Skoči do osrednje vsebine

Slovenska delegacija v ZN

Razglasitev Svetovnega dne čebel v Združenih narodih | Avtor MKGP

1 / 2

O projektu Svetovni dan čebel

Leta 2014 je Čebelarska zveza Slovenije podala pobudo, da 20. maj postane svetovni dan čebel. Pobudo je podprla Vlada Republike Slovenije, ki si je prizadevala za razglasitev pobude. Podporo pobudi je septembra 2015 izrazila tudi največja mednarodna čebelarska organizacija Apimondia.

V sklopu te pobude je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potovalo po svetu s paviljonom Čebelji svet in aktivno izvajalo promocijo in informiralo o pobudi ter drugih podpornih projektih. Pri tem je opravilo številna bilateralna srečanja s predstavniki drugih držav in mednarodnih organizacij ter organiziralo strokovne dogodke.

17. novembra 2017 je bila v okviru Ekonomsko-finančnega odbora Organizacije združenih narodov sprejeta resolucija za razglasitev svetovnega dne čebel. Resolucijo je nato 20. decembra 2017 potrdila Generalna skupščina OZN v New Yorku in 20. maj razglasila za svetovni dan čebel.

Po več kot treh letih prizadevanj je bila 17. novembra 2017 v okviru Ekonomsko-finančnega odbora Organizacije združenih narodov sprejeta resolucija za razglasitev svetovnega dne čebel. Resolucijo je nato 20. decembra 2017 soglasno potrdila Generalna skupščina OZN v New Yorku in tako 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Podprle so jo vse države OZN, 115 držav pa je bilo tudi kosponzoric, med njimi tudi največje države, kot so ZDA, Kanada, Kitajska, Rusija, Indija, Brazilija, Argentina, Avstralija ter vse države Evropske unije.

Ob tem pomembnem dosežku je vodja projekta mag. Dejan Židan povedal: »Razglasitev svetovnega dne čebel razumem predvsem kot obveznost ‒ več želimo narediti za zaščito čebel in drugih opraševalcev, biti aktivnejši pri zagotavljanju biotske raznovrstnosti in zlasti uspešnejši v boju proti svetovni lakoti, pri čemer čebele in drugi opraševalci na svojih krilih nosijo pomembno breme zagotavljanja proizvodnje hrane. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem, ki so v teh letih napornega dela razumeli cilje tega projekta in ga podpirali in osebno verjeli vanj; s svojim delom in podporo ste pomagali, da smo danes dosegli ta cilj, ki se nam je pred tremi leti in pol zdel težko uresničljiv, skoraj nerealen. Slovenija je lahko ponosna na svoje ljudi, na svojo deželo in predvsem na čebele.«

Cilji projekta

Cilj svetovnega dne čebel je ozaveščanje zavedanju svetovne javnosti o pomenu ter zaščiti čebel in drugih opraševalcev. Ti so čedalje bolj ogroženi in zato potrebujejo zaščito njihovega naravnega okolja, kar jim bo omogočilo nadaljnje preživetje. Poleg čebeljih pridelkov, ki veljajo za kakovostno hrano, je namreč njihov največji doprinos opraševanje skoraj treh četrtin vseh rastlin. Kar tretjina svetovne pridelave hrane je odvisna od opraševalcev.

20. maj je bil poleg rojstnega dne čebelarja Antona Janše izbran tudi zato, ker je maj mesec bujnega razvoja čebel in narave na severni polobli, na južni polobli pa čas, ko se pobirajo čebelji proizvodi in sadovi čebeljega opraševanja kot ekosistemske storitve.

Ob svetovnem dnevu čebel se vsako leto vrstijo številna konference, obeležitve in ostali dogodki po Sloveniji in svetu, ki ozaveščajo javnost o pomembnosti ohranjanja čebel, opraševalcev in biotske raznovrstnosti. Hkrati so praznovanja tudi priložnost za promocijo čebelarjev, čebeljih pridelkov, čebelarske kulturne dediščine in čebelarstva na splošno. Vsako leto se v Organizaciji ZN za hrano in kmetijstvo FAO in države gostiteljice na svetovni ravni organizira mednarodna obeležitev svetovnega dneva čebel.

Prva je potekala 20. maja 2018 v Sloveniji, natančneje v Žirovnici, ki je tudi rojstni kraj Antona Janše.

Podporni projekt Slovenski tradicionalni zajtrk

Pomemben podporni projekt Svetovnemu dnevu čebel, kjer so ključno vlogo odigrali slovenski čebelarji, je tudi Tradicionalni slovenski zajtrk. Zametki projekta segajo v leto 2007, ko so slovenski čebelarji v okviru projekta Medeni zajtrk prvič ponudili med za zajtrk otrokom v vrtcih in šolah. V okviru te izobraževalno promocijske akcije so čebelarji seboj so prinesli med in se z otroki, učitelji in vzgojitelji pogovarjali o čebelah, čebelarstvu, medu in medovitih rastlinah.

Iz teh obetavnih zametkov je bil leta 2011 prvič izveden Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je temeljil na donaciji živil. Projekt je bil sprva namenjen predvsem vzgojno-izobraževalnim ustanovam, zdaj pa se mu vsako leto pridruži vedno več drugih institucij, posameznikov, podjetij, turističnih objektov in gostinskih obratov.

Pomemben premik je bil storjen leta 2013, ko je bila uvedena možnost uveljavljanja povračila stroškov za nakup živil. Kruhu in medu so bili dodali še maslo, mleko in jabolka ali drugo sveže ali suho sadjem, pomembno pa je njihovo poreklo. Vsa živila so namreč  pridelana in predelana v Sloveniji.

Tradicionalni slovenski zajtrk je nedvomen uspeh, ki je prispeval tudi k temu, da danes vse več otrok zajtrkuje (več kot 50 %). Projekt je zastavljen širše, saj gre za podporo slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane, s čimer se spodbujanja samooskrba s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Čebelji svet

V želji po čim širšem ozaveščanju o pomenu čebel in drugih opraševalcev ter njihove ključne vloge na področju kmetijstva, okolja in za človeštvo nasploh, kar je glavni cilj pobude za razglasitev svetovnega dneva čebel, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravilo interaktivno razstavo z naslovom »Čebelji svet«. Obiskovalci lahko v paviljonu na interaktiven način doživijo svet čebel, in sicer preko virtualne resničnosti si približajo čebele, se z njimi fotografirajo, poslušajo brenčanje čebel, vonjajo propolis ter druge zanimive stvari, vse s pomočjo sodobne tehnologije. 

Paviljon v obliki kupole iz šestkotnikov iz lesa v obliki satovja, premera 6 m in višine 3,5 m, ki ga nadgrajujejo ilustrativne fotografije, video posnetki in drugo gradivo o čebelah, ki združuje najnovejši tehnološki napredek in slovensko znanje, ponuja obiskovalcu posebno izkušnjo.

Pobuda svetovni dan čebel povezuje in združuje ves svet.

Paviljon je bil prvič predstavljen javnosti septembra 2016 na sedežu Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) v času 25. zasedanja Odbora za kmetijstvo. 

Nato pa je gostoval v številnih prestolnicah po vsem svetu (na sejmu Agra Slovenija, na sedežu Evropske komisije v Bruslju v Belgiji, kongresu Apimodije v Istanbulu v Turčiji, na mednarodnem sejmu vina in žganih pijač v Hongkongu ter v Združenih narodih v New Yorku, ZDA. 

Čebelji paviljon

Čebelji paviljon | Avtor MKGP