Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Odsvetujemo vsa potovanja v določene predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila (Luksor, Edfur in Asvar) in mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said) ter obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Opozarjamo na dodatno previdnost v mestu Fayoum, 70 km jugovzhodno od Kaira.

Na območju Zahodne puščave in na Sinaju občasno potekajo vojaške in varnostne operacije, zato slovenskim državljanom svetujemo, da se na ta območja ne odpravljajo niti individualno niti v organiziranih skupinah, ter da med bivanjem v Egiptu dosledno upoštevajo odločitve in usmeritve lokalnih oblasti.

Odsvetujemo vsa potovanja na severni del polotoka Sinaj. Odsvetujemo vsa ne nujna potovanja na južni del polotoka Sinaj, z izjemo mesta Sharm El Sheikh z neposredno okolico.

Odsvetujemo zadrževanje na izpostavljenih javnih mestih, zborovanjih, shodih itd, kjer se zadržuje večje število ljudi. Zlasti velja povečana previdnost v večjih turističnih mestih, kjer obstajajo določene možnosti terorističnih napadov, ker bi lahko bili tarča tudi turisti.

Svetujemo veliko previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov tudi iz drugih virov. Če se potovanju v Egipt ni mogoče izogniti svetujemo spremljanje lokalnih in regionalnih razmer preko dostopnih sredstev obveščanja.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Kairu.

Vstop v Egipt

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Egipt.

Vizum za turistični obisk je možno zaenkrat še pridobiti na mejnih prehodih (kopenskih, pristaniških ali na letališčih). Slovenski državljani, ki potujejo v Egipt morajo imeti potni list veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva izdaje vizuma.

Egipt uvaja elektronski vizum (e-vizum). Zanj se zaprosi preko spletne strani https://visa2egypt.gov.eg. Sistem bo nadomestil izdajo vizumov na meji. Za vizum je potrebno zaprositi najmanj 7 dni pred načrtovanim potovanjem.

Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov - do 90 dni.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Opozarjamo na možnost terorističnih napadov predvsem na severnem delu in v notranjosti Sinajskega polotoka, zato odsvetujemo izlete izven turističnih središč, čeprav tudi v njih velja previdnost.

Izredne razmere, ki jih je razglasil egiptovski parlament zaradi terorističnih napadov, so še v veljavi.

Za celotni polotok Sinaj velja uradna prepoved dostopa z vozilom na štirikolesni pogon. Egiptovske oblasti so leta 2017 dodatno prepovedale uporabo motornih koles na območju centralnega in severnega dela polotoka Sinaj (prepoved še vedno velja). Nekatere cestne povezave na meji z južnim delom polotoka Sinaj (cesta Suez-Taba) so za tuje državljane zaprte.

Pri obisku turističnih znamenitosti priporočamo upoštevanje navodil lokalnih varnostnih organov in organizatorjev potovanj.

Popotnicam in turistkam svetujemo, da uporabljajo konzervativna, nevpadljiva oblačila in se ne zadržujejo same v nočnih urah. Egipt namreč velja za tradicionalno družbo in prav tovrstni pogled in razumevanje se v zadnjem času krepi.

Slovenskim državljanom, ki se nahajajo v Egiptu ali se odločajo za pot v to državo, svetujemo previdnost, upoštevanje napotkov in usmeritev pristojnih lokalnih oblasti ter natančno seznanitev z razmerami v krajih, ki jih nameravajo obiskati. Ob tem državljanom svetujemo, da med bivanjem/nahajanjem ali tranzitu v/skozi Egipt, na socialnih omrežjih, ne objavljajo kakršnih koli do Egipta kritičnih vsebin.

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Opozarjamo na vnos zdravil v državo, ki vsebujejo opijate. V kolikor potujete s tovrstnimi zdravili, priporočamo, da imate seboj zdravniško potrdilo, ki vsebuje predpisano zdravilo in količino.

Svetujemo, da vzamete s seboj fotokopijo identifikacijskega dokumenta (potnega lista) oziroma imate to kopijo dosegljivo na elektronskem naslovu.

Posedovanje, uporaba ali preprodaja drog je v Egiptu hujše kaznivo dejanje, za katero je že za manjše količine zagrožena dolgoletna zaporna kazen (25 let).

Predlagamo pridobitev podrobnih informacij pri izbiri lokalnih turističnih agencij, predvsem na področju storitev športnega potapljanja, saj je zaradi gospodarskih razmer možnost dotrajane opreme in infrastrukture.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.