Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna konferenca Dan Afrike je združila udeležence iz 50 držav, 24 afriških

12. mednarodna konferenca Dan Afrike, ki je potekala pod naslovom "Afrika in Evropa: Podnebna varnost za prihodnost – globalni izzivi, lokalni ukrepi", je v Slovenijo privabila največ udeležencev doslej. Na Brdu pri Kranju je okoli 350 udeležencev iz 50 držav, od tega 24 afriških, razpravljalo o podnebni varnosti in rešitvah zanjo.

Letošnja konferenca Dan Afrike je bila časovno umeščena ob mednarodni dan Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila. Drugi dan konference, ki je osvetlil tehnološka in znanstvena prizadevanja za podnebno in okoljsko varnost s predstavitvijo inovativnih slovenskih rešitev, sta z uvodnima nagovoroma otvorila gospodarski in okoljski minister. Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je izpostavil pomen odpornih gospodarstev v povezavi s podnebno varnostjo, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan pa se je zavzel za krepitev lokalnih ukrepov in na naravi temelječih rešitev za povečanje odpornosti na podnebne spremembe.

V panelu z naslovom "Pametne poslovne rešitve za ekološko varnost" je svoje inovacije predstavilo več slovenskih tehnoloških in znanstvenih ustanov. Center odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije deluje na področju vesoljskih tehnologij. Njihovi interaktivni mikrosateliti sodelujejo pri opazovanju dogajanja na zemeljski površini ter so zaradi svoje odzivnosti uporabni, denimo, pri zaznavanju požarov. GeoCodis že vrsto let sodeluje z več afriškimi državami pri izvajanju monitoringa voda za potrebe kmetijstva. Z možnostmi ponovne, krožne uporabe tekstilnih in plastičnih odpadkov se ukvarja Inštitut za varstvo okolja in senzoriko. Svoje ekološke rešitve pa je predstavil tudi Jean Monnet center odličnosti za trajnostno modro gospodarstvo, ki deluje v okviru Evro-sredozemske univerze EMUNI.

Z namenom krepitve gospodarskega sodelovanja z afriškimi državami je na konferenci potekala še predstavitev poslovnih klubov Slovenije z Zambijo, Gano, Tunizijo, Nigerijo, Slonokoščeno obalo in Kamerunom.

Dvodnevno mednarodno konferenco Dan Afrike s številčno udeležbo predstavnikov slovenske vlade in vlad afriških držav, strokovnjakov, raziskovalcev, gospodarstvenikov, "think tankov",  študentov in afriške diaspore, je zaokrožil državni sekretar Samuel Žbogar. V nagovoru se je zahvalil so-organizatorjem, nastopajočim in udeležencem. "Konferenca je potrdila pomen podnebne varnosti", je dejal in izrazil zadovoljstvo glede močne gospodarske in kulturne komponente tega dogodka.

Žbogar se je zavzel za okrepljeno vlogo Varnostnega sveta organizacije Združenih narodov pri naslavljanju tega globalnega izziva, pa tudi za sistemsko vključevanje podnebne varnosti v razprave 28. Konference Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP28).
Pozval je k ukrepanju na vseh ravneh: diplomatskim prizadevanjem in ukrepom na lokalni ravni ter iskanju sonaravnih rešitev in opozoril na pomen vključevanja žensk in ostalih deležnikov v okoljske politike.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je imela ob robu konference več dvostranskih srečanj, in sicer se je sestala z ministrico za zunanje zadeve Malavija Nancy Tembo, z zunanjim ministrom Ruande Vincentom Birutom, zunanjim ministrom Zelenortskih otokov Rui Alberto de Figueiredo Soaresom ter z zunanjim ministrom Zveze Komori Dhoihir Dhoulkamalom.

V okviru konference Dan Afrike sledi še tridnevni seminar (od 24. do 26. aprila) o krepitvi zmogljivosti na področju podnebnih sprememb, miru in varnosti. Seminar v organizaciji Centra za usposabljanje za mirovne operacije (POTC) in Ministrstva za zunanje in evropske zadeve bo udeležencem, med njimi številnim predstavnikom afriških držav, omogočil boljše razumevanje varnostnih tveganj, povezanih s podnebnimi spremembami.