Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: »Evropa je močna le, če je enotna in močna je toliko, kolikor je solidarna«

Premier dr. Golob se je udeležil današnje državne počastitve 20. obletnice vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo, ki je potekala v Novi Gorici. Počastitev je potekala na dan Evrope, ko se spominjamo tudi začetka evropskega združevanja, ki ga je zaznamoval podpis Schumanove deklaracije.
Predsednik vlade dr. Golob je sprejel tedanjega predsednika Evropske komisije Romana Prodija, tedanjega predsednika vlade Antona Ropa in tedanjega predsednika državnega zbora Boruta Pahorja

Predsednik vlade dr. Golob je sprejel tedanjega predsednika Evropske komisije Romana Prodija, tedanjega predsednika vlade Antona Ropa in tedanjega predsednika državnega zbora Boruta Pahorja | Avtor: Borut Živulovič/Foto Bobo

1 / 5

V slavnostnem nagovoru je poudaril, da je dogodek osvetlil obdobje, ko se je rodila zamisel o združevanju evropskih narodov pod eno zastavo. Poudaril je številne prednosti, ki smo jih prebivalci Slovenije pridobili z vstopom v EU.

»Zame osebno so to zelo čustveni trenutki. Ljudje, ki smo rasli ob meji, nikoli ne bomo pozabili občutka neizmernega ponosa, ko smo se zavedeli, da smo postali del velike evropske družine,« je svojo osebno izkušnjo izpostavil premier.

»Nova Gorica je zrasla na evropskih vrednotah. Na veliki ideji o povsem novem, drugačnem, sodobnem mestu, v katerem bodo ljudje živeli svobodno in v medsebojnem spoštovanju. Gradnja Nove Gorice je bila izraz tistih let, ki so bila težka, a tudi polna optimizma,« je povedal premier in dodal, da je bilo mesto simbol upanja, a hkrati tudi delitev. »Obe Gorici, tako blizu, a hkrati tako razdeljeni. In Evropa je bila odgovor.«

Ideja Evrope je navdihnila idejo o naši samostojnosti, ideja o Trgu Evrope, ki je skupni trg obeh Goric, pa je navdihnila ponovno združitev obeh Goric, je povedal predsednik vlade.

»Pred 20 leti je bil trenutek zmagoslavja, veselja in velikih pričakovanj. In danes ponovno potrjujemo svojo zavezanost idealom miru, socialne blaginje in solidarnosti, ki jih Evropska unija predstavlja,« je povedal premier, ki se je v nagovoru dotaknil tudi poti, ki jo je prehodila Slovenija v dveh desetletjih članstva v Evropski uniji.

»Od vstopa Slovenije v Evropsko unijo smo prehodili pot, ki ni bila le dolga, temveč tudi polna spoznanj. Evropsko unijo smo prvo desetletje doživljali kot država kandidatka, zadnjih dvajset let pa kot polnopravna članica,« je dejal in dodal, da je Slovenija kot članica Evropske unije doživela raznolike preizkušnje. »Evropa je močna le, če je enotna, in močna je toliko, kolikor je solidarna. In kolikor je Evropa močna, toliko je Slovenija varna.«

Predsednik vlade je tudi izpostavil, da je Evropska unija več kot le politična institucija – je skupnost vrednot. »Danes lahko ugotavljamo, da je Evropa veliko več kot le skupnost držav. Je skupnost vrednot, kot so vključenost, povezanost med narodi in raznolikost. Je skupnost, ki priznava dostojanstvo in vrednost vsakega posameznika ter si prizadeva ustvariti družbo, v kateri ima vsakdo priložnost za uspeh. A danes so te vrednote na preizkušnji, nekatere ideje se preko različnih populizmov vračajo v evropski prostor,« je povedal in opozoril na pomen solidarnosti in sodelovanja v Evropi.

»Ko bomo čez dober mesec izrazili svojo svobodno odločitev in povedali, kakšno Evropo si želimo, ne smemo pozabiti, da so evropske vrednote branik demokracije. Naša odgovornost je, da izkoristimo volilno pravico in s svojim glasom branimo demokratične vrednote, ki so temelj naše družbe,« je povedal in pozval k udeležbi na evropskih volitvah, ki bodo 9. junija, saj tako lahko potrdimo svojo zavezanost evropskemu projektu. Predvsem pa, da to naredimo na način, da bo Evropa močnejša in Slovenija bolj varna.

Ob 9. maju, dnevu zmage, je predsednik Vlade RS dr. Golob zaželel, da bi ob slovenskem priznanju Palestine tudi palestinskemu narodu prinesli kanček upanja na novi poti v svobodo.

Pred začetkom državne počastitve se je premier dr. Robert Golob srečal tudi s ključnimi akterji ob vstopu Slovenije v EU leta 2004. Sprejel je tedanjega predsednika Evropske komisije prof. Romana Prodija, tedanjega predsednika Vlade RS dr. Antona Ropa ter tedanjega predsednika Državnega zbora RS Boruta Pahorja. Srečanje je imelo velik simbolni značaj, saj je na tem mestu Slovenija pred 20 leti praznovala vstop v EU in spisala pomemben del svoje zgodovine.