Skoči do osrednje vsebine

Predstavitve projekta Pirati plastike

do
Virtualni dogodek
Predstavitev projekta je namenjena tako strokovni kot laični javnosti in se bo osredotočila na prikaz rezultatov projekta in primerjavo z nemškimi podatki ter orisala možnosti za nadaljevanje in širitev projektnih aktivnosti tudi po zaključki slovenskega Predsedovanja Svetu EU.

Projekt Pirati plastike, ki ga pod mentorstvom izvajajo na številnih slovenskih vzgojno-izobraževanih zavodih predstavlja krovno, horizontalno pobudo Slovenije v okviru Predsedovanja Svetu EU. Predstavitev projekta je namenjena tako strokovni kot laični javnosti in se bo osredotočila na prikaz rezultatov projekta in primerjavo z nemškimi podatki ter orisala možnosti za nadaljevanje in širitev projektnih aktivnosti tudi po zaključki slovenskega Predsedovanja Svetu EU.

Dogodek je namenjen informiranju zainteresirane javnosti o makro in mikroplastiki ter njenem vplivu na okolje, ozaveščanju o pomenu preprečevanja onesnaževanja s plastiko, promociji skupnostne znanosti ter navezovanju stikov za sodelovanje pri morebitnem nadaljevanju projekta. Po uvodnih nagovorih bo dogodek potekal v obliki razprave med projektno ekipo, kjer bodo predstavili izvor in idejno zasnovo projekta, organizacijski pristop k izvedbi, rezultate projekta ter njihovo komunikacijo in želje za razvoj projekta v prihodnje. Podatke o onesnaženosti slovenski rek z mikro in makroplastiko bosta predstavila vodja projekta, dr. Mateja Grego iz Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo in Štefan Trdan iz Inštituta za vode RS, organizacijsko izvedbo projekta pa bo osvetlila Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja.

O tem, kako je projekt potekal na terenu in kaj pomeni mladim, pa bodo spregovorila mentorica Anja Rajbar s svojimi učenci iz Osnovne šole Valentina Vodnika Ljubljana. Oba pogovora bo vodila Renata Dacinger, voditeljica in urednica oddaje Ugriznimo znanost.

Dogodek bo mogoče spremljati preko spletnega prenosa na uradnem YouTube kanalu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Pobudniki projekta so trio Predsedstva Sveta Evropske unije, ministrstva Slovenije, Nemčije in Portugalske. Projekt predstavlja eno vodilnih javno-političnih pobud v okviru Evropskega raziskovalnega prostora (ERA). Cilji projekta prispevajo k uresničevanju ambicij zelenega prehoda in se uresničujejo preko pristopa skupnostne znanosti. Vodenje slovenske misije proti plastičnemu onesnaževanju je prevzela Morska biološka postaja Piran, Nacionalnega inštituta za biologijo v sodelovanju z Inštitutom RS za vode in Ekologi brez meja.

Poleg navedene kontaktne osebe se za dodatne informacije lahko za podrobnosti obrnete na Katjo Sreš (Ekologi brez meja).