Skoči do osrednje vsebine

Mesec znanosti 2021

do
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport letos že šesto jesen zapored organizira niz dogodkov, povezanih s predstavitvijo, delom, uspehi in promocijo slovenske znanosti in raziskovanja. Mesec znanosti se bo tudi v 2021 raztezal od oktobra do konca decembra.

Mesec znanosti 2021 bo v središče postavil dve aktualni temi, in sicer Predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije in postopek sprejemanja nove Resolucije o raziskovalni in inovacijski strategiji Republike Slovenije 2021-2030. 

Na ravni EU je pred nami namreč ključna naloga določitve okvira upravljanja in aktivnosti novega Evropskega raziskovalnega prostora (ERA), v okviru katerega bo zastavljena tudi dinamika sodelovanja Evropske komisije, držav članic in pridruženih držav na področju raziskav in inovacij za prihodnje obdobje. Dogodki meseca znanosti bodo ustrezno zrcalili aktualne prioritete in prihajajoče izzive na področju znanosti v letu 2021, zato bodo številni dogodki tematsko obarvani, v središče pa želimo postaviti spletne razprave o posameznih vsebinskih poglavjih predlagane resolucije o raziskovalni in inovacijski strategiji (RISS 2030).

Ob priložnosti Slovenskega Predsedovanja Svetu EU bomo tokrat v Mesecu znanosti gostili tudi dva dogodka predsedovanja, in sicer  hibridno konferenco »Novi evropski raziskovalni prostor – vzpostavljanje odgovorne, z znanjem vodene družbe tretjega tisočletja« ter spletno konferenco Marie Sklodowska Curie o ukrepu »krepitev kroženja možganov v novem Evropskem raziskovalnem prostoru«.

Osrednji dogodek ostaja podelitev za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, Puhovo nagrado, Puhovo priznanje in priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije v letu 2021.

Tudi v Mesecu znanosti 2021 nadaljujemo z sedaj že tradicionalnim sodelovanjem z Mlado akademijo in društvom VTIS. Mlada akademija tudi letos pripravlja serijo spletnih delavnic na temo odprte znanosti ter posebno delavnico, ki se bo posvetila vprašanju duševnega zdravja raziskovalcev, društvo VTIS pa zaključuje Mesec znanosti 2021 s tradicionalnim Simpozijem Slovenskih raziskovalcev v tujini, v okviru katerega bodo organizirali tudi okroglo mizo na temo žensk v znanosti.  

Pridruži se dogodkom Meseca znanosti tudi ti!

 Načrtovani dogodki za leto 2021, o katerih bodo kmalu na voljo tudi dodatne informacije:

  1. Spletne razprave o predlogu nove Resolucije o raziskovalni in inovacijski strategiji Republike Slovenije 2021-2030; 25., 26. in 28. oktober 2021 (spletni dogodki)
  2. Konferenca Predsedstva: »Novi evropski raziskovalni prostor – vzpostavljanje odgovorne, z znanjem vodene družbe tretjega tisočletja« 26. in 27. oktober 2021 (hibridni dogodek)
  3. Doktorat- kako pa ti definiraš uspeh? – spletna delavnica Mlade Akademije; 4. november 2021 (spletni dogodek)
  4. Serija spletnih seminarjev Mlade akademije; 2. november do 30. november 2021 (spletni/hibridni dogodki)
  5. Spletna konferenca Marie Sklodowska Curie: "Krepitev uravnoteženih mobilnostnih tokov v Evropi"; 15. november in 16. november 2021 (spletni dogodek)
  6. Spletni posvet Komisije za enake možnosti na področju znanosti: »Obravnava spolnega nadlegovanja v znanstvenem prostoru - Kaj se zgodi po prijavi?« 2. december 2021 ob 10.00 (spletni dogodek)
  7. Predstavitve projekta Pirati plastike; 8. december 2021 ob 10.00 (spletni dogodek)
  8. Podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti; 10. december 2021 ob 20. uri, Cankarjev dom, Ljubljana (prenos na RTV SLO)
  9. Simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini; 20. in 21. december 2020, (spletni dogodek)