Skoči do osrednje vsebine

Serija spletnih seminarjev Mlade akademije

do
Spletni dogodki in dogodek v živo
Mlada Akademija že četrto leto zapored v okviru Meseca znanosti organizira dogodek Odprta znanost 2021, ki bo tudi tokrat potekal v obliki štirih tematskih seminarjev.

Mlada Akademija že četrto leto zapored v okviru Meseca znanosti organizira dogodek Odprta znanost. Tudi letošnji dogodek bo potekal v obliki niza štirih seminarjev, pri čemer bodo trije potekali v celoti preko spleta, eden v hibridni obliki (v s spletnim prenosom). Dogodki bodo potekali štiri torke v novembru, tematsko bodo pokrili podatkovne objave v znanstvenih revijah, odprt dostop do raziskovalne infrastrukture, odprto strojno opremo in načela FAIR.

Prvi seminar bo potekal v torek, 2. novembra 2021. Seminar se bo ukvarjal z vprašanjem, kako spodbuditi in nagraditi odprte znanstvene prakse. Pogovor bo vodila Maja Dolinar iz Mlade akademije. Drugi seminar, kjer bo gost dr. Zoran Ren, prorektor znanstveno-raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru, bo potekal 9. novembra in se bo osredotočil na vprašanje odprtega dostopa do raziskovalnih infrastruktur, ki je še posebej relevantno za Univerzo v Mariboru, ki je v postopku izvedbe večjega infrastrukturnega projekta RIUM za nabavo nove vrhunske znanstvenoraziskovalne opreme. V torek, 23. novembra 2021 bo v prostorih Zavoda 404 potekala delavnica o odprti strojni opremi*, ki jo bo vodil Rok Capuder, fizik in direktor Zavoda 404, moderiral pa Sebastian Dahle iz Mlade akademije. Delavnica bo praktično usmerjena, saj bodo udeleženci z mikrokrmilnikom Arduino usposobili merilnik zračne vlage in temperature, ter podatke s senzorjev zapisali v datoteko. Zadnji v nizu seminarjev bo potekal 30. novembra in bo gostil ga. Sarah Jones, vodjo odnosov z uporabniki pri vseevropskem omrežju za raziskovalno in izobraževalno skupnost GEANT ter članico upravnega odbora Evropskega oblaka odprte znanosti EOSC. Ana Slavec iz Mlade akademije se bo z njo pogovarjala o deljenju podatkov v skladu z načeli FAIR ter kakšno podporo pri tem lahko nudi EOSC.

Kontaktna oseba na strani Mlade akademije je Ana Slavec.

Udeležba: predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Mlada akademija, raziskovalke in raziskovalci, doktorski študentje, zainteresirana javnost

Spletna stran dogodka: Odprta znanost 2021

Zaradi omejenega števila mest je za udeležbo na delavnici o odprti strojni opremi, ki bo v živo potekala 23. novembra, obvezna registracija. Za ogled preko spleta pa registracija ni potrebna.