Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon je z nagovorom otvorila 12. mednarodno konferenco Dan Afrike

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na Brdu pri Kranju otvorila 12. mednarodno konferenco Dan Afrike, ki letos poteka pod naslovom "Afrika in Evropa: Podnebna varnost za prihodnost – globalni izzivi, lokalni ukrepi". Dvodnevne konference, na kateri bo poleg političnega in gospodarskega dela bogat kulturni program, se bo udeležilo več kot 350 udeležencev iz Slovenije in Afrike.

Ministrica Fajon je v uvodnem nagovoru opozorila na uničujoče posledice podnebne krize, ki zahtevajo korenite spremembe: "Če lahko kateremu vprašanju rečemo globalni izziv, so to zagotovo posledice podnebnih sprememb, spričo katerih smo vsi majhni in ranljivi. Hkrati so podnebne spremembe tudi priložnost, da vzpostavimo nova ali obnovimo obstoječa partnerstva. Za Slovenijo kot majhno državo je ključnega pomena, da gradimo partnerstva po vsem svetu ter da nas v zunanjepolitičnem delovanju vodita solidarnost in spoštovanje."

Ministrica je v nagovoru poudarila še pomen partnerskega prenosa znanja, tehnologij in inovacij v boju proti podnebnim spremembam ter nujnost vključevanja žensk in mladih v oblikovanje politik in podnebnih ukrepov. "Mladi so naša prihodnost, njihovo število narašča in vsi imajo pravico živeti v blaginji in spoštovanju. Če jim tega ne zagotovimo, jih dobesedno silimo v to, da si iščejo svetlejšo prihodnost kje drugje," je dodala ministrica.

Ministrica Fajon je po uvodnem nagovoru – skupaj z ministrico za zunanje zadeve Malavija Nancy Tembo, ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Ruande Vincentom Biruto, ministrom za zunanje zadeve, sodelovanje in regionalno integracijo Zelenoorskih otokov Ruijem Albertom de Figuieredom Soaresom in ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Komorov Dhoihirjem Dhoulkamalom – sodelovala na panelu voditeljev. Govorili so o podnebni pravičnosti, učinkovitem modelu globalnega podnebnega financiranja ter regionalnih in lokalnih rešitvah za specifične okoljske izzive. Preko avdio-video povezave se jim je pridružil tudi posebni ameriški predsedniški odposlanec za podnebje John F. Kerry. Ministrica Fajon je poudarila pomen sodelovanja pri varovanju naravnih virov: "Pogosto uporabljam izraz vodna diplomacija, saj lahko s skupnim in čezmejnim upravljanjem voda na miren in trajnosten način preprečimo nasilje in vojne ter tako zaščitimo blaginjo naših državljanov."

"Srečanje s kolegi iz Afrike je seveda tudi priložnost, da spoznajo Slovenijo v luči zelene države, države, ki je zanesljiva partnerica, ki ji je mar za revščino, energetsko, prehransko varnost, za mir in končanje konfliktov in vojn," je v izjavi za medije povedala ministrica.

Sledil je panel o vlogi Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) pri obravnavanju podnebnih sprememb, kar je vsebinsko povezano tudi s kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN. Panelisti so se strinjali, da morajo podnebne spremembe postati stalnica razprav v Varnostnem svetu. Zavzeli so se tudi za aktivno vlogo regionalnih organizacij, kot je Afriška unija, ki najbolje pozna specifične probleme ter zgodbe in težave ljudi.

Udeležence konference sta nagovorili tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je prevzela pokroviteljstvo nad konferenco in preko avdio-video povezave evropska komisarka za mednarodno partnerstvo Jutta Urpilainen. Konferenco sicer gosti Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije, ki dogodek organizira v sodelovanju z Blejskim strateškim forumom, Chatham House in Evropsko komisijo.

Po političnem in gospodarskem delu konference bo na Novem trgu v Ljubljani potekal bogat kulturni program, vrhunec katerega bo koncert pevke in kantavtorice iz Gane Wiyalle s slovenskim bandom.

Celoten nagovor ministrice Fajon na otvoritvi konference.