Skoči do osrednje vsebine

12. mednarodna konferenca Dan Afrike

do
Brdo pri Kranju
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije v partnerstvu z Evropsko komisijo in inštitutom Chatham House organizira 12. mednarodno konferenco Dan Afrike.
Dan Afrike 2023

Dan Afrike 2023

Osrednja tema letošnje konference bo podnebna varnost. Podnebne spremembe predstavljajo eno najresnejših groženj svetovni varnosti. Pod naslovom "Afrika in Evropa: Podnebna varnost za prihodnost – globalni izzivi, lokalni ukrepi" bo letošnja konferenca ponudila obravnavo različnih vidikov podnebne varnosti, njene mednarodne obravnave v okviru Varnostnega sveta OZN in podnebni vrh COP28, vlogo civilne družbe, žensk in mladih pri njenem naslavljanju, krepitev lokalne odpornosti na podnebne spremembe ter izzive globalnega financiranja slednjih.

Obravnavanje podnebne varnosti je bistvenega pomena za dobrobit in stabilnost tako skupnosti kot držav po vsem svetu ter za globalno skupnost kot celoto. Konferenca bo tako ponudila platformo za nadaljnjo med-regionalno izmenjavo in sodelovanje, ki bo prispevalo k napredku na področju podnebne varnosti.

Na dogodek, ki ga bo gostila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, so vabljeni ministri za zunanje zadeve afriških držav, ministri za zunanje zadeve nekaterih evropskih držav, visoki predstavniki Evropske unije in Afriške unije, predstavniki diplomatske skupnosti, strokovnjaki, raziskovalci, predstavniki nevladnih organizacij, afriške diaspore v Sloveniji, medijev ter mnogi drugi.

Za podrobnejše informacije o konferenci obiščite spletno stran Blejskega strateškega foruma (v angleščini).

Konferenco bo spremljal kulturni program, ki ga ministrstvo organizira skupaj z afriško diasporo in Afriško vasjo. Program bo potekal v četrtek, 20. aprila, celotno popoldne in bo dosegel vrhunec ob 20.00 s koncertom ganske pevke Wiyaale, ki bo nastopila skupaj s slovensko zasedbo The Yaga Yaga Band.