Skoči do osrednje vsebine

Grozd Zdravje in Misija rak v programu Obzorje Evropa

do
Kmetijski inštitut Slovenije
dvorana Paviljona
Hacquetova ulica 17
Ljubljana
Sektor za znanost Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije vabi na dogodek »Grozd Zdravje in Misija rak v programu Obzorje Evropa«.

Vljudno vabimo raziskovalke in raziskovalce, strokovne sodelavke in sodelavce iz različnih organizacij s področja zdravja/medicine ter ostalo zainteresirano javnost, da se udeležijo dogodka, na katerem vas bodo predstavnice in predstavniki Evropske komisije, ministrstva in raziskovalci seznanili s ključnimi poudarki delovnega programa Misije za področje raka in z možnostjo vzpostavitve nacionalnega vozlišča (hub) za Misijo za rak. Predstavljeni bodo tudi aktualni poudarki Delovnega programa grozda 1 – Zdravje 2023-24 ter program EU4Health s strani Ministrstva za zdravje. Uspešni prijavitelji s področja raziskav raka iz obeh programov pa bodo predstavili svoje znanje in izkušnje pri prijavi in izvajanju tovrstnih projektov ter odgovarjali na vaša morebitna vprašanja. 

Vabljeni na letošnji sedmi dogodek v okviru projekta Krepitev podpornega okolja mreže nacionalnih kontaktnih točk za vključevanje v evropski raziskovalni prostor, ki ga sofinancira Evropska komisija iz načrta Next GenerationEU oziroma iz sredstev Načrta za okrevanje  in odpornost, izvaja pa Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije v okviru Direktorata za znanost in inovacije.

Namen projekta je izboljšanje uspešnosti slovenskih prijaviteljev pri vključevanju v mednarodni prostor ter predvsem v Evropski raziskovalni prostor, okrepitev internacionalizacije ter izboljšanje učinkovitosti in uspešnosti raziskovalno inovacijskega ekosistema v Sloveniji. Cilj projekta je okrepitev podpornega okolja že vzpostavljenih subjektov in mrež na nacionalni ravni in v mednarodnem prostoru.

Obveščamo vas, da smo morali zaradi velikega interesa prijave predčasno zapreti.

Spremenili smo lokacijo dogodka in sicer bo dogodek potekal v dvorani Kmetijskega inštituta Slovenije (Hacquetova ulica 17, Ljubljana).

Parkirnih prostorov v neposredni bližini Kmetijskega inštituta Slovenije na žalost ni na voljo, zato predlagamo, da obiskovalci dogodka 11. septembra parkirajo na javnih parkiriščih v okolici inštituta ali pridejo s kolesi, peš ali z javnim prevozom.

Program dogodka

Program dogodka angleškem jeziku

Kaj je Misija rak?

Misije EU predstavljajo nov pristop za zagotavljanje skupnih rešitev za največje izzive sodobne družbe. Aktivnosti so osredotočene na skupno (misijsko) upravljanje za reševanje globalnih izzivov. Cilji Misij EU so skladni s številnimi drugimi strateškimi prioritetami in pobudami EU kot so zeleni prehod, digitalna transformacija, Novi Evropski Bauhaus in mnoge druge. V aktualnem programu Obzorje Evropa je opredeljenih 5 misij s petimi jasnimi in oprijemljivimi cilji, ki so jih opredelili odbori misij, vzpostavljeni ravno s tem namenom. Vanje so bili vključeni strokovnjaki iz celotne EU, Evrope in sveta.

Cilji v okviru Misije EU za rak do leta 2030 so rešiti vsaj 3 milijone življenj, zagotoviti daljšo življenjsko dobo in kvalitetnejše življenje z boljšim razumevanjem raka, okrepljeno preventivo ter optimizacijo diagnostike in zdravljenja. 

Misija je septembra 2020 Evropski komisiji predložila poročilo, ki vsebuje tudi 13 prioritet na področju raziskovanja raka in politik za obvladovanje oziroma premagovanje raka v Evropski uniji. Nadaljnje raziskovanje in delo na teh področjih naj bi Misija usmerjala še naprej, ob spremljanju razvoja dogajanja tako v okviru Obzorja Evropa kot tudi v okviru Evropskega načrta premagovanja raka, ki ga je Evropska komisija predstavila 3. februar 2021.

Grozd Zdravje

Grozd Zdravje iz 2. stebra Obzorja Evropa se osredotoča na dve ključni strateški usmeritvi za raziskave in inovacije, opredeljeni v Strateškem načrtu Obzorja Evropa 2021-2024, in sicer na ustvarjanje bolj odporne, vključujoče in demokratične evropske družbe ter na spodbujanje odprte strateške avtonomije preko usmerjanja razvoja ključnih digitalnih in spodbujevalnih tehnologij, sektorjev in vrednostnih verig.

Vsebinsko program pokriva šest destinacij:

  • Ohranjanje zdravja v hitro spreminjajoči se družbi;
  • Življenje in delo v okolju, ki spodbuja zdravje;
  • Spoprijemanje z boleznimi in zmanjševanja bremena bolezni;
  • Zagotavljanje dostopa do inovativne, trajnostne in visoko kakovostne zdravstvene oskrbe;
  • Sproščanje polnega potenciala novih orodij, tehnologij in digitalnih rešitev za zdravo družbo;
  • Vzdrževanje inovativne, trajnostne, globalno konkurenčne in z zdravjem povezane industrije.

Program EU4Health

S svojim proračunom v višini 5,3 milijarde evrov v obdobju 2021–2027 program EU za zdravje zagotavlja doslej največjo finančno podporo EU na področju zdravja in je tudi eden glavnih instrumentov za izgradnjo evropske zdravstvene unije. Program prinaša dodano vrednost EU ter dopolnjuje politike držav članic pri uresničevanju štirih splošnih ciljev, ki predstavljajo ambicije programa, in desetih specifičnih ciljev, ki predstavljajo področja ukrepanja:

Izboljšanje in krepitev zdravja:

  • promocija zdravja in preprečevanje bolezni, zlasti raka;
  • mednarodne zdravstvene pobude in sodelovanje.

Zaščita ljudi:

  • preprečevanje čezmejnih nevarnosti za zdravje ter pripravljenost in odzivanje nanje;
  • dopolnjevanje nacionalnih zalog pomembnih izdelkov, potrebnih v času krize;
  • vzpostavitev rezervne sestave zdravnikov ter zdravstvenega in podpornega osebja.

Dostop do zdravil, medicinskih pripomočkov in izdelkov, potrebnih v času krize:

  • zagotavljanje, da so ti proizvodi dostopni, razpoložljivi in cenovno sprejemljivi.

Okrepitev zdravstvenih sistemov:

  • krepitev zdravstvenih podatkov, digitalnih orodij in storitev, digitalizacija zdravstvenih sistemov;
  • boljši dostop do zdravstvenega varstva;
  • razvoj in izvajanje zdravstvene zakonodaje EU ter odločanje na podlagi dokazov;
  • usklajevanje med nacionalnimi zdravstvenimi sistemi.

Program EU za zdravje se izvaja z letnimi delovnimi programi, ki podpirajo širok nabor ukrepov, razvrščenih v štiri tematske sklope z medsektorskim poudarkom na raku:

  • Pripravljenost na krize;
  • Promocija zdravja in preprečevanje bolezni;
  • Zdravstveni sistemi in zaposleni v zdravstvu;
  • Digitalizacija.

Program zagotavlja financiranje upravičenim subjektom, zdravstvenim organizacijam in nevladnim organizacijam iz držav EU in tretjih držav, pridruženih programu.

Veselimo se srečanja!