Skoči do osrednje vsebine

Osrednje praznovanje ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo

Par, ki se drži za roke. Ena roka ima zapestnico EU, druga napis I feel Slovenia
Slovenija je postala članica Evropske unije 1. maja 2004. Dvajseto obletnico vstopa smo praznovali 9. maja v Novi Gorici, prihodnji Evropski prestolnici kulture.

V Novi Gorici je pred dvajsetimi leti takratni predsednik Evropske komisije Romano Prodi simbolno sprejel takratnega predsednika slovenske vlade dr. Antona Ropa in Slovenijo v Evropsko unijo. Nova Gorica bo leta 2025 skupaj z italijansko Gorico tudi Evropska prestolnica kulture, zato ima osrednje praznovanje prav tu še dodaten simbolni pomen.

Na praznovanje smo povabili oba tedanja akterja, Romana Prodija in dr. Antona Ropa. S profesorjem Prodijem smo v vladnem GOVSI podkastu obudili spomine na čas pred dvajsetimi leti in kakšno pot sta v tem času prehodili Slovenija in Evropska unija.

K sodelovanju pri organizaciji dogodkov smo povabili številne institucije in organizacije, zato je bil dan pester in zanimiv. Vabljeni k prebiranju utrinkov z različnih prizorišč!

Državna proslava

Državna proslava ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo se je simbolično odvila v bližini Trga Evrope, na katerem sta pred 20 leti Romano Prodi in dr. Anton Rop odštevala zadnje sekunde pred vstopom v unijo evropskih držav, ki je pomenil eno od prelomnic v življenju slovenskih državljanov. 

Goste sta nagovorila predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Spremljevalni program

Pred večerno proslavo je dogajanje v Novi Gorici potekalo povsem v evropskem duhu ob spoznavanju evropske povezave in članstva Slovenije v njej.

Dopoldne je na Bevkovem trgu potekala Tržnica aktivnosti dijakov novogoriške gimnazije. Obiskovalci so se lahko pomerili v različnih aktivnostih na stojnicah, v živo pa so si lahko ogledali tudi likovno ustvarjanje dijakov likovne smeri. V pestrem kulturnem programu so mladi nastopili v glasbenih in plesnih točkah, končali pa so ga z atraktivnim nastopom Cheerleading skupine.

Mlade je na trgu nagovoril novogoriški župan Samo Turel. "Ste prihodnost EU, spoštovanja, sodelovanja, prihodnost miru," jim je med drugim položil na srce. 

Mladi, rojeni po vstopu Slovenije v unijo, so sodelovala tudi pri simulaciji Evropskega parlamenta v organizaciji Gimnazije Nova Gorica, ambasadorke Evropskega parlamenta, ki vsako leto obišče Strasbourg, kjer dijaki debatirajo z učenci iz vseh držav članic.

Na simulaciji so mladi v slovenščini in italijanščini razpravljali o skupnih ciljih za trajnostno prihodnost. Med njimi je bilo slišati, da jim EU pomeni predvsem zagotovilo za mir.

1 / 2

Nedaleč od Bevkovega trga je v Xcentru zavod GO! 2025 v počastitev 20. obletnice vstopa v EU prikazal del projektov, ki se bodo tam odvijali prihodnje leto. V sklopu projekta evropske prestolnice kulture GO! 2025 so predstavili tudi projekt Laboratorij za prihodnost hrane.

Popoldne so mimoidoče stojnice vabile, da se spoznajo z različnimi projekti, ki so nastali s pomočjo EU.

Pestro dogajanje je dopolnil pogovor zunanje ministrice Tanje Fajon z nekdanjimi evropskimi poslanci Borutom Pahorjem, Jelkom Kacinom in Romano Jordan ter nekdanjim evropskim komisarjem Janezom Potočnikom.

Evropski dan je zvečer po proslavi zaokrožil koncert Vlada Kreslina.

Spremljevalni program