Skoči do osrednje vsebine

Podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti

do
Cankarjev dom (prenos na RTVSLO)
Nagrade in priznanja predstavljajo najvišje priznanje Republike Slovenije na področju znanosti in inovacij, ki se podeljujejo že od leta 1997. V letošnjem letu bo podeljenih 6 Zoisovih priznanj za pomembne dosežke, 4 Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, 2 Zoisovi nagradi za življenjsko delo, 1 Puhovo nagrado za življenjsko delo, 1 Puhovo nagrado za vrhunske dosežke in 1 priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije.

Republika Slovenija izjemne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti nagrajuje že vse do leta 1997. O nagradah in priznanjih odloča Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki vsako leto podeli največ 15 nagrad in priznanj.

Zoisove nagrade in priznanja s področja vseh znanstvenih ved podeli raziskovalkam in raziskovalcem, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Puhove nagrade in priznanja dodeli zaslužnim za izume, tehnološke in netehnološke razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov z vseh znanstvenih področij pri uvajanju novosti v gospodarsko in družbeno prakso. Za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini pa podeljuje priznanje z nazivom Ambasador znanosti Republike Slovenije.

V letu 2021 bo predsednik Odbora Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti prof. Janez Plavec podelil 6 Zoisovih priznanj za pomembne dosežke, 4 Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, 2 Zoisovi nagradi za življenjsko delo, 1 Puhovo nagrado za življenjsko delo, 1 Puhovo nagrado za vrhunske dosežke in 1 priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije.

Podelitev nagrad je namenjena nagrajencem in povabljenim gostom. Dogodek bo mogoče spremljati preko prenosa na drugem programu RTVSLO.