Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Slovenskim državljanom svetujemo, da med bivanjem v Egiptu dosledno upoštevajo odločitve in usmeritve lokalnih oblasti. Varnostna situacija se lahko dnevno spreminja, v skladu s tem je lahko dostop do posameznih lokacij začasno zaprt ali dovoljen zgolj v spremstvu varnostnih organov. Priporočamo tudi upoštevanje navodil organizatorjev turističnih potovanj.

Odsvetujemo vsa potovanja, individualno ali v organiziranih skupinah, v obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom, še posebej na severni del Sinajskega polotoka in v Zahodno puščavo, kjer občasno potekajo vojaške in varnostne operacije.

Odsvetujemo potovanja na južni del polotoka Sinaj, z izjemo obalnih mest Sharm El Sheikh, Dahab in Nuweiba, v primeru izletov na St. Catherine in vzponov na Mojzesovo goro (Mount Sinai) pa opozarjamo na previdnost in seznanitev s trenutnimi varnostnimi razmerami. Odsvetujemo vse neorganizirane vzpone na gore (v okolici mesta St. Catherine in drugod).

Opozarjamo, da za celotni polotok Sinaj velja uradna prepoved dostopa z vozilom na štirikolesni pogon. Oblasti so leta 2017 dodatno prepovedale uporabo motornih koles na območju centralnega in severnega dela polotoka Sinaj. Nekatere cestne povezave na Sinajskem polotoku so za tuje državljane občasno zaprte.

Odsvetujemo potovanja po cesti Suez-Taba, tudi v primeru, ko slednja ni uradno zaprta.

Odsvetujemo obiske verskih svetišč ali obiske v času verskih praznikov (ramadan, božični prazniki, koptski božični prazniki) v mestih Minya (južno od Kaira) in Tanta (v Delti).

Opozarjamo na dodatno previdnost ob obisku mesta Fayoum.

Odsvetujemo zadrževanje na izpostavljenih javnih mestih, zborovanjih, shodih ter nasploh na lokacijah, kjer se zadržuje ali pričenja zbirati večje število ljudi.

Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov o trenutni varnostni situaciji na državnem in lokalnem nivoju tudi iz drugih javno dostopnih virov in sredstev obveščanja.

Turistično policijo v Egiptu je mogoče 24-ur na dan klicati na številko 126, na kateri so prisotni tujih jezikov vešči operaterji. Redna interventna številka egiptovske policije je 122.

Vstop v Egipt

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Egipt.

Slovenski državljani, ki potujejo v Egipt, morajo imeti potni list veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva izdaje vizuma.

Vizum za turistični obisk je možno pridobiti na pristojnem Veleposlaništvu Arabske republike Egipt v Ljubljani ali na egiptovskih mejnih prehodih (kopenskih, pristaniških oziroma na letališčih). Vizumi, izdani na mejnih prehodih, se izdajo za en vstop in omogočajo bivanje maksimalno 30 dni, na veleposlaništvu pa je možno zaprositi tudi za vizum za večkratni vstop, ki omogoča bivanje maksimalno 90 dni v okviru 6-mesečnega obdobja veljavnosti.

Egipt je že uvedel tudi elektronski vizum (e-vizum). Zanj se zaprosi preko Egypt e-Visa portala. Za vizum je potrebno zaprositi najmanj 7 dni pred načrtovanim potovanjem. Ker gre za enotni centralni sistem, lahko v določenih obdobjih pride do težav, povezanih s preobremenitvijo.

Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov v primeru bivanja do 90 dni.

Imetniki potnih listin, ki imajo zaradi preteklih potovanj žige mejnih kontrol tretjih držav, praviloma nimajo težav pri vstopu v Egipt.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Po revolucijah v letih 2011 in 2013 je v Egiptu prišlo do nestabilnosti, ki je močno prizadela turizem na splošno. Negativen vpliv so imeli tudi teroristični napadi, katerih število je bistveno upadlo po letu 2019, in pandemija COVID-19. V zadnjem obdobju se je ta trend obrnil, tako da Egipt znova beleži naraščanje števila turističnih prihodov iz Slovenije in EU.

Velika večina turističnih potovanj v Egipt mine brez zapletov.

Ne glede na zgoraj zapisano velja, da Egipt ostaja država s povečanim rizikom terorizma, zato slovenskim državljanom vselej svetujemo previdnost, ažurno spremljanje novic o razmerah in dogajanju v državi ter dosledno sledenje navodilom turističnih agencij in pristojnih lokalnih organov, posebej v primeru, ko je za obisk posamezne lokacije potrebna predhodna pridobitev ustreznih dovoljenj. Večina terorističnih napadov se zgodi na območju severnega Sinaja. V preteklosti so bili teroristični napadi usmerjeni predvsem proti varnostnim organom (vojska in policija) ter koptski skupnosti in njihovim verskim objektom v mestih Kairo, Aleksandrija, Tanta in Minya, prišlo pa je tudi do posameznih odmevnih terorističnih akcij zoper tuje turiste.

V primeru potovanj z avtomobilom opozarjamo na kaotičen promet v večjih mestih, kjer pogosto prihaja do manjših prometnih nesreč, pri čemer nastala škoda praviloma ni pokrita z zavarovalnimi policami. Čeprav je cestna infrastruktura dobra, nevarnost prometnih nesreč ostaja visoka. Za vožnjo v določenih predelih države je potrebno posebno dovoljenje. Brez izrecnega dovoljenja močno odsvetujemo vožnjo po puščavah in drugih brezpotjih.

Stopnja kriminala v Egiptu je nizka.

Za osebno varnost turistov, ki potujejo v tuje države, je bistvenega pomena, da upoštevajo lokalne običaje. Zaradi kulturnih razlik lahko obnašanje, ki je slovenskim državljanom med bivanjem v Sloveniji povsem običajno, med obiski v tujini, kjer veljajo drugačni običaji, povzroča nesporazume ali negativna čustva. Morebitno neželeno pozornost ali nadlegovanje s strani uličnih prodajalcev zavrnite mirno in spoštljivo.

Egipt velja za tradicionalno družbo. Turisti so po vsej državi praviloma toplo sprejeti, lokalno prebivalstvo pa vselej pripravljeno nuditi pomoč. V obmorskih turističnih središčih je prisotna višja stopnja zavedanja in sprejemljivosti načina obnašanja in navad tujcev.

Popotnicam in turistkam svetujemo, da izven turističnih resortov uporabljajo nevpadljiva oblačila in se na javnih krajih ne zadržujejo same v nočnih urah.

Vsem obiskovalcem svetujemo, da pred ogledom verskih objektov oblečejo primerna oblačila in upoštevajo navodila v zvezi z vstopom v te objekte (n.pr. pokritje z ruto, sezutje čevljev, morebitne omejitve fotografiranja).

Odsvetujemo fotografiranje lokacij, ki niso izrazito turistične. Posebej svetujemo izogibanje fotografiranju vojaških objektov, letališč oziroma lokacij, ki kažejo na neurejenost ali revščino (morebitne smeti, zapuščene hiše, ipd.). Pred fotografiranjem oseb slednje vprašajte za dovoljenje.

Med bivanjem ali v tranzitu slovenskim državljanom svetujemo, da na socialnih omrežjih ne objavljajo kakršnih koli do Egipta kritičnih vsebin. Prav tako svetujemo, da v primeru demonstracij na svoje mobilne naprave ne nalagajo vsebin, ki bi ob morebitnem zasegu in pregledu utegnile vzbuditi dvom v nepristranskost imetnika.

Nakup oziroma pitje alkoholnih pijač sta omogočena (zgolj) na lokacijah, ki imajo ustrezno licenco. Gre za hotele in (v primeru nakupa) specializirane trgovine, ki se predvsem nahajajo v Kairu ter v večjih turističnih središčih (Hurgada, Sharm El Sheikh, Dahab, Marsa Alam, ipd.). Močno odsvetujemo razkazovanje ali pitje alkoholnih pijač na javnih mestih, ki nimajo ustrezne licence.

Zaradi visokih temperaturnih razlik med Slovenijo in Egiptom ter močnega delovanja klimatskih naprav v egiptovskih turističnih resortih odsvetujemo potovanja starejšim osebam, katerih splošno zdravstveno stanje je lahko problematično. Vsem slovenskim državljanom svetujemo, naj pred potovanjem preverijo, da imajo ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki vključuje kritje stroškov za morebiten letalski transport domov v primeru posebno hudih zdravstvenih stanj. V primeru izvajanja potapljaških aktivnosti naj zdravstveno zavarovanje izrecno vključuje odpravo posledic morebitnih nesreč, povezanih s potapljanjem.

Predlagamo pazljivost pri izbiri lokalnih turističnih agencij, predvsem na področju storitev potapljanja, saj obstaja  nevarnost dotrajane opreme in infrastrukture.

Ob vožnji s taksiji svetujemo vnaprejšnje dogovarjanje za ceno oziroma dosledno vztrajanje na zahtevi po vklopu taksimetra pred vstopanjem v vozilo.

Priporočamo menjavanje deviz v lokalno egiptovsko valuto na bankah, v hotelu pa zgolj v nujnih primerih. Obiskovalcem svetujemo, da imajo pri sebi vselej zadostno količino gotovine v lokalni valuti.

Opozarjamo na vnos zdravil, ki vsebujejo opijate. V kolikor potujete s tovrstnimi zdravili, priporočamo, da imate s seboj zdravniško potrdilo (v angleškem jeziku), ki vsebuje vašo diagnozo, predpisano zdravilo in količino. Dodana naj bo navedba, da so zdravila namenjena vaši osebni uporabi. Posedovanje, uporaba ali preprodaja drog je v Egiptu hujše kaznivo dejanje, za katero je že za manjše količine zagrožena dolgoletna zaporna kazen.

V kolikor ob vstopu ali izstopu posedujete gotovino v vrednosti, ki presega 10.000 USD, ste to dolžni prijaviti egiptovskim mejnim organom.

Svetujemo, da vzamete s seboj fotokopijo identifikacijskega dokumenta (potnega lista) oziroma imate to kopijo dosegljivo na elektronskem naslovu. Morebitna izguba dokumentov je povezana s stroški in izgubo časa, posebej v primeru, da se ne nahajate v Kairu.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.