Skoči do osrednje vsebine

GOVSI podkasti na temo 20 let članstva Slovenije v EU

Serija izbranih epizod GOVSI podkasta je namenjena vsebinam, povezanih z 20 leti članstva Slovenije v Evropski uniji. Gostimo zanimive goste, s katerimi osvetljujemo proces vključevanja in razlagamo obdobje članstva Slovenije v EU. Pogovarjali pa se bomo tudi o prihodnosti integracije in njeni nadaljnji širitvi.

Povabili smo različne goste, od današnjih vladnih predstavnikov in ljudi, ki so pomembno prispevali k včlanitvi, do strokovnjakov in akademikov, ki lahko analizirajo ter komentirajo današnje dogajanje ter kakšni so prihodnji izzivi Evropske unije in Slovenije.

Vabljeni k poslušanju in ogledu!

Nina Gregori

Tema četrte epizode podkasta so migracije. Gostja Zorana Potiča je izvršna direktorica Evropske agencije za azil Nina Gregori, ki se s tem področjem ukvarja že vso svojo kariero. Pred odhodom v tujino je bila dolga leta direktorica direktorata na ministrstvu za notranje zadeve, ki je zadolžen za državljanstva, urejanje statusov prebivalstva in migracije. Je odlična poznavalka tega področja, zato je enourni pogovor kar prekratek, da bi lahko načela številne aktualne vidike te problematike.

Dr. Emil Erjavec

V tretji epizodi podkasta smo gostili agrarnega ekonomista dr. Emila Erjavca. Med pogajanji za vstop v EU je bil član ožje pogajalske skupine za področje kmetijstva in ribištva, »strokovni motor« pogajanj za kmetijstvo. Je zelo priljubljen profesor na Biotehniški fakulteti in predvsem velik poznavalec kmetijske politike. Z njim se je pogovarjala Petra Bezjak Cirman, direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje.

Dr. Janez Potočnik

Gost druge epizode vladnega podkasta GOVSI je dr. Janez Potočnik: med pripravami na vstop Slovenije v EU vodja ožje pogajalske skupine za vstop v EU, nato dva mandata evropski komisar, danes pa član in sopredsedujoči Mednarodnemu panelu za vire pri OZN. Pogovor je vodila direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje Petra Bezjak Cirman.

Ministra Tanja Fajon in Marjan Šarec

Kako je 20 let članstva v EU in NATU vplivalo na razvoj Slovenije in kakšna bo vloga obeh integracij v spreminjajočem se globalnem svetu? V prvi epizodi GOVSI podkasta voditelj Boštjan Lajovic gosti ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon ter ministra za obrambo Marjana Šarca.