Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Vstop v Egipt

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Egipt. Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov v primeru bivanja do 90 dni. Potni list mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva izdaje vizuma.

Vizum za turistični obisk je možno pridobiti na Veleposlaništvu Arabske republike Egipt v Ljubljani ali na egiptovskih mejnih prehodih (kopenskih, pristaniških oziroma na letališčih). Vizumi, izdani na mejnih prehodih, se izdajo za en vstop in omogočajo bivanje maksimalno 30 dni, na veleposlaništvu pa je možno zaprositi tudi za vizum za večkratni vstop, ki omogoča bivanje maksimalno 90 dni v okviru 6-mesečnega obdobja veljavnosti.

Egipt je že uvedel tudi elektronski vizum (e-vizum). Zanj se zaprosi preko Egypt e-Visa portala (v angleščini). Za vizum je potrebno zaprositi najmanj 7 dni pred načrtovanim potovanjem. Ker gre za enotni centralni sistem, lahko v določenih obdobjih pride do težav, povezanih s preobremenitvijo.

Imetniki potnih listin, ki imajo zaradi preteklih potovanj žige mejnih kontrol tretjih držav, praviloma nimajo težav pri vstopu v Egipt.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.