezakonito vstopiti v Gruzijo iz Rusije prek Južne Osetije ali Abhazije, ker tam ni uradnega mejnega nadzora. Če ima vaš potni list vstopne/izstopne žige Abhazije ali Južne Osetije, lahko gruzijski organi to obravnavajo kot nezakonit vstop prek nepriznanega mejnega prehoda in vas kazensko preganjajo.
  Dostop do jam Udabno na gruzijsko-azerbajdžanski meji pri samostanu Davit Gareja je omejen. Svetujemo pazljivost, da ne bi nehote prečkali meje, ki je na tem področju neoznačena in sporna.

 • Politična situacija

  Pogosto prihaja do političnih zborovanj in protestov v središču Tbilisija ter drugih večjih mestih. Čeprav so protesti običajno mirni, lahko pride do incidentov. Svetujemo, da se izogibate velikim množicam in demonstracijam, upoštevate nasvete in navodila lokalnih oblasti, spremljate poročila medijev in ste pozorni.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je nizka, vendar lahko pride do tatvin. Svetujemo, da kopijo potnega lista vedno nosite s seboj, vendar ločeno od denarja in kreditnih kartic.

 • Terorizem

  V Gruziji ni bilo nedavnih terorističnih napadov.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Ne fotografirajte varnostno občutljivih objektov, kot so na primer vojaške baze ali vojaška oprema.

  Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami so stroge. Obsojeni storilci lahko pričakujejo zaporne kazni in visoke denarne kazni.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Svetujemo previdnost pri vožnji izven mest zaradi možnega slabega stanja cest in pomanjkanja cestne razsvetljave.

  Prometne nesreče so pogost vzrok poškodb in smrti. Vozite defenzivno. Slabe razmere na cestah, nezadostne cestne oznake in neustrezna razsvetljava povzročajo nevarnosti. Izogibajte se vožnji po temi.

  Uporabljajte samo uradno označene taksije in se vnaprej pogajajte o cenah.

  Ničelna toleranca do vožnje pod vplivom alkohola.

 • Denar

  Denar: gruzijski lari.

  Gotovino lahko zamenjate v gruzijski lari na bankah in v menjalnicah. V večjih trgovinah in restavracijah je možno plačevanje s kreditnimi karticami.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Gruzija se nahaja na aktivnem potresnem območju. Neurja in deževje v goratih predelih države lahko povzročijo poplave rek in zemeljske plazove.

Vstop v Gruzijo

Slovenski državljani za vstop v Gruzijo ne potrebujejo vizuma za bivanje do enega leta. V Gruzijo lahko slovenski državljani vstopijo tudi z veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.