Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Slovenskim državljanom zaradi epidemije COVID-19 odsvetujemo vsa potovanja.
Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo vsa potovanja. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

MAREC 2020:

Z 21. marcem 2020 od 17.00 ure dalje je, zaradi pandemije virusa Covid-19, prepovedan vstop vsem potnikom, ki imajo državljanstvo ene izmed 46 držav na seznamu ali pa so bili v zadnjih 14 dnevih v teh državah.

Ker se na spisku nahaja tudi Republika Slovenija, to pomeni, da državljani Republike Slovenije ne morejo več vstopiti v Turčijo, razen tistih, ki imajo turško dovoljenje za prebivanje. Le-ti pa bodo obravnavani skladno s smernicami turškega ministrstva za zdravje (karantena).

Spisek držav: Kuvajt, Bangladeš, Mongolija, Severni Ciper, Ukrajina, Kosovo, Moroko, Libanon, Jordanija, Kazahstan, Uzbekistan, Oman, Slovenija, Moldavija, Džibuti, Ekvatorialna Gvineja, Kanada, Indija, Madžarska, Gvatemala, Poljska, Kenija, Sudan, Čad, Filipini, Latvija, Tajvan, Peru, Šrilanka, Ekvador, Niger, Tunizija, Alžirija, Slonokoščena obala , Finska, Angola, Češka, Dominikanska republika, Kamerun, Črna gora, Kolumbija, Severna Makedonija, Mavretanija, Nepal, Portugalska in Panama.

V Turčiji so potrdili prisotnost virusa COVID-19. Smrtne žrtve: da.

Z novim odlokom s 16.3. se zapirajo gledališča, bari, kinodvorane, otroška igrišča, restavracije, poročne in druge dvorane.

Turčija je  18.3.2020 ob polnoči zaprla kopenske meje z Bolgarijo in kopenske ter morske z Grčijo za potniški promet.  Cestna mejna prehoda Pazarkule in Ipsala ter železniški Uzunkopru so tako zaprti na meji z Grčijo, z Bolgarijo pa Derekoy, Hamzabeyli and Kapikule.

Meje z Iranom, Irakom so prav tako zaprte za potniški promet.
 
Zaprt je kopenski mejni prehod Sarp z Gruzijo. Ostala dva Turkgozu/Vale, Aktas/Kartsakhi zaenkrat ostajata odprta.

Ovir za transportni promet na turških mejnih prehodih zaenkrat ni.

Nacionalni letalski prevoznik Turlish Airlines  je ukinil letalske povezave s Kitajsko, Iranom, Irakom, Južno Korejo, Saudovo Arabijo, Italijo in Azerbajdžanom. Ukinjajo so tudi letalske povezave z Nemčijo, Belgijo, Francijo, Nizozemsko, Španijo, Dansko, Švedsko, Norveško in Avstrijo. Ažurne informacije o omejitvah letov se nahajajo na: https://www.turkishairlines.com/en-int/announcements/coronavirus-outbreak/cancelled-flights/

Poostreni ukrepi veljajo na mednarodnem letališču Istanbul. Turške oblasti napovedujejo, da bodo vse potnike, razen turških državljanov, ki so se nahajali  v zadnjih 14 dnevih iz Kitajskem, Iranu, Iraku, Italiji ali Južni Koreji, obravnavali po klasifikaciji ICAO kot INAD potnike, kar pomeni, da jim bodo zavrnili vstop na turško ozemlje ali jih zadržali v zdravstveni karanteni.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Ankari.

Slovenskim državljanom, ki potujejo v Turčijo svetujemo spremljanje vseh razpoložljivih, ažurnih informacij o razmerah na ciljni destinaciji potovanja.

Svetujemo izogibanje lokacijam, kjer potekajo javni shodi in zborovanja ter dosledno upoštevanje ukrepov in navodil turških varnostnih organov.

Razmere v jugovzhodnih predelih države so negotove. Zaradi povečane nevarnosti odsvetujemo vsa ne nujna potovanja v jugovzhodne province (Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Siyarbakir, Sanliurfa, Agri, Van, Bitlis, Mus, Bingol, Elazig, Batman, Erzincan) ter odsvetujemo vsa potovanja v obmejno območje s Sirijo in Irakom. Turški varnosti organi na omenjenih območjih izvajajo poostrene varnostne aktivnosti.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Turčijo ne potrebujejo vizuma.

Ukinitev vizumov se nanaša na osebe, ki potujejo z namenom turističnega, osebnega ali poslovnega obiska. Za osebe, ki potujejo z drugačnim namenom (npr. delo, študij, izobraževanje, združitev družine, znanstveno raziskovanje...) je še vedno potreben poseben vizum, ki se ga pridobi na pristojnem veleposlaništvu Republike Turčije.

Potni list mora biti ob vstopu v Turčijo (neodvisno od tega ali je vizum potreben ali ne) veljaven še najmanj 6 mesecev. Turške oblasti opozarjajo, da je potrebno imeti v potnem listu vsaj eno prazno stran za žige mejnih oblasti.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Turška vlada je leta 2011 sprejela odločitev, da bodo vsem popotnikom, ki iz Turčije potujejo v Afganistan, Indijo, Pakistan, Nigerijo in Tadžikistan, ponudili cepivo zoper otroško paralizo (poliomyelitis). Tisti popotniki, ki ne bi želeli biti cepljen, bodo morali podpisati dokument, da se cepljenju odpoveduje.

V javnih prevoznih sredstvih (vlakih, trajektih in taksijih) in v zunanjih objektih (stadionih, igriščih, kavarnah, barih in restavracijah) velja prepoved kajenja. Za kajenje na prepovedanih mestih je zagrožena denarna kazen.

Za uporabo ali trgovanje z nedovoljenimi drogami je v Turčiji zagrožena visoka denarna globa ali zaporna kazen do 24 let.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik